HomeCelebrity10 tény Leonardo da Vinci-ről, akinek ötletei több évszázaddal megelőzték saját korát

10 tény Leonardo da Vinci-ről, akinek ötletei több évszázaddal megelőzték saját korát

Leonardo Da Vinci április 15-én ünnepelte volna születésnapját. Sokak festőként ismerik, pedig ezzel nem merítette ki kreativitását. Művész, mérnök, csillagász is volt, összetett mechanikus gépeket készített, természeti jelenségeket és az emberi anatómiát tanulmányozta, emellett pedig verseket és meséket is írt.

Leonardo Da Vinci ötletei valóban megelőzték saját korát.

Oktatás nélkül

A művész nem rendelkezett tudományos végzettséggel és „ismeretlen embernek” nevezte magát. Da Vincit a tudományos közösség elutasította. Életét önképzéssel töltötte, saját könyvtárában mintegy kétszáz könyv volt a legkülönbözőbb témákban, a főzéstől a filozófiáig.

Ő maga nem tagadta a tudományt.

Tükörírást használt és diszlexiában szenvedett.

Jegyzeteinek nagy részét furcsa módon készítette el, vagyis bal kezével jobbról balra írt, a leveleket pedig fejjel lefelé írta meg. Ezeket csak tükör segítségével lehetett elolvasni. A szakemberek szerint ez egy speciális kód volt, amit Da Vinci használt. Mások szerint viszont, ezt találta kényelmesebbnek. Munkájának tanulmányozása során a tudósnak problémái voltak az olvasással és az írással. Gyakran zavaros leveleket, elválasztott szavakat írt, ami diszlexiára utal.

Zenész és fazekas volt

A festés mellett más művészeti formákkal is foglalkozott. Bizonyíték is van rá, hogy a fazekasságot is gyakorolta. Emellett erős volt a zenében, saját hangszerét is ő készítette.

Törlőkendők a kézmosáshoz

Leonardo 13 évet töltött szakácsként a milánói hercegnél, Lodovico Sforza-nál. Menüt készített, felszolgálta az ételeket és igyekezett egyszerűsíteni a főzési folyamatokat. Mérnöki elméje olyan találmányok szült, mint a hús-nyárs, a balkezes dugóhúzó, a keverő és a tojás-szeletelő prototípusa.

Bemutatta a kéztörlőt is, egy vászonkendő formájában, hogy megtisztíthassa kezeit.

Álmodott a repülésről is

Mindig is kísértette őt a repülés álma. A madarakat vizsgálta, rajzaiban pedig már az ejtőernyő is megmutatkozott. Eszközei élettartamáról nem lehet tudni semmit, de mérnöki számításai helytállónak bizonyultak. 2002-ben az ő tervei alapján építették fel az „függönyrepülőt”, amivel tíz méter magasra jutottak és 17 másodpercig repültek.

Búvárruha

A repülés mellett a víz alá merülés is foglalkoztatta, így tervezett egy búvárruhát is, ami sertésbőrből készült. A mérnök egy szemüveggel ellátott maszkot is felvett, majd kifejlesztett egy eszközt, amivel lélegezni is tudott, ez lehet a mostani lélegeztető palackok elődje.

Lábprotézis

Leonardo imádta az anatómiát. Engedélyt kapott boncolások elvégzésére egy helyi kórházban. Egy egész gyűjteménye volt jegyzeteiből, amik részletesen leírták az emberi testet. 2008-ban Leonardo vázlata szerint, fémhuzalból elkészítettek egy lábprotézist. Francis Wells, szívsebész pedig átgondolta a szívbillentyű működésének megközelítését. A festő munkája ihlette, egy új módszer létrejöttét, ami több mint nyolcvan betegnél sikeres operációhoz vezetett.

Tank

Mivel nem a legbékésebb időkben élt, a katonai fejleményeket is nyomon követte. Gyülőlte a háborút és mint mondta, a gyilkos gépeket, mégis létrehozta a géppuska és a tank prototípusát.

Megmagyarázta, hogy miért kék az ég.

Elmagyarázta, hogy ilyen szín alakul ki a megvilágított nedvességrészecskék vastagsága miatt a Föld és a mennyei sötétség között. Ő volt az első, aki megállapította, hogy a holdfény a nap visszatükröződött fénye, tehát, a Holdnak nincs saját fénye.

Nem tudjuk, hogy nézett ki valójában.

Da Vinci leghíresebb önarcképe a torinói önarckép, ami egy öreg embert ábrázol. Ezt a képet valószínűleg hatvan éves kora körül festette. Egyesek úgy vélik, hogy a mester leghíresebb festménye, a Mona Lisa valójában a saját maga önarcképe. Valójában azonban, nem tudjuk, pontosan hogyan is nézett ki.

Most Popular

Recent Comments