HomeInterestingAz operatív törzs szerint nagyon gyorsan terjednek a mutáns vírusok - csak...

Az operatív törzs szerint nagyon gyorsan terjednek a mutáns vírusok – csak idő kérdése mikor éri el hazánkat

Mivel sajnos a harmadik hullám felszálló ágában vagyunk, így a szakemberek azt tanácsolták, hogy ideiglenesen zárjanak be a plázák, óvodák, iskolák… sőt bizonyos szolgáltatások is szüneteljenek. Ez a rendelet a tegnapi nap folyamán lépett életbe és egészen március 22-ig kitart. Bizonyos helyek pedig csak április 7-tel nyithatnak meg. Úgy gondolják ez elegendő idő arra, hogy a vírusterjedést megfékezzék vagy legalább lelassítsák.

Természetesen a múlt héten meghozott döntés után kiadtak egy részletes listát azokról a helyekről és szolgáltatásokról, melyek ugyanúgy működhetnek tovább a korlátozások alatt is. Erről korábban már írtunk.

Müller Cecília nemrég közölte a legfrissebb adatokat. Ez idáig több, mint egy millió embernek sikerült beadni hazánkban a koronavírus elleni vakcinákat. Így Magyarország felkúszott a második helyre a legátoltottabb nemzetek listáján. Ez százalékban annyit takar, hogy 10,26% -os az átoltottság.

Az országos tisztifőorvos szerint eddig még nem volt ilyen magas az aktív fertőzöttek száma, így kijelenthető, hogy a harmadik hullám a legerősebb. Adatokkal alátámasztva ez azt jelenti, hogy az aktív fertőzöttek száma elérte a 115.981-et, hétvégén 1057-en kerültek be valamilyen egészségügyi intézménybe és 33%-kal nőtt a kórházban megfertőződöttek száma. Lélegeztetőgépre eddig 806 embert kellett tenni.

A brit mutáns variáns miatt a fiatalabbak sincsenek védve, ugyanis rájuk is nagy veszélyt jelent a vírus. Statisztikai adatok szerint sokkal rosszabb lefolyású, mint a SARS-CoV-2.

A héten folytatódik a vakcinázás, jelenleg a krónikus betegségben szenvedőket illetve az idősebbeket oltják be. Kedden, azaz a mai napon érkezik vagy tán már meg is érkezett egy adag Pfizer vakcina. Az AstraZenecaval a hét második felében terveznek oltani, ám ez az oltóanyag „csak” 74.000 ember számára elegendő.

Azt a témát is érintette, hogy a dél-afrikai mutáns vírus egyre közelebb kerül hazánkhoz, ugyanis most Szlovákiában ütötte fel fejét. Az a legnagyobb probléma ezekkel a variánsokkal, hogy nem lehet kiszámítani miként fognak viselkedni.

Cecília felhívta minden szülő figyelmét, hogy a mostani óvoda és iskolabezárás miatt ne a nagyszülőkhöz vigyék a gyerekeket, csak ha nagyon indokolt az eset. Korábban felmerült, hogyha a helyzet tovább romlik, akkor a magánszférában dolgozók segítségét is igénybe kell venni. Az erre vonatkozó kérdésre az országos tisztifőorvos megerősítő választ adott, mivel nagy eséllyel kerül az egészségügy is vészhelyzetbe.

Felhívta azon emberek figyelmét, hogy akik nem tudnak elmenni oltásra, van lehetőségük az otthonukban megkapni. Ám ezt előre kell jelezni.

Update: Hazánkban 5 embernél mutatták ki a dél-afrikai mutáns vírust.

Most Popular

Recent Comments