HomeInterestingVége a jó időnek! Ezekre a területekre csaphat le a jégeső és...

Vége a jó időnek! Ezekre a területekre csaphat le a jégeső és a vihar!

Riasztást adtak ki!

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki. Jön a lehűlés melyet heves zivatarok és felhőszakadás kísér. Ma éjfélig viharos erejű, akár 80 km / h-s szélre is lehet számítani. Emellett akár 40 milliméter csapadék is hullhat. Elsősorban a Dunántúlon, az ország középső részében és enyhébben az Északi-Középhegység térségében.

Az ország középső részeiben ne felejtsünk el az autónkkal beállni a garázsban ugyanis jégeső várható.

Szombat napközben vélhetőleg a délutáni órákig ugyanúgy az ország középső területein de keletre is 30 milliméter eső várható mely viharos, akár 75 km / h-s szél kísérhet.

Hogy mi és miért alakulhat ki jégeső? A jégeső a csapadék egy olyan formája, ami akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelenlevő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullanak. A jégeső jéggömbök vagy szabálytalan jégrögök formájában, mindig konvektív felhőből – legtöbbször Cumulonimbusból (zivatarfelhőből) – hulló csapadék. Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t.Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó. A zivatarok többségében kialakulnak jégszemek, csak az esetek egy részében ezek a felszínre érve elolvadnak. Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

Mit gondoltok? Ijesztő ítéletidő várható ugye?

Most Popular

Recent Comments