HomeInterestingÚjabb és szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Magyarországon?

Újabb és szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Magyarországon?

Úgy látszik sehogy sem tudunk kilábalni ebből a botrányos helyzetből, amit a koronavírus járvány a nyakunkra hozott. Az első hullám alkalmával jó pár intézkedéseket bevezettek, amiket mi be is tartottunk. Úgy tűnt, hogy nyáron enyhülni látszik a dolog, de szeptemberrel megkezdődött a második hullám, ami egy kicsit keményebb volt, de mi helyt álltunk, ahogy lehetett. Már elég régóta van érvényben a korlátozás miszerint egyetlen vendéglátó egység sem lehet nyitva, a középsulik és egyetemek online oktatatást kötelesek folytatni, a rendezvényeket X fő alá kellett csökkenteni, illetve 8 után nem lehet a közterületen tartózkodni.

Annak ellenére, hogy ezek a szabályok be vannak tartva mégis berobbant a harmadik hullám és úgy látszik ez sokkal agresszívabb, mint az első kettő volt. Persze már megkezdték a vakcinázásokat, és sokan már az első oltáson is túl vannak. A regisztráltak közül mindenkit be szeretnének oltani húsvétig, ami adna egy olyan fokú védelmet, ami már nem jelentene akkora veszélyt a környezetre nézve.

A mai napon adott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy további szigorításokra lesz szükség, ha a számok nem kezdenek el mihamarabb csökkenni.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezető szerint jelen pillanatban azzal lehetne a legjobban megfékezni a további vírusterjedést, ha a középiskolák és egyetemek mellett az általános iskolák is online oktatásra állnának át, illetve ha a bevásárlóközpontok is ideiglenesen bezárnának. Szerinte elegendő lenne ehhez két hét is.

Szerinte csak azoknak az üzleteknek kellene nyitva lenni, ami a létszükséglethez kell, például élelmiszerüzletek, posta, gyógyszertár és bank. A többit egy időre be kellene záratni.

Mivel nemcsak a plázákban tobzódó emberek között terjed a vírus, hanem az iskolások között is így bölcsebbnek látta, azt javasolni, hogy álljanak át teljes digitális oktatásra.

Magyarország miniszterelnöke szerint az elkövetkezendő hetek lesznek talán a legrosszabbak és nincs kizárva, hogy újabb szigorításokat kell bevezetnie, legalább a vakcinázások felgyorsulásáig. A nemrég meghozott intézkedések március 15-ig vannak érvényben.

Orbán Viktor szerint az is óriási előrelépés lenne, ha még jobban korlátoznák a külföldi utakat, hogy ezzel is elkerüljék a dél-afrikai mutáció behurcolását.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy milyen jellegű intézkedéseket fognak beiktatni, ha a számok továbbra is emelkedni fognak.

Szlovákia vasárnap hozta meg szigorító döntéseket:

Nem hagyhatják el otthonaikat a pozitív koronavírus teszttel rendelkező emberek, kivéve akkor, ha orvoshoz mennek. Ha valaki egy háztartásban él koronavírus fertőzöttel és házi karanténba kényszerül annak, anyagi juttatást adnak a szabályok betartásáért.

Este 8 és éjjel 1 óra között tilos kimenni, ez alól kivételt képeznek, akik munkába mennek vagy onnan jönnek. Esetleg kórházba mennek, jönnek.

Iskolába és oviba csak azon szülők gyermekei mehetnek, akiknek be kell menniük munkahelyükre dolgozni. Ha valaki home officeban dolgozik, annak gyereke is otthon marad. Mind a tanárok, mind a diákokat heti szinten két alkalommal kell tesztelni.

Kötelezően kell viselni FFP2-es maszkot a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön március 8-tól. A kisgyerekeknek elegendő sebészi maszkot viselni.

Tilos járások között kirándulási célzattal utazni.

Csehország is újabb intézkedéseket tett:

Csak és kizárólag orvoshoz és munkába járás céllal hagyhatják el otthonaikat az emberek.

A rokonokat, családtagokat csak abban az esetben lehet meglátogatni, ha segítségre van szükségük.

Csak lakókörzetben fellelhető élelmiszerboltban lehet vásárolni.

Futni, kocogni, sétálni csak és kizárólag a nappali órákban lehet, kutyát sétáltatni is csak a lakókörzet 500 méteres sugarában.

Az ovik bezárnak az általános iskolák első két évfolyamai digitális oktatásra állnak át.

Bizonyos boltokat ideiglenesen bezárunk, olyanokat, melyek nyitvatartása nem létszükséglet.

Mindenhol kötelezővé tesszük a maszkviselést, közterületen és munkahelyen egyaránt.

Most Popular

Recent Comments