Home Animals Krokodil vagy aligátor? – 9 tulajdonság, aminek segítségével könnyedén megkülönböztetheted őket!

Krokodil vagy aligátor? – 9 tulajdonság, aminek segítségével könnyedén megkülönböztetheted őket!

Ha félelmetes állatokra terelődik a szó, akkor a krokodilok vagy az aligátorok biztos hogy belekerülnek a Top 10-be.
Zord külsejük, félelmetes fogaik és vadságuk miatt senki nem tekint rájuk ‘kiskedvencként’.

Ezt a két állatot azonban gyakran összetévesztik egymással, sőt sokan külsejük hasonlóságának köszönhetően egyáltalán nem tudják megkülönböztetni őket. Pedig ez a két kegyetlen emberevő rengeteg dologban differens, még eltérő családokba is tartoznak.
Cikkünk abban segít, hogy te is tanulhass ezekről a félelmetes lényekről és az információk segítségével könnyedén megkülönböztethesd azokat egymástól!

1. Rendszertani besorolás
Legelső lépésként rendszertani besorolásuk szerint kellőket megvizsgálni. Ugyan mindkét hüllő a Crocodiliák rendszerébe tartozik, ám amíg az aligátorok az Alligatoridae család, addig a krokodilok a Crocodylidae család tagjai.

2. Élőhelyük
Mindkét hüllő vízzel borított területek közvetlen közelében él, tojásait a szárazföldön rakja le. A differencia az, hogy az aligátorok az édesvízi élőhelyeket sokkal nagyobb előnyben részesítik, a krokodilok azonban inkább élnek sós víz közelében.

3. Pofájuk felépítése/alakja
Az első blikkre is azonnal kiszúrható, legmarkánsabb különbség a két állat között a pofájuk formája.

A krokodiloké keskeny, a vége felé elnyúló V alakot formáló, hegyes.

Az aligátorokat laposabb és szélesebb, inkább „U” alakú pofa formával áldotta meg a természet.

4. Viselkedésük
Vérmérsékletük, agresszivitásuk mértéke is mutat különbséget az aligátor és a krokodil között. Bár mindkét hüllő egy igazi dühöngő állat, de ha jobban szemügyre vesszük őket, könnyen észrevehető, hogy a krokodilok jóval agresszívebbek. Az aligátorok általában kitérnek, mikor ember közeledik feléjük, ezzel szemben a krokodilok mindenre rávetik magukat ami a közelükbe merészkedik és megtámadják azt.

5. Testszínük


A krokodilok sokkal világosabb színűek, mint az aligátorok. Utóbbiak színe többnyire feketés-barna vagy szürke, ezzel szemben a krokodiloké olajzöld, vagy mélybarna.

6. Fogazat


Fogaik pozíciója szintén egy olyan marker, amit szabad szemmel is könnyen megfigyelhetünk és segítségével azonnal beazonosíthatjuk, milyen állatot is látunk valójában. Az aligátor felülső állcsontja szélesebb, így alsó fogsora nem látszódik miközben zárva tartja száját.
A krokodilnál azonban a felső és az alsó állkapocs szélessége megegyezik, így csukott szájjal az alsó és a felső fogsora is láthatóvá válik.

7. Nyomásérzékelő receptorok

Bőrük nyomásérzékelő receptorai apró, sötét színű, érzékelő mélyedések, amelyek a víznyomás megváltozását segítik érzékelni ezen állatoknak. Mindkét hüllőnél nagyon fontos szerepe van ezen receptoroknak, hiszen ezek úgynevezett zsákmányt lokalizáló érzékszervek. Ám amíg az aligátorok csupán az állcsontjuk környékén, a krokodilok testük szinte egész felületén rendelkeznek ezekkel.

8. Sómirigyek
Mindkét állat speciális nyálmirigyekkel rendelkezik nyelvén, amit sómirigynek nevezünk. A krokodilok esetében ezek a só eltávolítására szolgálnak, az aligátornál azonban ezen mirigyek működésre képtelenek. Ez a jelenség ad magyarázatot arra, hogy a krokodil probléma nélkül elél a sós vízben, az aligátor egyáltalán nem.

9. Szaporodás/párválasztás
A vadon élő állatok menedékében, a közelmúltban elvégzett kutatás eredményei azt mutatták, hogy a nőstény aligátorok 70% -a évről évre ugyanazzal a hímmel hajlandó csak párosodni.

Ez a fajta viselkedés krokodiloknál nem mutatható ki, mivel azok minden évben más és más hímegyedet választanak a szaporodáshoz.

Reméljük írásunk érdekes információkkal szolgált és segítségével innentől könnyebb lesz megkülönböztetned ezt a két különös hüllőt egymástól!

Amennyiben tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel is azt!