HomePeopleTöbb ezer elhunyt ember maradványát ássák elő, hogy helyet csináljanak a Covid...

Több ezer elhunyt ember maradványát ássák elő, hogy helyet csináljanak a Covid halottak számára

Egy brazil temetőben 1000 csontvázat ásnak elő, hogy helyet biztosítsanak a koronavírusban elhunytak számára. Ez a megdöbbentő tömeges exhumálás amiatt következett be, mert a dél-amerikai országban nagyon magas a halálozási arány. Eddig több, mint 325 ezren hunytak el.

A Sao Paulo Vila New Cachoeirinha temetőjéről készült néhány kép, amin látható, hogy fehér védőruházatot viselő emberek emelik ki a maradványokat a sírokból, majd viszik át őket egy másik helyre. Az emberek maszkokban és védőfelszerelésben éjt nappallá téve dolgoztak, hogy helyet biztosítanak az „új” halottak számára.

Csütörtökön felgyorsították a munkafolyamatot, ugyanis a 212 milliós országból márciusban több, mint 66 ezren hunytak el. Szerdán az egészségügyi minisztérium újabb rekordot döntött a halálozások terén. Akkor 3869 ember távozott az élők sorából, azt megelőző nap 3780-an, múlt pénteken pedig 3650-en.

Amerika után itt következik be a legtöbb haláleset. Átlagosan körülbelül 3000-en vesztik életüket, és 75.500-an fertőződnek meg. Az esetek száma februárban kezdett el emelkedni.

Sao Paulo városában a keddi napon 419 temetést jelentettek be. Sajnos azonban véges a temető kapacitása, így kénytelenek voltak a már évtizedekkel ezelőtt elhunyt emberek maradványait kiemelni és más helyre telepíteni. Megjegyezték, ha a temetések üteme nem csillapszik, akkor készenléti tervre lesz szükség.

Míg Európában Magyarországon, addig Dél-Amerikában Brazíliában hunynak el a legtöbben. Brazília számos állama válságos helyzetben van. A kórházakat elárasztja a járvány – mondta Maria van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet epidemiológusa.

Maria van Kerkhove

Elmondta, hogy a legtöbb kórház intenzív osztálya 90% -ban tele van. „Brazíliában jelenleg nagyon súlyos a helyzet. Számos olyan állam van, ahol szó szerint válságos állapotok uralkodnak” – tette hozzá a szakértő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetet még nagyobb csapások fogják érni. Úgy gondolja, hogy a napi halálesetek száma el fogja érni a 4000-et.

Jair Bolsonaro koronavírus tagadó brazil elnök szerint továbbra sem gondolja úgy, hogy korlátozásokra lenne szükség. Március elején arra szólította fel az embereket, hogy fejezzék be a nyavalygást. Még úgy sem enyhül meg, hogy a betegség inkább a fiatalabbakat veszélyezteti.

Miguel Nicolelis idegtudós elítéli az elnököt, mert nem védi meg az embereket a betegségtől.

Gulnar Azevedo, a brazil közegészségügyi szövetség elnöke szerint az emelkedő számok a szövetségi kormány pandémiára adott válaszának „kudarcát” tükrözi.

A napokban összeomolhat Sao Paulo egészségügyi rendszere, ha a járvány a jelenlegi ütemben még tovább emelkedik. A brazil kormányzók kétségbeesetten próbáltak összehozni egy lezárási tervet, hogy segítsenek megfékezni a halálos járványt.

Próbáltak kijárási tilalmat bevezetni, zsúfolt eseményeket betiltani, bizonyos szolgáltatásokat korlátozni. A járvány illetve maszkellenek elnök viszont nem volt hajlandó nemzeti zárolást bevezetni és nem ismerte el a helyzet súlyosságát sem.

„Nem rendelem el” – mondta Bolsonaro

Sokan úgy gondolják, hogy ez népirtás, figyelembe véve a rohamosan növekvő áldozatok számát valamint az együttérzés hiányát.

Luiz Inacio Lula da Silva volt elnök is ezen a véleményen van:

„Kedden 3158 ember halt meg Brazíliában a koronavírus miatt. Ez a történelem legnagyobb népirtása” – mondta.

Bolsonaro most komoly gondban van, ugyanis az ország hadseregében, haditengerészetében és légierejében szolgáló parancsnokok egytől-egyig felmondtak. Edson Leal Pujol, Ilques Barbosa és Antonio Carlos Bermudez mind egy nappal azután mondtak le, hogy Ernesto Araújo külügyminiszter is kilépett.

Ezután Fernando Azevedo e Silva védelmi miniszter tette ugyanezt, ezzel pedig Bolsonarót sürgősségi kabinet-átalakításra kényszerítette.

Most Popular

Recent Comments