HomeWorld14 izgalmas tény Bhutánról, ahol ingyenes az orvosi ellátás és nincsenek hajléktalanok...

14 izgalmas tény Bhutánról, ahol ingyenes az orvosi ellátás és nincsenek hajléktalanok sem

Bhután, az a titokzatos, ugyanakkor festői kis ország Indiai és Kína között található. 1974-ig még turistákat sem fogadott soha. Napjainkban azonban, már bárki ellátogathat Bhutánba, ám vannak különböző formalitások, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni, na és persze, nem kevés pénz is szükségeltetik. Az ország királya ugyan megnyitotta a kaput a turisták előtt, mégis igyekszik megvédeni országát a turisták általi megszállástól. Íme néhány érdekes tény ennek nem mindennapi, apró országnak életéről és kultúrájáról.

Nem volt tévé és internet

1999-ig hivatalosan tilos volt a tévé és internet használata az országban. Bhután királya akkor törölte el a törvényt, amikor a helyzet a technika nyomása miatt tarthatatlanná vált. Bhután volt a világ utolsó országa, ahol az emberek elkezdték használni a televíziót.

Boldogságügyi minisztérium

2008-ban megalakult a hatalmas népszerűségnek örvendő boldogságügyi minisztérium. A népszámlálásra vonatkozó kérdőívben is van egy speciális gráf, amiben az emberek meghatározhatják, hogy mennyire elégedettek az életükkel.

Bhután emellett létrehozta a Bruttó Nemzeti Boldogság (BNB) fogalmát, amelyet a fejlődés mércéjeként és a jövendő növekedés irányadójaként használnak. Ebben az országban a boldogság hivatalosan is sokkal fontosabb, mint a pénz.

Nincsenek hajléktalanok

Itt nem élnek emberek az utcán, tehát, nincsenek hajléktalanok. Abban az esetben, ha valaki elveszti az otthonát, akkor a királyhoz kell fordulnia, akitől kap egy darab földet, amire egy ház is épül, esetleg olyan mezőgazdasági munkát kap, ahol munkájáért szállást is biztosítanak neki.

Ingyenes orvosi ellátás

Bhután minden lakója számára teljesen ingyenes az orvosi ellátás. Az országban a hagyományos és modern gyógyászatot egyformán alkalmazzák, a páciensek pedig saját maguk dönthetik el, hogy melyik kezelési módot választják.

Nemzeti dress-code

Az ország lakosai hagyományos ruhákat viselnek. A férfiak esetében ez térdig érő inget jelent, míg a nőknél földig érő ruháról van szó. A sál színét pedig a személy társadalmi státusza és hovatartozása határozza meg, amit a bal vállukon átkötve hordanak. Az egyszerű polgárok fehér, míg a nemesek és szerzetesek sárga színűt viselnek.

Tilos a dohányzás

Az országban létezik egy törvény, amely tiltja a dohánytermékek termesztését és kereskedelmét is. Bhutánban dohányterméket vásárolni lehetetlen, azoknak a turistáknak pedig, akik mégis szeretnének magukkal cigarettát hozni az országba, hatalmas díjakat kell megfizetniük ezért.

Állatok és a természet tiszteletben tartása

Az ország szívén viseli az állat- és növényvilág sorsát, ezért különös figyelmet fordítanak például a fák ültetésére. 2015-ben Bhutánban még egy világrekordot is felállítottak, ugyanis a lakosok egy óra alatt mintegy ötven ezer fát ültettek.

Gasztronómia

Az ország lakosságának legnagyobb része buddhista. Bhutánban népszerű a vegetáriánus életmód, köszönhetően az állatok tiszteletének. Minden ételük alapját a rizs képezi. Külön kultúrája és hagyományai vannak a teázásnak is. Itt ugyanis sóval, csipetnyi borssal és kanál vajjal fogyasztják a teát.

Komplikált turizmus

Bhután királya ugyan megnyitotta az országhatárokat a turisták számára, azt mégsem engedélyezi, hogy elárasszák országát a nagyvilágból érkező kíváncsi látogatók. Az országba csak és kizárólag turisztikai csoportokon keresztül lehet bejutni, illetve minden egyes dokumentumot és vízumot egyetlen, az állam által kijelölt cég kezeli. A belépési engedély megszerzéséhez minden költséget előre kell megfizetni: repülőjegy, szálloda, díjak és jutalékok, vízum, biztosítás.

Az országon belüli utazás pedig csak az utazásszervező segítségével lehetséges. A programok napi díja van, amely 250 dollár. Az állam állapítja meg a szállodai szobák árát is aszerint, hogy egyszerű, szerény vagy öt csillagos szobáról van szó.

A tulajdon öröklésének hagyománya

Itt tisztelik és nagyra becsülik a nőket. Ennek egyik legkézenfekvőbb bizonyítéka a sajátos öröklés-politika. Az elhunyt személyek tulajdonai nem annak fiára, hanem legidősebb lányára szállnak át. Az örökség általában a házat, a szarvasmarhát vagy a földet jelenti.

Az ökológia rendkívül fontos

Bhutánban a vegyi műtrágyák behozatala és használata szigorúan tilos, ezért az itt termesztett termékek teljesen természetesek. Így nincs szükség a nálunk már megszokott bio megjelölésre.

Esküvői hagyományok

Az országban tilos külföldiekkel házasodni. A király ugyanis igyekszik megőrizni országának identitását és elszigeteltségét. Szerzetesek vezetik az esküvői szertartásokat, akik mantrákat olvasnak. Szerintük a fiatalok így lelkileg könnyebben egyesülnek majd. Az ifjú házaspár is egy közös pohárból történő ivással pecsételi meg a szertartást, miközben az isteneknek is italokat ajánlanak fel. A házastársak általában egy fedél alatt élnek, de előfordul az is, hogyha a férfiak elég pénzt keresnek, akkor külön lakásba költöznek a feleségüktől. Ez nem jelent válást vagy megromlott kapcsolatot, ugyanis Bhutánban ez egy elfogadott és bevett szokás.

Közlekedés

Az ország fővárosában egyetlen jelzőlámpa sincs. A rendőrök kézjelzésekkel vagy útburkolati jelek segítségével irányítják a forgalmat, ez mégsem okoz semmilyen bonyodalmat.

Mézeskalács-házak a valóságban

A helyi lakosok imádják különböző mintákkal díszíteni otthonaikat. Mindezt elsősorban állatok, madarak és egyéb motívumok felhasználásával teszik, amiktől házaik színesek és ünnepiek lesznek.

Bhutánban egy hagyományos ház egy három emeletes kis épület. A három szint különböző funkciókkal bír, ugyanis az alsó szint a szarvasmarhák számára van fenntartva, a másodikon a nappali található, a harmadikon pedig a szénát szárítják és tárolják.

A rengeteg tiltás és szabályozás ellenére Bhutánban mosolygós és boldog emberek élnek, ennek következtében pedig a turisták is egyre kíváncsibbá válnak ezzel a festői, kis országgal kapcsolatban.

Most Popular

Recent Comments