HomeÉtelekÍme a világ legmérgezőbb ételei, amikkel nagyon óvatosnak kell lenned

Íme a világ legmérgezőbb ételei, amikkel nagyon óvatosnak kell lenned

Lételemünk az étel és a víz. Az azonban, korántsem mindegy, hogy mit és milyen mennyiségben eszünk. Jelen esetben még csak nem is a kalória vagy a szénhidrát mennyiségére gondolunk, hanem arra, milyen és mennyi mérgező dolog van abban, amit éppen elfogyasztunk.

Különös tekintettel azokra az ételekre, amiknek a nem megfelelő elkészítése miatt akár életünknek is búcsút mondhatunk. Ha a világ legveszélyesebb ételeire gondolunk, akkor valami izgalmas és egzotikus finomság jut az eszünkbe, erről azonban, szó sincs. Ezeknek az élelmiszereknek a nagy része bizony mindannyiunk hűtőszekrényében vagy kamrájában megtalálható.

Cikkünkből megtudhatod, mik a világ leghalálosabb ételei, amiket sohasem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Fugu

A fugu Japánban igazi csemegének számít, de amilyen finom olyan veszélyes is. Ha helytelenül készítik el, akkor bénulást és fulladást okoz. A kockázatot a halak szerveiben lévő, májban található neurotoxin okozza, ami tetrodotoxin néven ismert.

Japánban viszont, nem kell tartanod attól, hogy életveszélybe kerülsz a fugu miatt, ugyanis elkészítését törvények szabályozzák, valamint a szakácsok legalább három éves szigorú képzésen vesznek részt.

Bikabéka

Ez az állat egy namíbiai ínyencség, amit a helyiek gyakran ünnepi ételként fogyasztanak. A fő probléma az, hogy a fiatal példányokban egy oshiketakata nevű toxin található. A méreg fájdalmas vizelést, veseelégtelenséget vagy akár halált is okozhat.

Ezek a békák a legnagyobbak Namíbiában és a patkányoktól a hüllőkig szinte bármit megesznek.

Ackee

Az ackee, vagyis Blighia sapida Jamaica nemzeti gyümölcse, ennek ellenére azonban, nagyon veszélyes. Ha a gyümölcs éretlen, akkor egy hüpoglicinnek nevezett mérget tartalmaz. Ha az ackee piros és teljesen kinyílt, akkor érett, vagyis akkor fogyasztható.

Ugyanakkor a magvak az éréstől függetlenül mérgezőek maradnak, hányást, súlyos görcsöket okoz, ami végül halálhoz vezet.

Nevét arról a tengerészről kapta, aki 1793-ban Jamaicából az angliai Kewi Királyi Botanikus Kertbe vitte a gyümölcsöt. A jamaicai hányásos betegséget először 1904-ben nevezték meg, amit a hypolgycin méreg okoz, ami a vércukorszint súlyos csökkenésével jár.

Casu Marzu

A Casu Marzu (szardíniai kukacos sajt) egy szardíniai juhtejből készült lágy sajt, amit az érési folyamat során fedetlen állapotban hagynak erjedni, méghozzá azért, hogy a legyek a sajtba rakhassák petéiket. Ezek a peték felelősek a fermentációért, vagyis az erjedésért.

A probléma viszont az, hogyha a sajt belsejében lévő peték elhalnak és lenyeljük őket, akkor súlyos károsodást okoznak a bélfalban.

A sajtot az olasz fekete piacon értékesítik, ugyanis Olaszországban és az egész Európai Unióban betiltották.

Manióka

A manióka egy olyan gyökérzöldség, ami tápióka néven is ismert, különösen az Amerikai Egyesült Államokban. A maniókagyökeret Afrikában és Dél-Amerikában termesztik és sokféle termék előállításához használják. Ilyen például a liszt, a puding vagy akár a gyümölcslevek.

A növény levelei és gyökerei is magas hidrogén-cianid tartalommal rendelkeznek. Ha megfelelő módon készítik el, akkor ehető, semmi problémát nem okoz.

A WHO szerint Afrikában minden ötödik ember ilyen mérgezésben hal meg.

Most pedig, nézzük körül egy kicsit otthon. Megmutatunk néhányat azok közül a mérgező ételek közül, amik mindannyiunk háztartásában megtalálhatók.

Cseresznye

Nyáron a cseresznye az egyik olyan gyümölcs, amit szívesen fogyasztunk. Igaz, hogy nem maga a gyümölcs, hanem a magja mérgező, ugyanis a kemény maghéj cián-származékot tartalmaz. Természetesen megijednünk nem kell, mert ahhoz, hogy ez halálhoz vezessen, több tonna cseresznyemagot meg kellene ennünk. Ettől függetlenül, igyekezzünk nem lenyelni a magot.

Sannakji, vagyis nyers koreai bébipolip

Ezt a kis polipot úgy kell lenyelni, hogy még életben van. Ebből adódóan viszont, meg is próbál életben maradni, így könnyen megtapadhat az ember nyelőcsövén, ami fulladást okoz. Évente körülbelül hat ember veszti életét a polipocska jóvoltából.

Nyers burgonya

Az éretlen burgonya zöld hajtásai szolanint tartalmaznak, így egy nagyobb mennyiség komoly mérgezést produkál.

Kidney bab

A nyers vesebab tele van phytohaemagglutninnal, ami szintén egyfajta méreg. Nyersen fejfájást és hányást okoz, de főzés után fogyasztása teljesen biztonságos.

Most Popular

Recent Comments