HomeKapcsolat10 mondat, ami elronthatja a kapcsolatod a főnököddel

10 mondat, ami elronthatja a kapcsolatod a főnököddel

Sokszor nem könnyű megőrizni a jó kapcsolatot főnök és alkalmazott között. A főnök mindig sok mindent szeretne, a beosztott meg egyáltalán nem akar semmit (tisztelet a kivételnek). Nehéz megtalálni az aranyközéputat, hogy ne is legyünk gonoszak, de a munka is elkészüljön, úgy ahogy kell. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy megpróbál bratyizni a főnökkel, de ez nem mindig jön össze. Legtöbbször azért, mert a főnök teljesen máshogy értelmezi azt, amit az alkalmazott mond neki. A legjobb út a vezetőség szívéhez, ha bevallod mikor hibáztál.
Most következzen 10 olyan mondatot, amit senki sem gondol át elég alaposan, mikor kiejti a száján és ezzel több bajt okoz magának, mint hasznot.

1. „Szükségem van fizetésemelésre, mert meg kell javíttatnom a házamat.”

Beszélhetsz fizetésemelésről, ha ezt a kérést valós szakmai eredmények indokolják. Személyes kérdéseid és igényeid nem befolyásolhatják a munkabért. És bármennyire is hihetetlen, a főnököt ez egyáltalán nem érdekli. Lehetőség van segítséget kérni egy nagyon nehéz helyzetben, de más esetben bizonyítsd be, hogy többet érdemelsz. Ne várd meg míg a főnök megszán.

Jó módszer: „Az elmúlt 6 hónapban megdupláztam a nyereséget, ezért azt kérem, hogy emelje meg a fizetésemet.”

2. „Elmehetek ebéd után?”

Ha elvégeztél mindent, ami arra a napra volt beütemezve, akkor nyugodtan felteheted ezt a kérdést, más esetben viszont nem célszerű. Egyrészt arról adsz tanúbizonyságot, hogy nem érdekel a munka, másrészt pedig nagy valószínűséggel egy tucat új feladatot kapsz, ahelyett, hogy elengednének.

Jó módszer: „Elmehetek ma ebéd után?” Ezt a kifejezést általában követi, hogy szabadságra akarsz menni. Ne feledd, hogy nem utalhat arra, hogy te unatkozol!

3. „Az egész Tomi hibája!”

Ha beismerjük a hibánkat, anélkül, hogy bárkit is belekevernénk, vagy hibáztatnák, érett gondolkodású emberre vall. Ez a munkavállaló bizalmat és tiszteletet kap, még akkor is, ha néha hibát követ el. És ha tényleg Tomi hibája volt, akkor sem kell megmondani a főnöknek. Nem von semmi jót maga után, ha másokat hibáztatsz, vagy vádolsz meg.

Jó módszer: „Igazad van, nem figyeltem kellőképpen a részletekre. Mostantól óvatosabb leszek. Talán még meg tudjuk oldani ezt!”

4. „Elmegyek!”

Ha úgy döntesz, elmész, akkor menj el. Ha továbbra is azt csinálod, hogy gondolkodás nélkül kimondasz valamit, de nem lesz belőle semmi, az emberek nem fognak komolyan venni.

Jó módszer: „Plusz két órát túlóráztam, majd holnap folyatom a munkát.”

5. „Mindig így csináltuk!”

Senki sem szereti az összehasonlításokat, mert az a lustaság jele lehet. Ha valaki nem hajlandó új dolgok kipróbálására, jobb ha továbbáll, mert a főnök nem fog örülni, amikor ezt mondod. A modern világ gyorsan fejlődik és a rugalmas gondolkodású emberek értékesebbé válnak, mint a keményebb konzervatívak.

6. „Megpróbálom!”

Ez a kifejezés általában azt takarja, hogy nem fogod azt a feladatot megcsinálni, amire felkértek, vagy csak fél gőzzel. És ha esetleg valami baj történne, ez a kifejezés segít elkerülni, hogy felelősségre vonjanak. Ha azt mondod, hogy „megpróbálom”, a főnököd azt hallja, hogy „nem fogom megtenni”. Egy mondat van, ami még ennél is rosszabb: „Nem tudom megcsinálni.” Fontos, hogy tényleges eredményeket mutass a munkádban. Ezért jobb, ha előzetesen megbeszélitek a nehézségeket, legyél őszinte!

Jó módszer: „Jól van, megcsinálom”, vagy „Eltart egy kis ideig, de megcsinálom.”

7. „Túl elfoglalt vagyok!”

Minden alkalmazott azért dolgozik, hogy a vállalat fő céljait elérjék. Ha a főnököd valami új feladatot kínál, a cselekvési ütemterv valószínűleg megváltozhat. Ezért célszerűbb letisztázni, hogy mely feladatok vannak előrébb a fontossági listán. Néha érdemes mindent félbehagyni és csak egy feladatra koncentrálni, vagy előfordulhat, hogy egy közös projekt fontosabb. Ebben az esetben folytathatod a saját munkád, míg a főnököd egy másik embert keres a munkára.

Jó módszer: „Azon a projekten is dolgozunk, amit tegnap adtál nekünk.”

8. „És ebből mi hasznom származik?”

Amikor a főnököd megkér, hogy segíts neki valamiben, először nyilván mész. De amikor ez már sokadjára történik, esetleg még azt is elvárja, hogy a szabadnapjaidon is ingyen segíts neki, az már érthető módon nem fog tetszeni. Természetesen ilyenkor felteszed a kérdést, hogy neked mi jó származhat az ingyen túlórából.

Jó módszer: „Persze, nem gond segítek, de kaphatnék érte túlóra pénzt?”

9. „Ez nem az én problémám.”

A csapatmunkában minden olyan probléma, ami ma nem kapcsolódik közvetlenül hozzád, arról leveszed a kezed, de ez nagyon rossz taktika, hiszen az egész cég kárát láthatja a dologból. Ha tudod, hogyan oldhatsz meg egy problémát, szólj hangosan. Még akkor is, ha nem működik, legalább megmutatod érdeklődésed és legközelebb a főnököd valószínűleg megkérdez, mikor tanácsra van szüksége. Ez nagyot lendíthet a karriereden.

Jó módszer: „Nem vagyok szakértő, de talán meg lehetne csinálni ily módon…”

10. „Csak azt gondoltam, hogy…”

Ennek a kifejezésnek a hallatán, minden főnök általában felsóhajt és lehunyja a szemét. Egyrészt jó, hogy legalább gondolkodsz; másrészről, ha valami nem tiszta, jobb, ha megbeszélitek azokat a dolgokat, amik problémát okoznak, mielőtt elkezdenél egy feladatot megoldani. Amint azt korábban említettük, az őszinteséggel többre mész, mint bármely gyenge kifogással!

Jó módszer: „Úgy tűnik, félreértettük egymást. Kijavítom a hibát és legközelebb szólok, ha valamit nem értek.”

Most Popular

Recent Comments