HomeArt10 híres turistalátványosság, aminek alkotói egy kicsit becsaptak minket

10 híres turistalátványosság, aminek alkotói egy kicsit becsaptak minket

Nyár, szabadság, utazás. Mindannyian imádjuk ezeket a szavakat, főleg, ha meg is valósítjuk azt, amit jelentenek. Nagy valószínűséggel, nincs olyan ember a Földön, aki ne szeretne utazni és nyaralni menni. Fantasztikus érzés, amikor lazíthatunk, nem kell törődnünk semmivel, kiszolgálnak és kényeztetnek minket. Úti célt általában a látványosságok alapján választunk, hisz, ha már kikapcsolódunk, nem feltétlenül csak a tengerparton akarjuk lógatni a lábunkat.

Az interneten könnyedén utána nézhetünk a helyi látványosságoknak és nevezetességeknek. Egy dologról azonban, nem szabad megfeledkeznünk. Ez pedig nem más, mint a fotók valódisága, amiket az interneten látunk. Általában profi fotósok készítik a képeket, természetesen a legtökéletesebb szögből, turisták nélkül, vagyis ezek a fotók nem biztos, hogy megegyeznek a valósággal.

Cikkünkben mutatunk tíz kedvelt turistalátványosságot, amikről tudnod kell az igazságot annak érdekében, hogy amikor valóban oda utazol, ne érjen hatalmas csalódás.

A Megváltó Krisztus szobra

A Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás, a brazíliai Rio de Janeiróban található. A szobor az egykori brazil főváros és az ország jelképe. Az emlékmű teljes súlya nagyjából ezer tonna, ebből a szobor súlya pedig hétszáz tonna. A Megváltó Krisztus szobra a Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll, ami hétszáz méter magas.

A szoborról készült fotókon hatalmasnak látszik a Megváltó Krisztus szobra. Ugyanakkor a New York-i Szabadság-szoborhoz képest egyáltalán nem nagy. Talapzata nyolc méter, maga a szobor pedig harminc méter magas. Ehhez képest a Szabadság-szobornak csak a talapzata 45 méter magas.

Mona Lisa

Mivel a reneszánsz idején nem volt szokás elnevezni a festményeket, a művész nem is adott neki nevet. Leonardo halála után 31 évvel Giorgio Vasari, az életrajz írója adta neki a Mona Lisa nevet. 1911. augusztus 21-én Vincenzo Peruggia ellopta a festményt a Louvre-ból. Az esetet azóta is a 20. század legnagyobb műkincs lopásaként tartják számon. 1913. decemberében Firenzében bukkant fel újra da Vinci műve, ugyanis Peruggia Alfredo Gerivel, a firenzei Uffizi képtár igazgatójával kezdett tárgyalásokba, a férfi azonban, feljelentette őt. Az eset után az olasz állam visszaszolgáltatta a festményt a francia múzeumnak.

A Mona Lisáról készült fotókat nézve azt gondolnánk, hogy a festmény mérete hatalmas. Aki volt már a párizsi Louvre-ban, ahol látható, pontosan tudja, hogy a Mona Lisa nagyon is kicsi. Az egész festmény mindössze 77X53 centiméter és szinte elveszik a kiállítóteremben. A Louvre látogatottsága rendkívül magas, így kicsi az esély arra, hogy közelről megtekinthetjük a festményt. Természetesen apró mérete egy cseppet sem von le értékéből.

Leonardo Da Vinci – Az utolsó vacsora

A milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumának freskója, amit Leonardo da Vinci 1498-ra készített el. A festmény a Jézus halálát megelőző utolsó vacsora újszövetségi eseményét eleveníti fel.

Leonardo da Vinci másik jól ismert és világhír festménye Az utolsó vacsora, amit kicsinek gondolnánk, de ebben nagyot tévedünk. A festmény mérete ugyanis, 460×880 centiméter, ami körülbelül negyven négyzetméternek felel meg.

Ecuador – Casa del Arbol

A turisták imádják ezt az ecuadori nevezetességet. Évente millió számra érkeznek ide, hogy a méltán híres hintába üljenek és bebizonyítsák, hogy egy cseppet sem félnek a haláltól. A róla készített fotók ellenére nem is olyan veszélyes. A hatalmas völgynek és szakadéknak tűnő környezet ugyanis, csak egy trükkös perspektíva, mert a hinta alatt valójában egy mező helyezkedik el.

Brüsszel – Manneken Pis

A Manneken Pis pisilő emberkét jelent. A bronz szobor Brüsszel egyik jelképe, ami egy, a kút medencéjébe pisilő kisfiút ábrázol. A szobor 58 centiméter magas, helyileg pedig a Stoofstraat (rue de l’Etuve) és az Eikstraat sarkán, a főtérhez közel található. A szökőkútba vizelő kisfiú általában úgy néz ki, mint a fenti fotón. Vannak azonban, olyan ünnepek, naptári események, amikre a pucér szobrot felöltöztetik.

Dubrovnik

A fotókon nem szerepelnek turisták, ez pedig rendkívül megtévesztő. Dubrovnik egy elhagyatott, csodálatos városnak tűnik, erről azonban, szó sincs. Valójában ez egy turistaparadicsom vagy turistapokol, ha úgy tetszik. A város tömve van turistákkal, de nem egészséges módon. Emiatt az UNESCO kénytelen volt kiszabni egy napi maximális 8000 fős turisztikai korlátozást.

Texas – Alamo-erőd

A texasi forradalom egyik legfontosabb eseménye Alamo ostroma volt. A mexikói csapatokkal vívott, tizenhárom napos ostrom során a texasi védők mind egy szálig életüket vesztették. 1836. április 21-én került sor a visszavágóra, akkor ugyanis a San Jacintói csatában a bosszúra szomjas texasi hadsereg legyőzte a mexikóiakat, ezzel pedig véget ért a texasi forradalom.

Az erőd a texasi forradalom szimbóluma. A fotók alapján nagy méretűnek tartott emlékmű azonban, hihetetlenül apró, ráadásul emeletes házak veszik körül, ugyanis egy lakónegyed közepén található.

Maldív-szigetek

Ha a Maldív-szigetekről készített fotókat szájtátva bámuljuk, hisz nem sűrűn látni ilyen csodálatos és tiszta, türkiz színű tengert. Azonban, hatalmas csalódás ér minket, ha mindezt megnézzük közelebbről, sokkal közelebbről.

Salvador Dalí – Az emlékezet állandósága

Salvador Dalí minden elképzelés ellenére nagyon, de nagyon kicsi. A festmény mindössze 24×33 centiméter, vagyis kisebb, mint egy A3-as lap.

Grönland korántsem akkora, mint Afrika.

A világtérképek alapján azt gondolhatnánk, hogy Grönland és Afrika ugyanakkora, de ez is csak egy tévhit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments