HomeÉtelek15 egyszerű módszer, ami megnöveli az ételek élettartamát

15 egyszerű módszer, ami megnöveli az ételek élettartamát

A bevásárlás mindennapjaink része, hisz élelmiszerek nélkül éhen maradnánk. Mióta felütötte fejét a koronavírus a világon, több ezren, sőt, talán több millióan kezdtek pánikszerű felvásárlásba. Természetesen senki nem csodálkozik azon, hogy végül az élelmiszerek jelentős része a kukában landolt.

Ugyanakkor az is tény, hogy világjárványnak sem kell lennie ahhoz, hogy felhalmozzuk az ételt. Egy-egy bevásárlás alkalmával hajlamosak vagyunk sokkal több mindent venni, mint amennyire valójában szükségünk van. Legyen az friss termék, mint a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, szalámik és még sorolhatnánk nem rendelkeznek túlságosan hosszú szavatossági idővel.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan kell helyesen tárolni bizonyos élelmiszereket ahhoz, hogy minél tovább megőrizzék ízüket és élettartamukat.

Gyógynövények tartósítása

A friss fűszernövények nem túlságosan tartósak, még akkor sem, ha a hűtőszekrénybe tesszük őket. Létezik azonban kétféle módszer, amivel hosszú ideig frissen tarthatjuk őket.

Ha úgy kezeljük őket, mint a virágokat, vagyis vízbe rakjuk őket, majd a hűtőszekrénybe, akkor körülbelül 3-4 napig frissek maradnak. Viszont, ha ennél tovább szeretnénk őket frissen tartani, akkor keverjük össze őket vajjal. Vágjuk össze a fűszernövényeket és tegyük őket jégkocka tartóba, majd öntsük rá a megolvasztott vajat. Ha lefagyasztjuk, akkor nagyon sokáig tárolhatók.

A káposzta

A legnagyobb, amit elkövethetünk a káposztával szemben az, ha műanyag zacskóban tároljuk. Műanyag zacskó nélkül, a hűtőszekrényben tárolva, akár két hétig is friss és ropogós marad.

Saláta és spenót

Nagyon fontos, hogy a salátát és a spenótot tárolás előtt meg kell mosni. Ezután tegyük egy papírtörlővel kibélelt üvegtálba, majd szorosan fedjük le és tegyük a hűtőbe. A saláta sokáig ropogós marad, a spenót pedig azonnal felhasználható a főzési folyamat során.

Hagyma

A hagymát a nedvesség miatt nem jó ötlet a hűtőben tárolni. Arról nem is beszélve, hogy az egész hűtőt átjárná tőle a hagyma illata. Helyezzük olyan kosárba vagy hálóba, ami jól szellőzik, így a hagyma hónapokig friss marad. Emellett még arra is oda kell figyelni, hogy soha ne tároljuk együtt burgonyával, mert gyorsan rohadni kezdene tőle.

A sajt viaszpapírba csomagolása

A sajtok ellensége a műanyag csomagolás. A megoldás a viaszpapír. Felbontás után a sajtokat tegyük viaszpapírba, majd egy műanyag zacskóba. A hűtőben tárolva hosszú ideig eláll anélkül, hogy megpenészesedne.

Kenyér

A kenyér tárolására a legrosszabb megoldás a műanyag zacskók, csomagolások és táskák. Ha egy tiszta konyharuhába tekerjük a kenyeret és kenyértartóba tesszük, akkor sokáig puha marad, de a penészképző folyamatot ez nem akadályozza meg.

A sárgarépa tápanyagainak megtartása

Ha zöldjével együtt vásárolsz sárgarépát, akkor mindenképpen távolítsd el róla, mielőtt tárolni szeretnéd. A szár ugyanis, az összes tápanyagot és nedvességet elvesz a répától. A szár nélküli sárgarépa sokkal hosszabb ideig marad friss és egészséges. Műanyag zacskó és szár nélkül tegyük a hűtőszekrény fiókjába.

Bogyós gyümölcsök

Tárolás előtt a bogyós gyümölcsöket nem szabad megmosni, mert sokkal gyorsabban penészedik majd. Csak azelőtt mossuk meg mielőtt fogyasztani szeretnénk azokat. Tegyük egy szűrőedénybe vagy egy olyan tálba, ami jól szellőzik.

Gomba

Ha műanyag tartóban vásárolunk gombát, akkor hazaérve vegyük ki belőle. Mossuk meg, majd szárítsuk meg őket. Ha megszáradtak, tegyük őket papírtörlőbe, majd egy papírzacskóba és persze a hűtőszekrénybe.

Szalonna

Ha felbontjuk a szalonnát, akkor ne tegyük vissza az eredeti csomagolásába. Ha rövid időn belül nem fogyasztjuk el, akkor egy légmentesen zárható zacskóban vagy műanyag dobozban tegyük a fagyasztóba. Ha még rövid időn belül megesszük, akkor is szükséges a légmentesen zárható zacskó, de ebben az esetben elegendő a hűtőszekrénybe tenni.

Hús frissen tartása fagyasztás nélkül

Ha néhány napon belül fel szeretnéd használni a megvásárolt húst, akkor erre van egy nagyon egyszerű megoldás. Tegyük a húst egy műanyag dobozba és öntsünk rá olívaolajat. Az olaj megőrzi a hús frissességét, további fűszerekkel pedig tökéletesen pácolt lesz addigra, mire fel akarjuk használni. A hús így három napig is tárolható a hűtőszekrényben.

Feta és juhsajt sós lében tartása

Ha több feta vagy juhsajtot vásárolunk a kelleténél, akkor tároljuk azt sós lében. Oldjunk fel sót vízben, tegyük a sajtot műanyag dobozba és öntsük rá a keveréket. Mindezek előtt mossuk le a sajtot hideg vízzel.

Citrom

A citromot a hűtőszekrényben kell tárolni, méghozzá műanyag zacskóban. Ily módon a citrom egy hónapig is friss marad, de arra ügyeljünk, hogy ne zárjuk le a zacskó száját.

Póréhagyma

A póréhagyma frissen tartásának legjobb módja, ha földbe temetjük. Ha nincs kertünk, akkor egy edénybe is eltemethetjük őket. Mindenek előtt mossuk meg és hámozzuk le róla a külső réteget. A póréhagyma így hónapokig friss marad, ha sötét és hideg helyen tartjuk, a földet pedig időről-időre öntözzük.

Banán

Ha a banán szárát frissen tartó fóliába csomagoljuk, azzal lelassítjuk az érési folyamatot. Így a gyümölcs később kezd el puhulni és barnulni. Azt azonban, ne felejtsük el, hogyha letörünk egy banánt a szárról, a maradékot csomagoljuk újra.

Neked van valamilyen bevált trükköd?

Most Popular

Recent Comments