HomeVehiclesÍme a világ leggyorsabb járművei, amiktől neked is tátva marad a szád

Íme a világ leggyorsabb járművei, amiktől neked is tátva marad a szád

Világunkban a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan dolgokat vagyunk képesek létrehozni, amiket évtizedekkel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni. Az ipari forradalom óta, amióta a belső égésű motort feltalálták, igyekszünk egyre hatékonyabb és gyorsabb járműveket létrehozni, méghozzá minél kevesebb költséggel.

Nemcsak az utcai autók fejlődtek rohamos léptekben, hanem a minket szórakoztató sportágak járművei is, mint például a versenyautók és motorok.

Folyamatosan feszegetjük a határainkat, növeljük a sebességrekordokat. Most már furcsán hangzik, de a legelső bejegyzett sebességrekord 63,15 km/óra volt. Ezt már számos alkalommal és számos járművel sikerült megdönteni, de mi nem elégszünk meg ennyivel, mindig többet és többet akarunk.

Korábban a rekordtartók összetétele is sokkal változatosabb volt, ugyanis a robbanómotoros járművek mellett szerepet kaptak a gőz-és elektromos meghajtású járművek is.

Cikkünkben napjaink leggyorsabb járműveit mutatjuk be, amik olyan elképesztő sebességrekordokkal rendelkeznek, amiktől még a szavunk is elakad.

A világ leggyorsabb autója

Vajon melyik a világ leggyorsabb autója? Nos, 2013-tól a Guiness Világrekordot a Bugatti Veyron 16.4 sport tartja, aminek maximális sebessége 431,072 km/óra.

Ugyan egy évvel később a Hennessey Venom GT elérte a 435,31 km/órás sebességet, a rekordot azonban, ennek ellenére sem írták erre az autóra. Hogy, mi ennek az oka?

A Bugatti végsebességét két menet után mérték, vagyis mindkét irányban egyet-egyet, így kapták meg a csúcssebességének értékét. Ezzel szemben a Venomot csak egyetlen irányban figyelték meg, így ez a végsebesség kevésbé helytálló.

A világ leggyorsabb motorja

Egy motornál jóval nehezebb meghatározni a pontos végsebességet, mint egy autónál. Általában az összes motorkerékpár 296 km/órás végsebességre korlátozódik, így ha képes is lenne ennél nagyobb sebességre, maga a motor sebességjelzője nem mutatná azt.

A Dodge Tomahawk elérte a 390 km/órás sebességet, ami még az imént említett Bugattit is lekörözi. Ennek ellenére, nem ez a motor a győztes. A Suzuki Hayabusa esetében ugyanis, 399 km/órás végsebességet rögzítettek, ezzel ez a fenevad a motorok koronázatlan királya. Ezt a sebességet mi, egyszerű autósok elképzelhetetlennek tartjuk.

A világ leggyorsabb vonata

A vonatok esetében is hatalmas különbségekről beszélhetünk. A nemzeti vasúti rendszereken rögzített legnagyobb sebességet 2007. április 3-án jegyezték fel. Ez a rekord a francia TGV-hez kötődik.

Ez a vonat elérte az 574, 8 km/órás sebességet, amihez két motorra volt szüksége.

A TGV azonban, még így sem birtokolja a világrekordot. A világ leggyorsabb vonata cím a Maglev birtokában van. Ez a japán lebegő mágnesvasút, aminek maximális sebessége 603 km/óra.

A Maglev elektromos töltéssel ellátott mágneseket alkalmaz a pálya feletti „lebegéshez”. Az előzetes tervek szerint 2027-re a Tokio és Nagoya közti 300 kilométeres távot mindössze negyven perc alatt fogja megtenni.

A világ leggyorsabb repülőgépe

A világ leggyorsabb repülőgépének címét az X-15A-2 birtokolja.

Az észak-amerikai X-15 rakétahajtású kísérleti repülőgépet még az Egyesült Államokb an fejlesztették ki az 1950-es években. Repülési magassága meghaladta a száz kilométert, sebessége pedig, 7272 km/óra volt. Az amerikai légierő egyfajta űrrepülésnek tekintette, hisz mind a magasság, mind a sebesség elképzelhetetlen volt. A repülőgép adatai segítették később az űrhajók tervezését.

A rekordot 1967. október 3-án jegyezték fel a Mojave-sivatagban, az USA-ban.

A kereskedelmi repülőgépeknél pedig, a Boeing 747 tartja a világrekordot, de drasztikus üzemanyag-fogyasztása miatt, sohasem repülhetne ezzel a sebességgel.

A világ leggyorsabb hajója

A hivatalos vízi sebességrekordját 1978. október 8-án állította fel Ken Warby, ami 275,97 csomó, vagyis 511,11 km/órás sebesség volt, amit Ausztráliában mértek. A leggyorsabb dízelhajó, az XSR48 volt.

A hajó csak megrendelésre készül, piaci értéke pedig, közel kétmillió dollár.

Évről évre újabb és újabb járművek kerülnek forgalomba, amik nemcsak lenyűgöző külsejükkel, hanem sebességükkel is megdöbbentenek minket. Természetesen minden éremnek két oldala van, hiszen a hatalmas sebesség nagy baleseteket is okozhat, így bármilyen járművet is választunk, ne felejtsük el, hogy felelősséggel tartozunk magunkért és főleg másokért.

Most Popular

Recent Comments