HomeInterestingTudósok szerint évekig is megkeserítheti életünket a koronavírus dél-afrikai mutáns variánsa

Tudósok szerint évekig is megkeserítheti életünket a koronavírus dél-afrikai mutáns variánsa

Egyes szakemberek szerint fel kell készülnünk arra, hogy még jó ideig együtt kell élnünk a koronavírussal. Meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy akár éveken át is tisztes távolságot kell tartanunk egymástól és maszkot kell viselnünk úton-útfélen.

Christopher J. L. Murray kutató szerint az új dél-afrikai mutáns vírus nemcsak, hogy fertőzőbb, mint a SARS-CoV-2, de a már felgyógyult koronavírusos betegek immunvédelmét is meg tudja kerülni.

18 kutatót kérdeztek meg arról, hogy szerintük miként fog alakulni a pandémia, és gyakorlatilag mindegyikük egy rosszabb forgatókönyvet vázolt fel, mint amit korábban feltételeztek.

Nincs kizárva, hogy még többen betegszenek meg hunynak el annak következtében. Ez akár évekig is elhúzódhat. – Mondta az egyik szakember. Az sem jelent maximális védelmet a mutáns variánsok ellen, hogy beoltottak minket a SARS-CoV-2 ellen. Sajnos soha nem lehet tudni, hogy mikor találkozunk újabb és újabb variánsokkal, amik megfertőzhetnek.

Ez így valóban elég baljósnak és komornak látszik, viszont azt is hozzátették, hogy ennél jobbra is billenhet a mérleg nyelve. Előfordulhat, hogy újabb vakcinákat fejlesztenek ki, melyek alkalmasak lesznek a mutáns vírusokkal felvenni a versenyt. A jelenlegi vakcina persze képes jelentős mértékben visszaszorítani a megbetegedéseket és a halálozási arányt, sőt egyes országokban már drasztikusan csökkent ezek száma. Persze ez függ attól, hogy hány embert oltottak be az adott államban.

Murray felhívta a figyelmet, hogy ha a dél-afrikai mutáns vírus még jobban elterjed a világban, akkor akár négyszer többen hunyhatnak el. Számításai szerint 2021. június 1-ig további 690.000 ember távozhat az élők sorából.

Eme adatok alapján az országok kormányai is másképp vélekednek a vírushelyzet végéről. Amerikában úgy gondolják, hogy csak 2022-ben állhatnak vissza a normál életre, Nagy-Britannia viszont már elkezdene kinyitni. Izraelben az immunizáltak fél évig érvényes zöld kártyát kapnának. Stefan Baral epidemiológus elmondása alapján, már az is óriási lépés lenne, ha az egészségügyi intézmények nem lennének ennyire túlzsúfolva és csökkenne az elhunytak száma.

Ti mit gondoltok mikor lesz ennek az őrültnek vége? Írjátok meg véleményeteket kommentben.

Most Popular

Recent Comments