HomePeople6 mondat, amit az intelligens emberek egyáltalán nem használnak

6 mondat, amit az intelligens emberek egyáltalán nem használnak

A pszichológusok állítása szerint egyes kifejezések ártalmatlannak tűnhetnek ugyan, mégis könnyen megsérthetünk velük másokat anélkül, hogy valóban ez lett volna a célunk. Vannak olyan mondatok, amelyek az intelligens emberek száját soha nem hagyják el, hanem helyettük teljesen más dolgokat mondanak.

„Ez egyáltalán nem fair!”

Életünkben rengeteg az igazságtalanság, amit persze nagyon nehéz elfogadnunk. Mindannyiunknál teljesen automatikus reakció ilyen esetben a panaszkodás. Azonban, ha a fenti mondat sokszor hagyja el a szádat, akkor igencsak gyerekesnek és naivnak tűnhetsz mások szemében.

Általában ezt a mondatot a gyerekek hajtogatják szüleiknek, ha valami nem tetszik nekik. Panaszáradat helyett inkább próbáld meg azt kideríteni, hogy mi vezetett az adott helyzethez.

„Nem is szeretsz engem.”

A párkapcsolatokban általában akkor hangzik el ez a mondat, ha azt szeretnéd elérni, hogy párod kimutassa érzelmeit irántad. Idővel azonban ez rosszul is elsülhet.

Első alkalommal partnered mindent el fog követni, hogy bizonyítsa irántad érzett szerelmét, másodszor azonban már nem fog odafigyelni rád, sokadszorra pedig már azon fog gondolkodni, hogy valóban igazad van-e.

Ez pedig nyilvánvalóan nem jó. Abban az esetben, ha el szeretnéd mondani neki, hogy nem érzed a szeretetét, akkor mond neki, hogy hiányzik. Ez a legjobb megoldás, hisz a válasz visszaigazoló is lehet számodra, hogy az érzés kölcsönös-e vagy sem.

„Túl jó voltál hozzá.”

Pontosan így hangzik a vigasztaló mondat, amikor egy barátnőddel szakít a pasija vagy éppen veled történik ez és éreztetni akarjátok egymással, hogy az a férfi nem érdemelt meg titeket. Természetesen jó szándékkal mondjátok ezt mindketten, de sajnos félreérthető is lehet, ugyanis egy kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy nem volt jó ízlése, illetve az ítélőkészségével is bajok vannak.

Ilyen esetben, tehát jobb, ha azt mondod, hogy „Ez a srác nem tudja mit veszített”. Éreztetni kell a barátnőddel, hogy ő mennyire értékes, erre pedig az exe is rá fog majd jönni.

„Én megmondtam.”

Bár tudod, hogy igazad volt már az első pillanattól fogva, egyáltalán nem jó ötlet ezt a másik orra alá dörgölni. Sose mondd, hogy te már előre megmondtad. Ez ugyanis felhívja a másik figyelmét arra, hogy hibázott, emellett pedig felsőbbrendűnek érezteted magad.

Ez még abban az esetben is így van, ha kedvesen mondod vagy előtte kijelented, hogy „nem szeretem ezt mondogatni, de…”

A pozitív kapcsolat fenntartásának érdekében inkább azt mondd, hogy „semmi baj, legközelebb már tudni fogod”. Ezzel nemcsak ő, de te is jól fogsz járni.

„A korodhoz képest nagyon jól nézel ki.”

Ezzel a mondattal csupán csak éreztetni szeretnéd a másikkal, hogy hiába közelít meg egy bizonyos kort, nyugodtan letagadhatna jó pár évet. Hiába a dicsérő szavak, az illető egészen másképp értelmezi ezt a mondatot.

Valójában a fenti mondat úgy hangzik, mint egy burkolt sértés, amivel a tudtára adod, hogy a korabeli emberekhez képest nagy jól néz ki, nem pedig általánosságban.

A legegyszerűbb, ha azt mondod, hogy „szuperül nézel ki”, minden utalás nélkül az életkorára.

„Lehet, hogy hülyeséget mondok, de…”

Ezzel a mondattal azonnal mínuszból indulhatunk. Hiszen, ahogy a többiek meghallják a hülyeség szót, automatikusan azt fogják gondolni, hogy valóban az.

Ezáltal pedig úgy tűnhet, hogy nem vagy elég kompetens az adott feladathoz, valamint hiába rendkívüli az ötleted, a fenti mondat miatt egyáltalán nem fog annak tűnni.

Inkább azt mondd, hogy „nem vagyok még biztos benne, de…”, ebből még bármi lehet.

Most Popular

Recent Comments