HomeInteresting9 súlyos szülői hiba, ami tönkre teheti egy gyermek életét

9 súlyos szülői hiba, ami tönkre teheti egy gyermek életét

A gyermeknevelés egyáltalán nem könnyű feladat, így nem meglepő, ha a szülő is hibázik néha. Természetesen ő sem tökéletes, mégis nagy szerepe van a következő generáció jövőjében. Vannak azonban buktatói a gyermeknevelésnek is, olyan módszerek, amelyekkel tudtunkon kívül több kárt okozunk, mint hasznot.

Cikkünkből megtudhatod a szülők által leggyakrabban elkövetett hibákat, valamint azt is, hogy hova és mihez vezetnek ezek.

Gyerekek büntetése mások előtt

Az anyák és apák is megőrülnek néha, kiabálnak, sőt még más emberek előtt is megbüntetik gyermekeiket. Ezekben a pillanatokban azonban, nem gondolnak a többiekre. A gyerekeket viszont érdekli a körülöttük lévő emberek véleménye. A nyilvános szégyen aláássa a gyermekek önbizalmát. Nagyon szégyenlőssé teszi őket, amelytől nehezen szabadulnak meg.

A múlt hatásai a jövőre

A gyermekkori dolgok nyomot hagynak bennünk arra nézve is, hogy milyen szülők leszünk. De ez nem azt jelenti, hogy ugyanolyanok leszünk, mint a szüleink. Fontos tanulni a hibáikból és megpróbálni megvédeni a jövő generációit ezektől negatív érzelmektől.

Például ma már tudjuk, hogy a testi büntetésnek csakis negatív következményei vannak. De sok modern szülő továbbra is alkalmazza ezt a büntetést, hiszen szülei is ezt tették vele. „Apám megcsinálta velem, így én is megcsinálom.” Inkább szakítsuk meg ezt a hagyományt és alakítsunk ki saját nevelési szokásokat, valamint kevésbé fájdalmas büntetési formákat.

Magának valóvá tesszük

Ha nem öleljük meg gyermekeinket és nem mondjuk el nekik, hogy mennyire szeretjük őket, akkor érzelmileg elszigeteltek lehetnek a családtól. Ha nem hallgatjuk meg érzéseiket és véleményüket vagy ha közömbösek vagyunk irántuk, akkor nagyon valószínű, hogy gyermekeink ugyanúgy viselkednek majd másokkal. Lehet, hogy nehezen lépnek kapcsolatba valakivel vagy bíznak meg másokban, barátkoznak és alapítanak családot.

Rossz szokások

A szülők gyermekeik számára példaértékűek. Szoros kapcsolat van az anyák szokásai és gyermekeik között. Az egészséges életmódot folytató nők esetében gyermekeik elhízásának kockázata 75 százalékkal alacsonyabb. A kutatók azt állítják, hogy a jó szokások azok, amelyek pozitívan befolyásolják a gyerekeket, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkohol mellőzése.

Ezenkívül a kisgyermekek 30 százalékkal ritkábban híznak el, ha sokat játszanak a szüleikkel.

Túl kompenzáció

A harag és a kiabálás a legrosszabb, amit egy szülő tehet a gyerekkel. Még akkor is, amikor nekik van igaza és helyesen látják a dolgokat, jobb, ha biztatják a gyereket, hisz ő is a saját hibáiból tanul. Természetesen nem szabad átesni a ló túloldalára sem, mert a túl sok szabadság és az, hogy mindent ráhagyunk, éppen az ellenkező hatást váltja majd ki. Sőt, a gyerek úgy érezheti ettől, hogy nem érdekli a szüleit, ezáltal pedig magányosnak és egyedül érzi magát, arra következtet, hogy nincs is rá szükség.

Engedékenység vagy túlféltés

A szülők gyakran gondolják azt, hogy gyermekeik egyediek, valamint mindent megtesznek értük, amit csak tudnak. Viszont, ha a gyerekek hozzászoknak ahhoz, hogy mindent megkapnak, akkor önzővé válnak, akikkel nagyon nehéz kommunikálni is.

Ha pedig mindent megengednek nekik, akkor fogalmuk sem lesz arról, hogy a későbbiekben hogyan kezeljenek bizonyos helyzeteket. A szülők félnek attól, hogyha nem adnak mindent a gyereknek, amit csak akar, akkor ők rossz szülők. A túlféltés azonban semmi jóra nem vezet, ugyanis a gyerekek később semmiért nem vállalnak majd felelősséget, nem mennek a komfortzónájukon kívülre, nem ismerkednek és a munkával is gondjaik lesznek.

A bizalom teljes megsemmisítése

Természetesen a viselkedésnek is vannak szabályai. A gyerekek bizalmát nagyon könnyű elveszíteni, ha a szülők elveszítik türelmüket és ezzel megijesztik a gyereket. Ez pedig oda vezet, hogy a gyerek nem érzi magát biztonságban, ugyanis retteg a szülői haragtól. A gyermekek jobban fejlődnek és egészséges felnőttekké válnak, ha a család a biztonságot és a szeretetet jelenti számukra.

Agresszív viselkedés

A szülők megfigyelésével a gyerekek megtanulják kezelni a problémákat, ha nehézségekkel kell szembenézniük. Viszont, ha a szülők udvariatlanok és agresszívek a gyerekkel, akkor negatív érzéseket ébresztenek benne, így a hasonló szituációkat haraggal kezelik majd a türelem és megértés helyett.

Menekülés a problémáiktól

A problémának lezárásnak nem az a legjobb módja, ha elfelejtjük azt. Ugyanis a gondok nem oldódnak meg maguktól és attól, hogy legyintünk rájuk egyet azzal a mondattal, hogy ez van és kész. Először is mindkét félnek meg kell nyugodnia és nemcsak a saját perspektívájából kell szemlélni a helyzetet, hanem a másikéból is. Mindenképpen meg kell beszélni a problémákat és megszüntetni őket, különben csak tetőzzük a bajt. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy megbízhatnak szüleikben és mindent elmondhatnak nekik.

Most Popular

Recent Comments