HomeAnimalsHollandiában már nincsenek kóbor kutyák - Így kell ezt csinálni!

Hollandiában már nincsenek kóbor kutyák – Így kell ezt csinálni!

Az egész világon, így hazánkban is rengeteg kóbor kutya él. Szerencsétlen állatok gazdátlanul kóborolnak az utcán éjjel-nappal, étel és víz nélkül. A szívünk szakad meg, amikor egy-egy kóbor állatot látunk az utcán, de sajnos nem fogadhatjuk be mindet.

Képzelj el egy olyan világot, ahol nincsenek kóbor kutyák, ahol minden állatnak szerető és gondoskodó gazdája van, így boldog életet élhetnek. Ugye, milyen tökéletes lenne? Hollandiában kezükbe vették az irányítást és sikerült megvalósítani ezt az álmot. A kormányzat a projekt keretében beoltatta, ivartalaníttatta és chippel látta el a kutyákat. A zseniális ötletnek köszönhetően az ország már négy évvel ezelőtt, azaz 2016-ban kijelenthette, hogy Hollandiában, elsőként a világon egyetlen otthontalan kutya sincs. Íme a módszer, amivel elérték mindezt és méltán lehetnek büszkék magukra.

Háttértörténet

A 19. század óta a hollandoknál megnőtt a kutyák száma. Általánosságban véve minden egyes családnak volt legalább egy kutyája. Ennek következtében azonban, terjedt a veszettség, ezáltal pedig a halálozások elsődleges okává vált. A gazdák félni kezdtek, így utcára tették kutyáikat, ugyanis ekkor ez még semmilyen következménnyel nem járt. Így a városok és az ország telis-tele lett hontalan, kidobott ebekkel.

Ivartalanítás napjai

A hollandok nem lopták a napot és mindenképpen megoldást akartak találni a kialakult helyzetre. Először kijelöltek egy-egy napot, amikor a kutyák ivartalanítása kötelező volt. Jól figyelj! INGYEN! A kormány vállalta az ivartalanítással járó költségeket, ezzel pedig a szuka kutyák hetven százalékán el is végezték a beavatkozást. Ezt követően minden egyes kutya orvosi vizsgálaton vett részt, ahol megállapították, hogy milyen oltásokra, adott esetben pedig, milyen gyógyszeres kezelésre van szüksége.

Aki az utcára teszi kutyáját, szembe kell nézzen a törvénnyel.

De nem álltak meg itt. A kormány törvényt hozott, hogy megvédje az állatokat. A törvény tartalmazta az állatokkal való bánásmódot és a tartási körülményeket is. Továbbá, megtiltotta azt is, hogy erőszakosan bánjanak velük az emberek. Amennyiben a gazda nem tesz eleget kötelességeinek, akár három év börtönnel, illetve öt millió forint pénzbírsággal sújtható.

A tenyésztett kutyákra magasabb adót vetettek ki.

Mivel az emberek többsége az örökbefogadás helyett a kutyavásárlás mellett határoz, a holland kormány magasabb adót vetett ki a tenyésztett kutyák értékesítésére. Ez arra készteti az embereket, hogy ne tenyésztőtől vásárolják meg kedvencüket, hanem inkább ürítsék ki a menhelyeket, vagyis fogadjanak örökbe.

Felhívó kampányok

Emellett a kormány belevágott egy felhívó kampányba is, amelynek célja az volt, hogy az embereknek legyen lehetősége árva kiskutyákról gondoskodni. A kampány olyan jól sikerült, hogy több, mint egy millió kutyus talált szerető családra és biztonságos otthonra. A kampánynak hála a holland emberek kilencven százaléka fogadott örökbe egy az utcán kóborló kutyát.

“Boldog életet minden kutyának!”

Továbbá, a holland kormány 2011-ben létrehozta az Állatrendőrséget is. A rendőrök feladata, hogy gondoskodjanak az ebek biztonságáról. Napjainkban az országban élő kutyáknak szabad bejárása van az üzletekbe, éttermekbe és más létesítmények egy részébe is. Az emberek nem tartanak tőlük, hisz minden egyes kutya be van oltva, ivartalanított és gazdája is van.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez csodálatos dolog és rendkívüli tett. Csak remélhetjük, hogy egyszer az egész világon követik majd a hollandok példáját, köztünk hazánkban is. Minden egyes állat megérdemli a szeretet, gondoskodást és törődést.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments