HomeInterestingÚjabb járvány fenyegeti az emberiséget - Nipah vírusra figyelmeztet a WHO

Újabb járvány fenyegeti az emberiséget – Nipah vírusra figyelmeztet a WHO

Még ki sem lábaltunk a koronavírus okozta megpróbáltatásokból és sokkból máris jön az újabb ellenség, ami talán még jobban meg tudja keseríteni az életet. Az úgynevezett Nipah vírus már átlépte a fajok közötti fertőzést, úgy, mint korábban a SARS-CoV-2.

Annak ellenére, hogy sikeresek voltak azok az összeesküvés-elméletek, miszerint a SARS-CoV-2 nem természeti, hanem emberi kéz által, egy wuhani laboratóriumban generált vírus, a tudósok biztosak abban, hogy a Nipah zoonotikus (állatról emberre terjedő) eredetű. Egyelőre nem tisztázott, hogyan terjedt át az emberekre, de a tudósok azt feltételezik, hogy a fertőzés forrása egy denevér lehetett, amely híres a koronavírus terjesztéséről is.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon 16 kórokozó közé sorolja, mely a legnagyobb eséllyel robbant kis egy újabb globális világjárványt. A vírust a denevérek és a sertések is képesek terjeszteni, s a legrosszabb, hogy kivételesen magas mutációs aránya van. Ennek tudatában csak idő kérdése, hogy emberről emberre terjedjen.

A Nipah vírus leggyakoribb tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás, az izomfájdalom és egyéb fájdalmak. Súlyosabb esetben agyvelőgyulladást okoz, ami fejfájással és különböző rohamokkal jár, végső esetben pedig kóma állapot is felléphet.

Az első betegeket 1999-ben izolálták Malajziában. Akkor azt hitték megoldották a problémát, de nem, mivel a vírus addig mutálódik míg meg nem fertőzi a gazdatestet.

Dr. Rebecca Dutch, a Kentucky Egyetem Molekuláris és Sejtbiokémiai Tanszékének elnöke megerősíti:

„A Nipah egyike azoknak a vírusoknak, melyek új járványt okozhatnak. A vírusa emberről emberre terjedhet. Ez pedig komolya aggodalomra adhat okot.”

Számos olyan tényező van, ami miatt a Nipah vírus sokkal veszélyesebb az emberi szervezetre, mint a SARS-CoV-19. A halálozási arány kiugróan magas értéket mutat, körülbelül 75%-ot. Nemcsak cseppfertőzéssel terjedhet, hanem emberi vagy állati eredetű váladékkal való érintkezés során is. A Nipah lappangási ideje jóval hosszabb a SARS-CoV-2-höz képest, ez pedig azt jelenti, hogy a fertőzöttek még több embert képesek megfertőzni.

Dr. Jonathan Epstein, az Ökoegészségügyi Szövetség tudományért és támogatásért felelős alelnöke megjegyzi:

„Nem annyira ismert a denevérek Nipah-rokon vírusainak genetikai sokfélesége, és nem szeretnénk olyan törzset, amely gyorsabban terjed az emberek között. Ennek ellenére a zoonotikus vírus már itt van a kertek alatt. Most nagyon keményen kell dolgoznunk annak felkutatásában, hogy hol történnek emberre vonatkozó esetek, és meg kell próbálnunk korlátozni a terjedést.”

Csak úgy, mint korábban a koronavírusra, a Nipah vírus ellen sincs oltóanyag vagy gyógymód.

Most Popular

Recent Comments