HomeÉtelek40 érdekes tény az egyik kedvenc édességünkről, a fagyiról

40 érdekes tény az egyik kedvenc édességünkről, a fagyiról

Nagy valószínűséggel csak kevés ember él a Földön, aki nem szereti a fagyit. Szerencsére mi nem tartozunk ebbe a kategóriába, hiszen a forró nyári napokon nem is létezik finomabb és hűsítőbb édesség a fagylaltnál. Feltalálása óta a kínálat rohamos mértékben nőtt, napjainkban pedig már olyan különlegességeket kóstolhatunk, amikről néhány évtizeddel ezelőtt még csak nem is álmodhattunk.

Csokoládé variációk, gyümölcsös csodák és kifejezetten ínyenc ízek közül válogathatunk. Hazánkban minden évben kinevezik az év fagylaltját is. 2020-ban Dobó Norbert, balatonfüredi cukrász passió-karamellje nyerte el az év fagylaltja címet, valamint törökmézes vaníliájával az övé lett az ezüstérem is.

Cikkünkben érdekes tényeket árulunk el a fagylaltról, az egyik kedvenc nyári édességünkről.

A fagylaltot valószínűleg a kínaiak ismerték először. Körülbelül ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsből kevertek jeges édességet, amit akkoriban csak a tehetősebbek fogyasztottak. Az egyiptomiak közvetítésével került a földközi-tengeri országokba. Nagy Sándor például, a katonáinak szolgáltatta fel az édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész pedig gyógyírként ajánlotta azt betegeinek. Nero császár több száz kilométerről hozatott jeget, hogy elkészíthessék az édességet.

Marco Polo egy kínai utazásáról több fagylaltreceptet is hazavitt magával.

Az első kávéház, ahol fagyit is árusítottak Párizsban nyílt meg, de a fagylalt sokáig nem terjedt széles körben, ugyanis a folyamatos hűtés hatalmas problémákat okozott. Az ipari forradalom nem érintette a konyhai technológiát, így a készítés miatt méregdrága lett a hideg édesség.

A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett fagyit kapni. Amerikába az 1700-as évekre jutott el a fagyi receptje, amihez Charles E. Miches 1904-ben találta fel a tölcsért. 1923-ban pedig, Harry Burt szabadalmaztatta a pálcikás jégkrémet.

Magyarországra a 18. században osztrák közvetítéssel érkezett meg a fagylalt, ami rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. Az 1900-as évek elejére pedig, a fagylalt receptjét már minden szakácskönyv tartalmazta.

Ez volt a fagylalt rövid története, de ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis számtalan érdekes tény szól még arról, hogyan jutottunk el a ma ismert fagylaltig.

A római rabszolgákat felküldték a hegyekbe, hogy összegyűjtsék a havat, amit később gyümölcsökkel keverve szolgáltak fel az étkezések végén.

Az angol uralkodó évi ötszáz fontot fizetett séfének csak azért, hogy titokban tartsa a fagylalt receptjét.

A fagyi térfogatának körülbelül ötven százaléka levegő, ez adja a desszert könnyű textúráját.

A szakácsok később alkoholos fagylalt készítésébe fogtak. Az édességet tequilával, whisky-vel vagy rummal, konyakkal ízesítették.

1984-ben Ronald Reagan, amerikai elnök a júliust nemzeti jégkrémhónapnak nyilvánította.

Nagy-Britanniában a jégkrémet árusító autók csak déli tizenkét órától este 19 óráig zenélhettek. Kora reggel, délelőtt és késő este nem zavarhatják az emberek nyugalmát.

Harry Burt 1920-ban kezdte meg a jégkrémek első teherautós árusítását.

Írországban található egy üzlet, ahol karamellizált, barna kenyér ízesítésű fagylaltot szolgálnak fel. Az édesség onnan ered, hogy a nehéz időkben az írek nem dobták ki a régi kenyeret, ugyanis ezt pazarlásnak tartották, így megtalálták annak módját, hogy édességet készítsenek belőle.

1945-ben az amerikai katonaság felépítette az első úszó fagylaltstandot a Csendes-óceánon szolgáló tengerészek számára.

