HomeInteresting7 módszer, ami segíthet túlélni a vezetés közben keletkezett baleseteket

7 módszer, ami segíthet túlélni a vezetés közben keletkezett baleseteket

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete név szerint a „SEAL Team Six” megosztotta a legfontosabb információkat arról, hogyan lehet túlélni a különböző baleseteket, merényleteket, időjárási anomáliákat. Ők azt tanácsolják, ha csapdába esel, akkor semmi esetre se ess pánikba, mert elpazarolhatod az oxigént. A nyugalmi állapot megtartása mellett van még pár dolog, amit fontos megtanulni, mely bizonyos esetekben nagy segítség lehet. Ezt az útmutatót mindenkinek el kell olvasnia.

1, Lelógó elektromos vezeték a kocsi mellett

Egy heves vihar után nem kizárt, hogy lelógó elektromos vezetékekkel találkozik az ember. Ha ez a probléma akkor alakul ki, mikor te épp az autóban ülsz, akkor nem kell egyből bepánikolni, mert a gumiabroncsok jól szigetelnek. Ilyenkor egyszerűen hívj segítséget.

Mit kell tenni:

Ha elektromos vezeték esett az autódra, akkor próbáld elhagyni a kocsit de ne érj hozzá a kasznihoz mert vezetheti az áramot.

Ha gumiszőnyeg van a kocsidban azt próbáld olyan távolságba elhelyezni, hogy biztonságosan rá tudj ugrani az autóból.

A lógó ruhákat, kiegészítőket vedd le ugrás előtt, nehogy véletlenül fennakadj.

Amikor készen állsz hajtsd végre az ugrást közvetlenül a szőnyegre.

2, Lavina

Ha vezetsz és véletlenül lavinával találkozol akkor a legveszélyesebb dolog nem a hó és a hideg lesz, hanem a szén-monoxid, ami az eltömődött kipufogócső által kerülhet be a kocsi légterébe és fulladást okozhat.

Mit kell tenni:

Először is állítsd le a motor, hogy elkerüld a szén-monoxidos incidenst.

Még véletlenül se próbáld letekerni az ablakot, mert a hó bekerülhet a kocsiba és nem fogod tudni kiszabadítani magad.

Maradj ott ahol vagy és próbáld magad melegen tartani. Húzd fel a lábaidat a mellkasodhoz és használj fel minden ruhát, ami a rendelkezésedre áll. Az autó egy ideig meleg marad, mivel a hó remek hőszigetelő is.

A legfontosabb, hogy figyelj a levegővételre, mert csak néhány órán keresztül lesz oxigéned. Ennek tükrében kerüld el a dohányzást vagy a tűzgyújtást.

Próbáld folyamatosan nyomni a dudát, hogy észrevegyenek.

3, Tornádó

Az autó nem a legbiztonságosabb hely tornádó esetén, ezért érdemes kiszállni belőle és a lehető leggyorsabban új menedék után keresni. Ha nincs semmilyen búvóhely a közelben:

Mit kell tenni:

Mindenképp kerüld el a tornádó útját és menj 90 fokkal vagy jobbra vagy balra. A tornádót minden esetben látni kell a visszapillantó tükörből.

Ha erre már nincs lehetőség, akkor az összes ablakot engedd le, hogy elkerüld a törött üveg kialakulásának esélyét, kapcsold be a biztonsági övet és a lehető legkisebbre húzd össze magad.

4, Hurrikán

A tornádótól eltérően egy hurrikánnal találkozva sokkal nagyobb biztonságban leszel az autóban, viszont fontos, hogy olyan helyen legyél, ahol nincs sok autó.

Mit kell tenni:

Próbálj keresni evakuálási útvonalakat és alternatív kijáratokat.

A lehetőségeidhez mérten haladj, de vigyázz ne vezess túl gyorsan, mert az autó hidroplánná alakulhat át és elveszítheted a tapadását és irányítását.

Soha ne vezess vízen, mindig keress egy biztonságos helyet például járdát. Ha nem belátható az útszakasz ne menj rá.

5, Földrengés

Ha kocsiban ülsz és földrengés következik be, akkor tudd, hogy nagy valószínűséggel biztonságban vagy.

Mit kell tenni:

Fontos, hogy távol maradj a magas épületektől és a nagy fáktól, elkerülve annak lehetőségét, hogy rád dőljön.

Ha egy parkolóházban találod magad, szállj ki a járműből és feküdj 2 autó közé.

6, Autólopás

A legfontosabb az, hogy zárva tartsd az ajtóidat, ablakaidat és parkolásnál lehetőleg hagyj hátul és elől is annyi helyet, hogy kocsi lopás esetén gyorsan ki tudj fordulni.

Mit kell tenni:

A legnépszerűbb kocsilopási taktika az ütközés. Ilyenkor a rabló szándékosan beléd hajt, hogy egyből kipattanj a kocsiból és ő be tudjon szállni és elvigye. Ha ilyen helyzetbe kerülsz ne szállj ki a kocsidból, hanem vezess az ellenkező irányba. Ha a tolvaj a kocsidban ül és vezetésre kényszerít, akkor menj egyenesen a rendőrségre vagy egy nagyon zsúfolt helyre.

A másik, amit megtehetsz, hogy elmondod neki, van egy olyan nyomkövető eszköz az autóban, amit nem tudsz kikapcsolni, így bárhova megy a kocsi le lesz követve.

Ha a fent említetteket nem tudod megtenni, akkor hajts nagyon lassan vagy nagyon gyorsan, kapcsold le a fényszórókat, és válts rosszul sávot. Csinálj bármit, amivel felhívhatod a rendőrség figyelmét.

7, Csomagtartóba bezárva

Ha valaki ellopja a kocsid és arra kényszerít, hogy a csomagtartóba feküdj ne ess kétségbe.

Mit kell tenni:

Próbáld lekapcsolni úgy lekapcsolni a féklámpákat, hogy lerúgod őket. Ezt valószínűleg észreveszik a mögötted haladó járművezetők, vagy pont a rendőrség.

A legújabb autókba már szereltek egy speciális zsinórt, amit ha meghúznak kinyílik a csomagtartó. Ha a kocsidban tudod ez hol található akkor kijuthatsz.

Próbáld lenyomni a hátsó üléseket és nyisd ki a hátsó ajtót…

Ha a fentiek közül egyiket sem tudod megcsinálni végső megoldásként keress egy emelőt vagy egy kötelet és ha az autó megáll, a rabló pedig kinyitja a csomagtartót akkor támadd meg és próbálj elmenekülni.

Hasznosnak találtad a cikket?

Most Popular

Recent Comments