HomeInterestingTisztasági fogadalmat tettek - Apjukra bízták szüzességüket a tinédzser lányok

Tisztasági fogadalmat tettek – Apjukra bízták szüzességüket a tinédzser lányok

Annak ellenére, hogy a 21. században járunk még mindig vannak olyan konzervatív hagyományok, melyeket a legtöbb ember érdekesnek tart. Az egyik ilyen az Egyesül Államokbeli tisztasági fogadalom. Ez azt jelenti, hogy a fiatal lányok édesapjukra bízzák szüzességüket. Ameddig édesapjuk velük van addig nem kell félniük semmitől.

A hagyomány szerint a fiatal tizenéves lányok menyasszonyi ruhában teszik le tisztasági esküjüket, mely így hangzik:

„Esküszöm Istenre, a családomra és magamra, hogy tiszta maradok gondolataimban, tetteimben míg házasságot nem kötök.”

Annak jeléül, hogy a lány Istenre bízza erényét, fehér rózsát tesz a kereszt alá. A szent eseményre elkísérheti őt az édesapja, mostohaapja, vagy akár leendő apósa is, akik szintén esküt tesznek. Megfogadják, hogy megvédik lányuk szüzességét azzal, hogy „Istent játszik tekintélyének és tisztaságának védelmezőjeként”.

A hagyományt az amerikai evangélikusok, már több mint 20 éve ápolják, s éves szinten többször is megrendezik az Egyesült Államokban. A legelső ilyen eseményt 1998 -ban rendezték meg Colorado Springsben. A kezdeményezők Randy Wilson lelkész és felesége, Lisa voltak. Elmagyarázták, hogy azért indították ezt el, mert ellenezték az együttlétek kereskedelmi forgalmazását, valamint az egy éjszakás afférokat.

Az eseményen általában 12-13 éves fiatal lányok valamint édesapjuk vett rész. A történelem során olyan is előfordult, hogy fiatalabb gyerekek, például 5 évesek is részt vettek a szüzek bálján.

Az ünnepséget többnyire az édesanyák szervezik. Ügyelnek arra, hogy végig háttérben maradjanak, hiszen ez az esemény nem róluk szól, hanem lányaikról és férjükről. A bál során kötelező részt venni egy fotózáson is, ahol a lányok apjukkal együtt állnak a kamera elé. A pózok változhatnak, van aki kezet csókol, van, aki karba veszi, megöleli, letérdel elé.

Miután megtörténik a fogadalomtétel az esemény egy közös ebéddel/vacsorával folytatódik tovább, ahol mindenkinek részt kell vennie. Az étkezés után jön egy rövidke beszéd, majd a lányok táncolnak apjukkal. Az eskü ünnepélyes szavainak kimondása az ünnep fénypontja. Az apák ajándékokat is vehetnek lányaiknak, hogy ezzel emlékeztessék őket, tisztának kell maradniuk.

Nehéz nem párhuzamot vonni egy esküvő és a fogadalom tétel között. Talán pont ezért váltanak ki vegyes érzéseket az apa-lánya fotók a „szüzek báljáról”. Nem csoda, hogy ez az esemény komoly kétségeket ébreszt az apa-lánya kapcsolat valódiságáról. Sokaknak nehéz nem többet gondolni bele. Az a kérdés is felmerül, hogy ezek a lányok valóban tudják-e, mire esküsznek, és megértik-e azt amiben részt vesznek. Etikus dolog-e elvágni őket attól, hogy az együttléttel kapcsolatos szférában önmaguk döntsenek? Mint kiderült erről először az apák, majd később a lány férje dönt.

Bár számunkra ez a ceremónia meglehetősen elvontnak tűnik, több ezer lány vállalja a fogadalomtételt. A Glamour magazin szerint 2006-ban az amerikai fiatal nők 16, a fiúk 10 százaléka esküdött fel a tisztaságra.

Ti mit szóltok ehhez?

Most Popular

Recent Comments