HomePeopleEgy férfi 100.000 műanyag palackból épített szigetet, ami akár megoldás is lehet...

Egy férfi 100.000 műanyag palackból épített szigetet, ami akár megoldás is lehet a világ problémájára.

Szakértők elmondása szerint az elmúlt évtizedekben 6,3 milliárd tonna műanyag hulladékot állítottunk elő, melynek mindössze csak 9%-a újrahasznosítható. Annak érdekében, hogy megvédjük bolygónkat egy globális katasztrófától, sokkal több hulladékot kellene újrahasznosítanunk. Richart Sowa, egy angol származású művész, aki kreatív módon mutatta be a világnak a műanyag palackok újrahasznosítását. Körülbelül 100 000 darabból épített egy gyönyörű úszó szigetet. Richart projektje elsőre elég szokatlannak hangzik, de valóban megcsinálta és létrehozta Joyxee-szigetét.

Az úszó sziget projekt akkor kezdődött, mikor Richart rájött arra, hogy a műanyag palackok remek építőanyagként szolgálnak.

Hihetetlen, de egy műanyag palack akár 450 évig is egyben maradhat, ami már mérgezőnek számít a környezet számára. Richart viszont rájött, hogy ezek a hulladékok remek építőanyagként szolgálhatnak. A férfi biztosra veszi, hogy a műanyag palackok és egyéb hulladékok nagyon jól hasznosíthatók szigetek kiépítésére.

Úgy gondolja, hogy minden olyan hulladék, amit nem lehet újrahasznosítani értékes építőelemként szolgálhat a jövőben. Richart azt mondja, ezzel talán megoldódhat a világ problémája.

A férfi 100 000 műanyag palackot használt fel ahhoz, hogy létrehozzon egy olyan úszó szigetet, amin boldogan élhet.

Richart 100.000 műanyag palackot, néhány lemezt és fa raklapot használt fel ahhoz, hogy megépítse Joyxee névre keresztelt szigetét, ami egyébként Isla Mujeres közelében található. A flakonokat hálókba tette, mely a sziget alapjaként szolgált, közéjük pedig növényeket és fákat ültetett.

Richart szigetén szinte semmi sem kerül a szemétbe, mert mindenféle hulladékot felhasznál a sziget javítása és fejlesztése érdekében. A zsákokba tett szemetet a sziget felszínén helyezi el, melyre olyan földet tesz, ami lehetőé teszi, hogy a növények növekedésnek induljanak.

Richart úszó szigetének egyik fő előnye, hogy a bárhova el lehet vele jutni, mivel hajóvitorlákat telepített rá. Ezen kívül gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket is  termeszt rajta. A szigetre épített házban számos elektronikai eszköz található úgymint, légkondi, hűtőszekrény, sütő.. stb és ezek mind napelemekkel működnek.

Richart ezzel a megmozdulásával arra próbálja felhívni az emberek figyelmét, hogy hagyják abba a bolygó szennyezését mielőtt túl késő lesz.

A szigetet többször kellet renoválni, mert a viharok kárt tettek benne, de Richart nem adta fel és mindig újjáépítette.

A Joyxee-sziget valójában Richart második úszó szigete. Az elsőt 1998-ban építette és a  „Spiral Island” nevet kapta, de a 2005-ös Emily hurrikán elpusztította. Richart éveket töltött azzal, hogy üres flakonokat gyűjtsön új projektjére. 2008-ban sikerült befejeznie a szigetet, ami 2019-ben egy vihar következtében megrongálódott és újra meg kellett erősítenie.

A férfi elhatározta, hogy nem adja fel álmait és életben tartja ezt a projektet. A 2019-es évre azt tervezi, hogy megerősíti a sziget gyenge pontjait és megnyitja kapuit az emberek számára. Néhányan felfigyeltek a művész munkásságára és felkérték, hogy építsen még egy ilyen szigetet. Persze nem egyedül, mert egy komplett ökológiai csoport fogja segíteni a munkáját.

Ti mit gondoltok a férfiról és kreatív ötletéről?

Most Popular

Recent Comments