HomeInteresting6 ok, ami miatt nem szabad vastag pizsamában aludni még télen sem!

6 ok, ami miatt nem szabad vastag pizsamában aludni még télen sem!

Te viselsz valamit alvás közben vagy inkább ruha nélkül térsz nyugovóra? Ez a kérdés egyáltalán nem tűnik fontosnak, mégis a rá adott válasz nagy jelentőséggel bír. Télen még jól is esik, ha vastag pizsamába bújunk, főleg zuhanyzás után, mert átmelegíti testünket. Mégsem jó választás ez a ruhadarab egész éjszakára. Az ugyanis, amit az ágyban viselünk befolyásolja az alvás minőségét, sőt, egészségünket is.

Cikkünkben azt áruljuk el, hogy miért nem a vastag, meleg pizsama a legjobb a választás az alváshoz, még a legnagyobb téli hidegben sem. Talán még bele sem gondoltál ebbe, de most lehet, hogy megtalálod néhány problémádnak a forrását.

Befolyásolja az alvás minőségét.

A túl meleg, vastag pizsama nyugtalan éjszakát okozhat, ugyanis testünk egész éjszaka igyekszik fenntartani a megfelelő hőmérsékletet. A pamut hagyja a bőrt lélegzethez jutni és emellett kényelmes is. A vászon is jó megoldás lehet, mivel a pamuthoz hasonlóan légáteresztő és nedvszívó képességgel is rendelkezik. Ám egyetlen problémája, hogy nem olyan puha, mint a pamut, ezért egy bizonyos idő után kényelmetlenné válik.

Pattanásokat okozhat

Alvás közben izzadunk, a verejték pedig a pattanások melegágya. Plusz a pizsama súrlódása a bőrrel eltömíti a pórusokat, ami bőrirritációt okoz. Ha mindenképpen ragaszkodsz a pizsamához vagy hálóinghez, akkor érdemes bambuszszövetből készültet választanod, mert az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, puha és nedvszívó. Még a pamutnál is jobb választás és kényelmes, ezért nyugodt alvást biztosít.

Fertőzéseket okozhat

A fertőzések is az izzadásra vezethetők vissza, mivel a baktériumok jól érzik magukat a nedves, sötét és puha helyeken is. A meleg pizsama és takaró együttese pedig kiváló táptalajt biztosít számukra.

Hatással lehet a reproduktív egészségre

Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik éjszaka nem viselnek alsónadrágot, termékenyebbek, mint azok a társaik, akik szűk fehérneműben vagy meleg pizsamában töltik az éjszakát. Ebben is szerepe van az izzadásnak is. De nemcsak a férfiak nemzőképességére, hanem a nők termékenységére is hatással van, mert gyulladások és fertőzések egyaránt kialakulhatnak.

A test nem szabályozza természetes módon a saját hőmérsékletét.

Ha az ágyban túl meleg van, akkor a belső hőmérséklet nem tud leesni. Hűvösebb levegőben a testhőmérséklet könnyebben helyreáll és az anyagcsere is fokozódik.A selyem is jó választás lehet, ha nem szeretnél pamut pizsamát hordani. A selyem ugyanis természetes hőszabályzó, a téli éjszakákon melegen tart, nyáron pedig egy kicsit hűti a testet.

Most Popular

Recent Comments