HomePeople10 sztereotípia a gazdagokról, amiket jobb, ha végleg elfelejtesz

10 sztereotípia a gazdagokról, amiket jobb, ha végleg elfelejtesz

A legtöbb ember fejében minden bizonnyal már van egy kialakult kép a gazdagokról, amihez valószínűleg hozzájárultak az olyan elterjedt sztereotípiák is, mint például, hogy ők egyfolytában lopnak és csalnak, vagy éppen, hogy mellőzik a munkát.
Valljuk be, ehhez gyakran hozzájön az irigység is, hiszen nagyon nehéz beismernünk, hogy valaki jobban csinál nálunk valamit, pedig a gazdagok nagy részére ez a jellemző!
Nyilván közöttük is vannak olyanok, akik esetében nem alaptalanok a fent említett vádak, de ez alapján nem skatulyázhatunk be mindenkit!

Az alábbiakban 10, a gazdagokról elterjedt sztereotípiát gyűjtöttünk össze, amiket jobb, ha örökre elfelejtünk.

1. Ha a szülők gazdagok, a gyerekük is gazdag lesz.

Tény, hogy a gazdag családból származó gyerekek nagyobb eséllyel lesznek sikeresebbek az életben, hiszen látják és megtanulják, hogy miként kell bánni a pénzzel, illetve, hogy hogyan kell például befektetni… színvonalasabb iskolákról nem is beszélve.
Ám ez a szülőkön múlik leginkább, hiszen nem mindegy, hogy milyen nevelést kap a gyermekük. Ha mindig mindennel elkényeztetik és megadják neki azt, amit éppen akar, sosem fogja megtanulni, hogy mindenért keményen meg kell dolgozni. Ellenben, ha ezt megértetik vele, sokkal felelősségteljesebb lesz az életben.

2. A gazdagok többsége örökölte a vagyonát.

Tény, hogy sokan vannak, akik örököltek, de már kevesebben azok, akik meg is tudják tartani ezt a vagyont hosszútávon. A legtöbben közülük ugyanis nem tudnak felelősségteljesen bánni a könnyen jött pénzzel és nagyon hamar felélik azt.

3. A gazdagoknak nem kell sokat dolgozniuk.

Épp ellenkezőleg! Thomas Corley gazdaságtannal foglalkozó könyvében leírja, hogy a statisztikák szerint a gazdag emberek 86%-a minimum 50 órát dolgozik hetente. Továbbá az is világosan látszik, hogy rendkívül jól be tudják osztani az idejüket és szinte sosem végeznek hasztalan tevékenységet, így például kevesebb időt töltenek a közösségi oldalakon, vagy épp a TV előtt.

4. A gazdagok sosem mennek csődbe.

A pénz önmagában nem jelenet garanciát arra, hogy egy vállalkozás sikeres lesz. Ilyen esetben azonban annyival könnyebb a helyzetük, hogy az anyagi hátterüknek köszönhetően könnyebben talpra tudnak állni.

5. A gazdagok nem fizetnek adót.

Nyilván vannak olyanok, akik mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az adófizetést, de a többségre nem ez a jellemző! Ők tudják, hogy sokkal többet veszíthetnek, ha megpróbálják kijátszani a törvényeket, amiket a legtöbb országban – nem véletlenül – úgy alakítottak, hogy a gazdagok többet fizessenek, mint a szegényebbek.

6. Aki gazdag, egyetemet, vagy főiskolát végzett.

Rendkívül fontos a megfelelő szintű képzés, de ez önmagában még nem garancia arra, hogy sikeres is lesz az életben. Ezt felesleges is tovább ragozni, hiszen elég belegondolni abba, hogy sok olyan gazdag van, akiknek nincs diplomája, illetve sok olyan szegényebb, akinek viszont igen.

7. A gazdagok változtatják a lakóhelyüket, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük.

Nyilván itt is vannak kivételek, de a többségre az a jellemző, hogy a hazájukban dolgoznak és adóznak.

8. A gazdagok nem adakoznak.

Sokan gondolják azt, hogy a gazdagok azért gazdagok, mert nem osztogatják el a pénzt. A valóság viszont az, hogy a leggazdagabb embereknek van valamilyen jótékonysági alapítványuk és nagyon gyakran adakoznak valamilyen nemes cél érdekében.

9. Minden gazdag ember tudja, hogyan kell bánni a pénzzel.

Ez bizonyos szintnél gyakran még a legsikeresebb üzletemberek is külön tanácsadót bíznak meg azzal, hogy kezeljék a pénzügyi helyzetüket, vagy éppen a befektetéseiket. Hiszen hiába jó valaki a szakmájában, ez még nem garancia arra, hogy a pénzügyekben is jó döntéseket képes hozni.

10. A gazdagok szórják a pénzt.

Nagy valószínűséggel náluk is előfordul néha-néha, hogy kicsit többet költekeznek a kelleténél, de nem ez a jellemző. A felmérések szerint a gazdagok 90%-a teljesen felelősségteljesen bánik a pénzével, szinte sosem vesznek olyan dolgokat, amik nem szolgálják valamilyen céljukat.

Most Popular

Recent Comments