HomeInterestingAmerikában már leállították az oltást a Janssen-vakcinával - Hazánkba még csak most...

Amerikában már leállították az oltást a Janssen-vakcinával – Hazánkba még csak most érkezett meg…

A tegnapi nap során az amerikai gyógyszerfelügyeletért felelős hatóság azt javasolta, hogy szüneteltessék a Janssen-vakcinával való oltást. A Johnson & Johnson oltóanyagával is felmerült a probléma, miszerint a vakcina vérrögképződést okoz. Az ezzel kapcsolatos esetszámok ugyan még ritkák, de amíg ki nem értékelik ezeket, addig az oltás felfüggesztését kérik.

Az EMA, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség meg is kezdte a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett oltásokat követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását – közölték. Az FDA reagált erre és azt nyilatkozták, hogy nem tudnak arról, hogy a Johnson & Johnson-vakcinával való oltás és a trombózisok között összefüggés lenne.

Magyarországra kedden, azaz tegnap érkezett meg a Janssen első vakcinaszállítmánya. Erről az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is beszélt az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az egydózisú Janssen-oltóanyagból 28 800 adag érkezett, ezeket az oltóbuszokon fogják használni. Az oltóbuszokon egyelőre a katonákat oltják, jövő héttől azonban visszatérnek a kistelepülésekre. Az egydózisú vakcinával Tolna megyében oltanak majd először” – fogalmazott György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

Az FDA és az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) közös közleményben kéri, hogy függesszék fel a a Johnson & Johnson-vakcinával való oltást. Bár összefüggés egyelőre nincs a vérrögképződések és az oltóanyag között, az eseteket ki kell vizsgálni.

„Elővigyázatossági okokból javasoljuk a Johnson & Johnson vakcinájával való oltás felfüggesztését. Hat olyan beteget jelentettek, akiknél az oltás után vérrögképződés alakult ki. Ezek az esetek rendkívül ritkák, ugyanakkor kérjük, hogy szüneteltessék az oltóanyag használatát. Ez fontos annak érdekében, hogy az egészségügyi hatóságok tisztában legyenek az ilyen nemkívánatos események lehetőségével, és megtervezhessék a vérrögképződéshez szükséges egyedi kezelést. Április 12-ig 6,8 millió dózist adtak be belőle. A vakcinák biztonságosságát a kormány kiemelt prioritásként kezeli, és nagyon komolyan veszünk minden oltás után felvetődő egészségügyi problémát” – állt a közleményben.

Információk szerint a vakcina beadása után hat esetben jelentkezett vérrögösödés, minden esetben 18 és 48 év közötti nőknél. Az egyik nő azóta elhunyt, míg egy másik kritikus állapotban fekszik egy New York-i kórházban. Mind a hat beteg esetében két hét telt el az oltás beadása és a vérrögképződés között.

Az amerikai hatóságok tegnap már megkezdték a vizsgálatot, amit ma is folytatnak, így valószínűleg holnap, azaz csütörtökön számolnak majd be a fejleményekről.

A Johnson & Johnson-vakcina hasonló eljárással készült, mint az AstraZeneca, amivel kapcsolatban ugyanez a probléma merült fel. A vérrögképződéses esetek után több európai országban is leállították a vele való oltást. Tudományosan azonban egyelőre nem bizonyított, az összefüggés.

A Johnson & Johnson-vakcina egydózisú, vagyis csak egyszer kell beadni az oltóanyagot ahhoz, hogy védettséget biztosítson a koronavírus ellen. Az Egyesült Államokban nagyon fontos része ez a vakcina az oltási stratégiának. Eddig 6,8 millió adagot adtak be belőle, továbbá már elérhető a tizenhat év feletti fiatalok részére is, ami nagyban hozzájárul majd a nyájimmunitás kialakulásához.

Most Popular

Recent Comments