HomeInterestingÍme 20 ritkán hallott dolog a nonverbális kommunikációról, ami téged is meg...

Íme 20 ritkán hallott dolog a nonverbális kommunikációról, ami téged is meg fog döbbenteni

Azt már egy korábbi cikkünkben elmondtuk, hogy nemcsak szavakkal lehet valaki felé kommunikálni, hanem a testtel is. Sőt, olykor akaratunk ellenére sokkal több információt adunk át a másik félnek, mivel a testbeszéd bizonyos részei tudat alatt történnek. Vannak a világban úgynevezett profilozók, akik rendőrségi ügyek során nyújtanak óriási segítséget, hisz ők gyakorlatilag mindent kiszúrnak a gyanúsítotton. Képesek megállapítani, hogy mikor hazudik, mikor fedez valakit, mikor tud többet mint, amit valóban elmond és a többi. Ma már rengeteg könyv szól a testbeszéd jeleinek megfejtéséről, amit ha valaki megfejt, akkor képes lesz bárhol, bármikor, bárki gesztusait dekódolni. A mostani posztunkban a nonverbális kommunikációval kapcsolatban hoztunk el pár érdekes tényt, ami valóban lebilincselő lehet.

1, Az autizmusban született emberek nonverbális és verbális kommunikációja nincs összhangban egymással ebből kifolyólag pedig másokét sem képesek dekódolni.

2, A legtöbb hazug ember folytonos szemkontaktust tart fenn mikor hazudik.

3, Minél idősebbek vagyunk annál komolyabbak leszünk. Kutatások szerint egy felnőtt ember átlagosan napi 15-ször nevet, míg egy óvodáskorú gyermek 400-szor.

4, Bizonyos nemzettségek például az olaszok vagy a spanyolok sokkal intenzívebben, aktívabban használják a kézzel történő gesztikulációt beszélgetés során. Ezzel szemben a japánok a lehető legminimálisabban használják, mivel úgy gondolják ezek a mozdulatok nagyon durvák és agresszívak.

5, Ázsiában az emberek úgy gondolják, hogy egy gyermek fejének simogatása, megpaskolása negatívan érinti a lelkét ezért igyekeznek ezt elkerülni. Akadnak olyan tartományok, ahol egyenesen megalázónak tartják ezt a gesztust.

6, Ha már Ázsia, akkor még egy érdekesség. A csókolózást intim dolognak tartják, ezért a nyilvánosság előtt azt mellőzni kell. Sőt a társadalmi üdvözlésekkor sem szabad puszit adni nyilvános helyen.

7, Míg a világ legtöbb országában és hazánkban is a fejjel való bólogatás az “Igen” nonverbális jele, addig Görögországban, Bulgáriában és Törökországban a “Nem-et” jelenti.

8, Amikor a nők testbeszédet dekódolnak, akkor agyuk 14-16 területe aktív. Ezzel szemben a férfiak agyának csak 4-6 része mutat aktivitást.

9, Egy kutató kiszámolta, hogy egy átlagember napi szinten 10-11 percet beszél. Egy átlagos mondat nagyjából 2,5 percig tart, egy nap pedig 25 ezer arckifejezést használ.

10, Az egyik legagresszívabb, legtámadóbb nonverbális gesztusnak az ujjal történő mutogatást tartják. Ezt a világ legtöbb országában ugyanúgy gondolják.

11, Ha egy állásinterjú során a potenciális munkavállaló karba teszi a kezeit az annak a jele, hogy elzárkózik az interjúztató embertől.

12, Automatikusan termékenynek könyvelik el azokat a férfiakat, akik egyenesen állnak, lábaik nem szélesebb a vállaiknál, kezeik pedig jól látható helyen vannak.

13, A nonverbális kommunikáció segít megoldani a beszélgetésben felmerülő problémákat, feszült helyzeteket.

14, A teljes vaksággal született emberek, ugyanolyan nonverbális kommunikációt használnak, mint a látó emberek. Ez bizonyítja, hogy a testbeszéd inkább egy veleszületett dolog.

15, Kutatások szerint, ha az ember olyan dolgot, személyt néz, ami számára kellemes és tetszetős akkor a pupillája kitágul. Ha viszont olyat lát, ami negatív érzelmeket kelt benne akkor összezsugorodik.

16, A Princeton Egyetemen dolgozó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a test sokkal jobban kifejezi az emberekben tomboló érzelmeket, mint az arc.

Princeton Egyetem

17, Kutatások szerint először a testen jelennek meg az érzelmek, majd csak azután lépnek be a tudatba. Csak az látja ilyen gyorsan a reakciót, aki tökéletesen tud másokból olvasni.

18, A hüvelykujj képes felfedni milyen érzelmek tombolnak egy adott emberben. Ha például a zsebébe dugja, akkor alacsony az önbizalma. A tekintélyes embereknek nagyon kell figyelniük arra, hogy ezt a gesztust ne csinálják, ha nem akarják, hogy gyengének lássák őket.

19, Tudósok szerint a szemfehérje azért alakult ki, hogy képesek legyünk egymás érzelmeit beazonosítani.

20, A hazugságnak 8 egyértelmű jele van:

a, szájtakarás
b, orr érintés
c, folytonos bólogatás

d, szem dörzsölés
e, nyak érintés
f, gallér húzogatás
g, szájba vett ujjak

Na mit szólsz?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments