HomeInterestingKit csípnek meg leginkább a szúnyogok? Bizonyos emberek mágnesként vonzzák őket...

Kit csípnek meg leginkább a szúnyogok? Bizonyos emberek mágnesként vonzzák őket…

Annak ellenére, hogy ezeknek a rovaroknak vérre van szükségük a túléléshez, meglehetősen válogatósak. Ki „ízlik” nekik jobban? A tudósok rájöttek…

Ezek az apró, hatmilliméteres rovarok a nyaralók veszedelmei, különösen azok, akik tó vagy tavak mellett töltik az időt. A szúnyogok minden víztározó közelében megtalálhatók , lehetőleg sekély melegebb vizekben. Imádják a tócsákat, mocsarakat, kerti tavakat, ereszcsatornákat és esővízhordókat. Amikor azonban elkezdődik az aszály, és ezek a tározók kiszáradnak, lényegesen kevesebb szúnyog lesz.

szúnyogcsípés

Szerencsére a magyar éghajlat nem teszi lehetővé nagyszámú szúnyogfaj kifejlődését. Ennek eredményeként hazánkban nem fejlődtek ki azok a fajok, amelyek Afrikában vagy Ázsiában. Azok ugyanis veszélyes fertőző betegségeket terjesztenek, mint a malária, a sárgaláz vagy a Zika-vírus. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy elkapjuk valamelyik egzotikus betegséget, miután megcsípett ez a rovar.

Amikor azonban többször is megcsípnek bennünket a szúnyogok, elgondolkodunk azon, hogy miért mi lettünk a célpontjuk. Kiderült, hogy ezeknek a kis rovaroknak megvannak a saját preferenciái, és egyedileg választják ki az áldozatukat.

Az első tényező, ami miatt bizonyos emberek jobban vonzzák a szúnyogokat, a vércsoport. Tanulmányok kimutatták, hogy a szúnyogok sokkal jobban érdeklődnek a 0-s vércsoportú emberek iránt. A szúnyogokat fele annyira csalogatja az A vércsoport. Ráadásul a szúnyogok szívesebben repülnek egy nőhöz, mint egy férfihoz. Ennek oka a női nemi hormonok, amelyek illatát ők is megérzik.

Ami leginkább vonzza a szúnyogokat, az az izzadság és az ember által intenzíven kibocsátott szán-dioxid. Magyarul a kilélegzett levegő…

Ebben az esetben leginkább a sportot űzők, valamint a nagyobb testsúllyal rendelkezők vannak kitéve a veszélynek. Ezeket a rovarokat a terhes nők is vonzzák, akiknek a megnövekedett kilélegzett szén-dioxid-mennyiségük mellett a testhőmérsékletük is magasabb. Még ízletesebbnek tűnnek ettől…

Érdemes megjegyezni, hogy bár a szúnyogok kellemetlenné teszik az életünket, az ökoszisztéma szerves részét képezik. Hiányuk sok állatnak jelent gondot: madaraknak, denevéreknek és szitakötőknek.

Most Popular

Recent Comments