Tokióban készítenek polip, rák, éti csiga és hús ízesítésű fagyit is, lóból és tehénből.

1843-ban Nancy Johnson megkapta az első amerikai szabadalmat egy kézi fagylaltkészítő gépre.

Noha a kínaiak ismerték a fagylalt korai verzióját, a ma ismert fagyit az olaszoknak köszönhetjük.

A Philadelphia Little Baby’s Ice Cream pizza ízesítésű fagylaltot szolgál fel.

A Sebastian Joe fagylaltgyártó feltalálta a fokhagyma ízesítésű fagylaltot, amit az édesség szerelmesei még nem igazán kóstoltak meg, mert bizarrnak tartják.

Miki Victoria Sudo 2017-ben állította be a fagylaltevés világrekordját. Mindössze hat perc alatt kilenc liter fagyit fogyasztott el.

A török szakácsok legalább háromszáz éve foglalkoznak fagylaltkészítéssel. A „dondurma” szó szerinti fordításban fagyasztást jelent, vad orchideákból őrölt lisztből készül.

A kézműves fagylalt nagy sikereknek örvend. Csak az Egyesült Királyságban és Írországban körülbelül ezer kis gyártó van, akik drága fagylaltokat állítanak elő.

A Ben & Jerry fagylaltja olyan üzleti elképzeléssel működik, amit kapcsolt jólétnek neveznek. Ez annyit takar, hogy a vállalat nemcsak saját magának profitál, hanem alkalmazottjai, beszállítói és ügyfelei is részesülnek a haszonból.

George Washington, amerikai elnök annyira szerette a fagylaltot, hogy 1790 nyarán kétszáz dollárt, azaz hatvanezer forintot költött az édességre. Mai értékben ez ötezer dollárnak, vagyis másfél millió forintnak felel meg.

1565-ben Bernardo Buontalenti, építész kifejlesztett egy hűtőtechnikát, amely lehetővé tette az olaszok által a fagylalt készítését és fogyasztását.

Az általános jégkrém fejfájás vagy más néven agyfagyásként ismert hideg-stimulus fejfájás akkor jelentkezik, ha rendkívül hideg étel érinti a szájpadlást, ekkor ugyanis az erek gyorsan összehúzódnak, ez pedig befolyásolja az érzékeny idegeket.

Olaszországban több, mint tizenkilenc ezer fagylaltozó, vagyis gelateria található, amik közel hetvenezer embert foglalkoztatnak. Az első olasz jégkrémet az 1600-as években találták fel Firenzében, amikor Catherina de Medici ételversenyt hirdetett.

Az amerikaiak 2016-ban összesen 2,7 milliárd liter fagylaltot fogyasztottak el. Új-Zélandon évente átlagosan 22 liter fagyit esznek meg az ország lakosai fejenként. Kedvenceik a vanília és a „hokey pokey”, ami szintén vanília fagyi, csak karamell darabokat tartalmaz.

Az első világháború alatt Hoover felszólította az amerikai fagylaltgyártókat a termelés csökkentésére, ugyanis a háború hatalmas cukorhiányt okozott.

2016-tól a norvégok fogyasztják az egy főre jutó legtöbb jégkrémet, ami átlagosan 9,8 litert jelent évente.

A legnagyobb fagylaltját a Texasban készítették el. Mintegy négyezer ember dolgozott rajta és evett meg mindössze harminc perc alatt.

2016-ban Kína fogyasztotta a legtöbb fagylaltot, összesen 4,3 milliárd litert.

Amikor a második világháborúban a USS Lexington elsüllyedt a legénység addig nem hagyta el a hajót, amíg a fagyasztóból ki nem szedték az összes fagylaltot.

Az 1920-as években az Ellis-szigetre újonnan érkező bevándorlóknak első étkezéskor fagylalt szendvicset adtak annak érdekében, hogy bemutassák az amerikai kultúra legfinomabb édességét.

2018 óta létezik fekete fagyi is, méghozzá fekete tölcsérben, isteni kókusz ízzel. A színt a kókuszdió hamujával érik el és az egészségre is pozitív hatással van. A kókusz hamuja méregtelenítő hatású, sőt a fogakat is fehéríti.

Te megkóstolnád?

Most Popular

Recent Comments