HomeWorldEgy görög sziget lett a világ első dohányzásmentes helye, ahol még a...

Egy görög sziget lett a világ első dohányzásmentes helye, ahol még a turisták sem gyújthatnak rá.

Köztudott, hogy nagyon komoly globális problémák vannak a világon, amit a hulladékszennyezésnek is köszönhetünk. A műanyag flakonok, zacskók, kisebb tárgyak azok, amik nagy veszélyt jelentenek a tengerekre, óceánokra, az állatvilágra és ránk emberekre is. Mivel a legtöbb hulladékot nem lehet újrahasznosítani, sőt nem is bomlanak le olyan hamar ezért nagyon nagy károkat tudnak okozni.

A tengerben élő állatok gyakran esnek áldozatául a vízbe dobált hálóknak, szatyroknak, üvegeknek, amikből nem tudnak egyedül kiszabadulni. Nem egy olyan madarat láttunk már, aminek a gyomra telis-tele volt hulladékkal, mert azt gondolta, hogy attól majd csillapodik az éhségérzete.

Az elmúlt néhány évtizedben összesen 60 millió darab cigarettacsikket gyűjtöttek össze az emberek a tengerekből. A fent említett műanyagokon kívül ez is első számú hulladékforrásnak számít. Ennek a szörnyű helyzetnek a megfékezésére azt a célt tűzték ki az Astypalaia-sziget lakói és kormánya, hogy ők lesnek az első olyan sziget, ahol tilos lesz a dohányzás. Rengeteg görög strand van tele ilyen jellegű szeméttel, amit egy nonprofit szervezet önkéntes csapata minden egyes évben megtisztít.

A sziget polgármestere elmondta, hogy ebben a döntésben nem a politikai intézkedések játszottak kulcsfontosságú szerepet, hanem a lakosság határozott úgy, hogy nem szeretnének több ilyen jellegű szemetet látni a partokon.

Mind a szigetlakók, mind a helyi önkormányzat arra ösztönzik a turistákat, hogy ezen a  helyen hagyják maguk mögött a káros szenvedélyeiket és térjenek át egy egészségesebb életvitelre. A legérdekesebb az egészben, hogy ezt a mozgalmat a legnagyobb nevű dohánygyártó cég a Papastratos is támogatja.

A füstmentes jövőre való törekvés középpontjában az állt, hogy egy egészségesebb és jobb közeget tudjanak mind maguknak, mind a turistáknak biztosítani, akik ellátogatnak erre a gyönyörű és tiszta helyre. Ezen felül pedig fel akarták hívni a figyelmet a cigicsikkek által okozott strand szennyezésekre.

Azért is nagy szó ez az egész projekt, mivel Görögország rajta volt azon országok listáján, ahol a legmagasabb a dohányfogyasztás.

Egy interjú keretein belül Astypalaia polgármesterét megkérdezték, hogy ezentúl a dohányzó emberek nem kívánatos személyek-e a szigeten? Ő azt felelte, hogy épp ellenkezőleg, reméli, hogy ezek a turisták sokáig maradnak a szigeten, s talán egy nap abbahagyják ennek a káros szenvedélynek az űzését.

A helybéliek kimentek a tengerpartra és elkezdték ők is felszedni ezeket a termékeket. Egy fénykép került fel a netre, amihez ezt írták: „Kettő másfél literes üveget sikerült megtöltenünk két óra alatt.”

Nagyon szép teljesítmény. Szerintetek lesz még olyan ország, sziget, vagy város, ami csatlakozik ehhez a mozgalomhoz?

Most Popular

Recent Comments