HomeInterestingTényleg létezik hétfő-szindróma? Miért ezt a napot utáljuk a legjobban?

Tényleg létezik hétfő-szindróma? Miért ezt a napot utáljuk a legjobban?

A hétfő szindróma sokunkat érint. Azt mondják, ez a hét legnehezebb napja, és sok negatív érzelmet okoz. Elmondjuk miért…

Hétfő szindróma

Egy pihentető hétvége után sokan elkomorodnak a munkába való visszatérés gondolatától. Sajnos minden jónak nagyon hamar vége szakad. Ki kell kelni a kényelmes ágyból, és készülni kell a munkára. A hétfő reggel ezért nehéz, mert vissza kell kapcsolni a munkamódba, és öt napon át várni kell a következő hétvégére. Ezt a napközben érzett kényelmetlenséget hétfő szindrómának nevezik. Megerősítést nyert, hogy egy statisztika szerint a megkérdezettek 75%-a nem szereti ezt a napot, 16%-a pedig súlyos stresszt érzett. Mit mond még a kutatás? A válaszadók 59%-a nem hajlandó dolgozni, 41%-uk pedig további szabadnapot szeretne pénteken. Érdekes módon a válaszadók 67%-a nem támogatja a munkahét 4 napra történő lerövidítését, és a többség a szerdát jelölte meg a legproduktívabb napnak.

A japán kutatók már évtizedekkel korábban megállapították, hogy hétfő reggeleken az emberek nagy hányada fokozott stresszt és letörtséget él át. A dolgozók hatékonysága is alacsonyabb, mint a hét többi napján. Mindenki fáradtabb, szórakozottabb.

Miért nem szeretjük a hétfőket?

Az emberek rámutatnak, hogy még alig kezdődött el a hétvége, próbálnak pihenni, majd vissza kell menniük dolgozni. Ez nagyon bosszantó, főleg, ha sok dolgunk van szombaton és vasárnap, és egyszerűen nincs időnk kipihenni a hetet. Nem szeretjük a hétfőket, mert olyan érzésünk támad, hogy sokat kell várnunk a következő szabadnapunkra. A statisztika szerint, a hétfő és péntek a legkevésbé produktív. A válaszadók azt is jelezték, hogy a reggeli és az esti órákban dolgoznak a legjobban. A felmérésben arról is beszámoltak, hogy a nyár az év legrosszabb időszaka a munkafeladatok ellátására.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments