HomeInterestingÚjabb 20 fotó, ami bebizonyítja, hogy a természet megannyi 'Hűha!' pillanatát nem...

Újabb 20 fotó, ami bebizonyítja, hogy a természet megannyi ‘Hűha!’ pillanatát nem láttad még!

Az internetnek és az ismeretterjesztő tévécsatornáknak hála manapság már szinte pár pillanat elég ahhoz, hogy megannyi új információval gazdagodhassunk Földünk bármely kontinensének bármely élőlényéről, hegységéről vagy különleges sajátosságáról.

Sokan mondják félvállról, hogy: ‘Ohh, ugyan én már mindent láttam, szinte mindenhol voltam…’; hiszik, hogy nem lehet nekik újat mutatni, ha arról a bolygóról van szó, ahol élünk…de mekkorát tévednek! Az anyatermészet napról napra bebizonyítja, hogy mindig van még egy ütőkártyája, még egy varázslata, amit számunkra tartogat!

Az alábbi cikkben olyan jelenségeket és pillanatképeket gyűjtöttünk össze a természet és az állatvilág jóvoltából, amiket a legtöbben garantáltan nem láttak!

Vágjunk is bele!

1. Óriások útja – Írország

Az Óriások útja egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, megközelítőleg 40 000 összefüggő bazaltoszlopból álló terület, Észak-Írországban. Az oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is.

2. Biolumineszcens hullámok

Léteznek a világon olyan partszakaszok, melyek partjait éjjel gyönyörű kék fényárban úszó hullámok mardossák. A jelenség igenis valós, foszforeszkáló egysejtűek okozzák azt.
Ezek az egysejtűek abban az esetben világítanak, ha mechanikai stressz éri őket, és rendkívül kis nyomásváltozásokra is reagálnak. A vizet ért legapróbb zavar is kiváltja különleges világító reakcióikat, csónakok közelsége vagy akár egy úszó ember által okozott hullámokra is hihetetlen fényű ragyogásba borulnak.

3. Vízszintes szivárvány

A megszokottól eltérő formájú, vízszintes szivárvány akkor jön létre, ha magas szintű, jégkristályos felhőkön törik meg a fény. Ilyen jelenség nem csupán napfénynél, hanem akár holdfénynél is kialakulhat.

4. Mammatus felhők

Ezen felhőtípus kialakulása a fordított hőáramlás jelenségének tudható be. A zivatar folyamán a meleg és nedves felfelé szálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához, ahol a hőmérséklet és a levegő stabilizálódik, amelynek a felhő horizontális terjeszkedését köszönhetjük.

A két légtömeg közötti hőmérséklet-differencia légköri labilitást eredményez, ami a felhőben lévő meleg és nedves levegőcelláknak a föld irányába történő hőáramlását idézi elő, ezzel létrehozva az lentről buborékokra hajazó képződményeket.

5. Undulatus asperatus

Ha már a felhőknél tartunk, érdemes felfigyelnünk egy szinte ‘új’ felhőtípusra az Undulatus asperatus-ra.
A globális felmelegedés hatására megjelent felhőtípus, egészen úgy néz ki, mintha a dühödten hullámzó tenger habjai mardosnák az égboltot. A jelenség különös érdekessége, hogy bár rendkívül ijesztően fest, szinte soha nem kíséri vihar: egy bizonyos idő után egyszerűen szétoszlik.

6. Torlóár okozta hullámok

A torlóárról akkor beszélünk, ha a dagály által kiváltott hullám vagy akár hullámsor folyásiránnyal szemben felhatol egy folyó medrébe. Viszonylag ritka jelenség, a szörfösök nagy bánatára, hiszen nekik édes kihívást és élményeket biztosít megjelenésük.

7. Rák invázió a Karácsony szigeten

Éves szinten megközelítőleg 40-45 millió rákra jön rá a ‘túrázhatnék’ a Karácsony szigeten. A rákok azzal a nemes céllal indulnak útra, hogy lepetézzenek az óceánba. A helyi hatóságok az egy hétig tartó ‘esemény’ sikeressége érdekében forgalomkorlátozásokkal, útlezárásokkal segítik a kis csöppségeket abban, hogy zavartalanul menetelhessenek.

8. Művészi mintázatot eredményező jégvirág egy autó tetején

9. Félelmetes ez az egyszemű fa!

10. Jó időben, jó helyen…Sikerült lencsevégre kapni egy fát megformázó villámot!

11. Különleges, pasztell színekben pompázó kagyló

12. Albínó mosómedve 🙂

13. A megszokottól eltérő pókháló… Mintha Pókember készítette volna kutyafuttában!

14. Csodálatos kék színben pompázó kókuszrák.

15. Egy kaktusz, aki annyira boldog, hogy mosolygós-arcot formázva virágzik!

16. A természet before-after fotója egy kis csavarral!

17. Ennek a bonsainak a törzse úgy fest, mint egy manó arca!

18. Baljós égbolt! Te is látod a halálfejet?

19. Ha nem hitted volna el, hogy a hangyák saját tömegük ötvenszeresét is elbírják?!

+1 cuki: A békák az állatvilág egyik legbarátságosabb teremtményei! 🙂

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszésed és ismerőseiddel is megosztod azt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments