HomeInteresting8 túlélési mítosz, amit mind a mai napig rengetegen elhisznek

8 túlélési mítosz, amit mind a mai napig rengetegen elhisznek

A TV-ben nem egy olyan túlélési műsor látott napvilágot, ahol azt próbálják szemléltetni, hogy milyen módszerekkel karöltve lehet pár napot kibírni az erdőben, vadonban, jeges vidéken. Ezekkel a műsorokkal csak az a probléma, hogy nem hitelesek, hiszen a főszereplőket komoly brigád őrzi és védi. Őket azért nem lehet látni, mert a kamerák mögött vannak, és a jelenetek között ellenőrzik, hogy minden a legnagyobb rendben van-e. Nos ha te eltévedsz egy túrázás során, akkor semmilyen csapat nem fog megvédeni téged az elkövetkezendő sorscsapásoktól, így egyszóval magadra maradsz. A mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy a legalapvetőbb túlélési taktikákról, melyek pletyka szinten terjedte el a világban lerántsuk a leplet és elmondjuk mi is az igazság velük kapcsolatban.

1, mítosz: A legmegfelelőbb hely a tűzrakáshoz a barlang

Nagy tévedésben él az, aki úgy gondolja, hogy egy barlangban tűzet rakni a legbiztonságosabb megoldás. A legnagyobb probléma ezzel az ötlettel csak annyi, hogy a felgyülemlett hő hatására a kövek felmelegedhetnek, amitől beomolhat az egész barlang. Ha mindenáron tüzet akarsz rakni azt célszerűbb a barlang előtt megtenned.

2, mítosz: A nyers halat ugyanúgy el lehet fogyasztani, mint a szusit

Ha arról fantáziálsz, hogy a frissen kifogott halat nyers állapotában elfogyasztod, akkor van egy rossz hírünk. A rajta található baktériumok és kórokozók bizony komoly gyomorfájdalmakat eredményezhet, sőt akár ételmérgezést is elszenvedhetsz ezáltal. Ha nem hívod azonnal a mentőket, akkor súlyosabb következményei is lehetnek a dolognak. Szóval, ha horgászol és mindenképpen meg akarod enni, előtte süsd meg.

3, mítosz: A felforralt víz biztonságosan fogyasztható

Tudjuk, hogy sokan abban a hitben vannak, hogy a felforralt vizet biztonságban el lehet fogyasztani anélkül, hogy bármilyen negatív következménye lenne. Az igazság azonban az, hogy ez nem igaz. A forralással csak a baktériumokat lehet elpusztítani, ám a káros részecskék attól még ott maradnak. Hiába próbálsz egy adag sáros piszkosnak látszó vizet felforralni, soha nem lesz olyan tiszta, mint a csapvíz. Először mindenképpen meg kell azt szűrni egy póló esetleg tiszta rongy segítségével.

4, mítosz: A folyót kell követni, ha eltévedsz az erdőben

A legtöbb mese és mítosz arról szól, ha eltévedsz az erdőben követni kell a közeli folyót s biztos, hogy lakott területre fogsz érni. Nos ez nem minden esetben igaz. Gondolj csak bele, hogy Szibériában meddig kellene gyalogolnod, hogy találj egy lakott területet vagy egy kis falucskát. Az utazás során viszont ugyanúgy kell magadnak biztosítani élelmet, ivóvizet és menedéket, a melegről nem is beszélve. Ha túrázás során váltál valamiért le a csapattól, jobb ha ott maradsz ahol vagy, ugyanis a vezető biztos vissza fog érted menni.

5, mítosz: A vizes, átázott ruhában sokkal jobb lenni, mint ruha nélkül

Mindenkit el kell keserítenünk, aki abban a hitben van, hogy ez igaz. A nedves ruhában sokkal gyorsabban leesik a tested hőmérséklete főleg, ha a szabadban lévő hőmérséklet 0 fok körül van. Ez azért van, mert a tested nem téged kezd el felmelegíteni, hanem a nedves ruháidat. Sajnos ilyen esetben a belső szervek hamar felmondhatják a szolgálatot.

6, mítosz: Ha sivatagban tévedsz el, mindenképpen először vizet kell keresned

Ez egy újabb tévedés, hiszen a víz nem fog megvédeni a nap káros sugaraitól, sőt inkább kiszárítja a testedben lévő összes vizet. Célszerűbb ehelyett olyan helyet keresned, ahol elég árnyék van. Ha a tested víztartaléka kiszárad, akkor onnantól kezdve nincs esélyed. Ha egy kicsit ledőlnél a homokba gondoskodj arról, hogy legyen a tested alatt valamilyen ruha, ami megvéd a tűzforró homoktól.

7, mítosz: A vizet szépen ki kell porciózni, hogy későbbre is jusson

Voltaképpen semmi sem védi meg a vizet az elpárolgástól még egy üveg vagy kulacs sem. Annak érdekében, hogy ne pazarold el a vizet célszerű egyből meginni, mert utána biztosra veheted, hogy nem lesz több esélyed.

8, mítosz: A TV-ben látható túlélő műsorok felkészítenek a szélsőséges helyzetekre

Tudjuk, hogy most nagyon sok embert kiábrándítunk, de az ilyen műsorok nem a hitelességükről híresek. A kamerák mögött bizony komoly csapat vigyáz a főszereplőre, például orvosok. Sőt nem kell bogyókat, rovarokat ennie, hanem finom falatok várják őt, mikor két jelenet között szünetet tartanak. Szóval legyetek kedvesek ne higgyetek el mindent, amit a TV-ben láttok. Ha úgy alakul, hogy eltévedsz a vadonban, akkor bizony magadra maradsz mert senki sem fog a segítségedre sietni, hiszen fogalmuk sincs hol vagy.

Hasznosnak találtad a posztot? A mítoszok közül te melyiket hitted el?

Most Popular

Recent Comments