HomeAnimalsFélelmetes videó! Vonuló szarvascsordát kapott telibe a BMW.

Félelmetes videó! Vonuló szarvascsordát kapott telibe a BMW.

A tavasz már itt van a kanyarban. A virágzás, kellemes illat, napsütés mellett nem szabad megfeledkeznünk az állatok mozgásáról sem. A legtöbb autós számára az egyik legintenzívebb rémálom a vadkár. A biztosítók sok esetben a vállukat rángatják és ezt olcsón megúszni nem lehet…

Ilyenkor lényegesen intenzíven mozognak az állatok. Nagyon óvatosan kell közlekedni a vadállatokra figyelmeztető táblával ellátott utakon. Meg úgy egyébként mindenhol. Egy állat elütésének a következményei rendkívül súlyosak lehetnek. Azon túl, hogy vélhetőleg megölünk egy állatot rendkívül nagy veszélybe sodorjuk magunkat és az utasainkat is.

Sajnos sem a KRESZ, sem pedig a forgalomban tanfolyam gyanánt levezetett órák sem készítenek fel minket egy vadállattal való ütközésre. Nem tanítják meg, hogy mi pontosan a teendő ilyenkor, pedig a vidéki sofőrök előbb-utóbb találkoznak eggyel. Ha szerencsénk van, akkor egy satufékkel és némi ijedtséggel megússzuk a dolgot, de tudnunk kell, hogy mi a teendő akkor, ha az ütközés elkerülhetetlen.

Ha nem tudjuk kikerülni az állatot, akkor bizony neki kell menni. Ez még egy jobb megoldás lehet, mint a kormányt elrántva belerongyolni a fák közé vagy az árokba. Gondoljunk bele, hogy ha leugratunk az útról, akkor garantáltan fejre állunk és az ilyen esetek gyakrabban végződnek tragikusan.

Egy őz 30 kiló, a vaddisznó akár 180 is lehet, egy gímszarvas meg 350-re is felhízhat, de egy kőoszlop vagy egy fenyőfa még mindig szilárdabban áll a lábán, ha esetleg telibe kapnánk. Persze egy állattal való ütközés esetén még fennáll annak a veszélye is, hogy bejut az utastérbe, és nekiáll kapálózni, mely nagyon sok ember életébe került már. Mérlegelni kell a helyzetet, és az idő az ellenségünk. Erre csak néhány tizedmásodpercünk van. Egy rutinos sofőrnek elég lehet arra, hogy a kisebbik rosszat válassza, de egy kezdőnek biztosan nem.

Íme a címben említett videó! Ezt a lengyelországi Pultusk városától nem messze rögzített egy fedélzeti kamera. Mindenki jól van, mindenki megúszta. Az autó javítási költségei húzósak lesznek…

A legjobb tanács, amit tehetünk, hogy lassan, óvatosan haladjunk lakott területen kívül. Nyilván az emberi élet a legfontosabb.

Most Popular

Recent Comments