HomeInterestingStroke-ot okozhat a koronavírus! - A fiatalok körében súlyosabb a helyzet

Stroke-ot okozhat a koronavírus! – A fiatalok körében súlyosabb a helyzet

Több, mint egy éve már, hogy kitört a koronavírus-járvány, azóta pedig szerte a világon óriási harcot vívunk ellene. A kutatók korábban azt állították, hogy a COVID-19 elsősorban a tüdőt támadja meg, az elmúlt hónapokban azonban rájöttek valami egészen másra. Több esetben is összefüggést találtak a koronavírus és a stroke kialakulása között.

A fiatalabb betegeknél nagy valószínűséggel a koronavírus első tünete a stroke lehet. A COVID-19 olyan cerebrovaszkuláris, vagyis agyi erekhez köthető eseményeket válthat ki, amik stroke-hoz vezetnek. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol magasabb volt a fertőzöttek száma, ott a stroke-kal diagnosztizált páciensek száma is megemelkedett. A legfontosabb pedig az, hogy ezeknél a betegeknél semmilyen a stroke kialakulásához szükséges tényezőt nem találtak.

Mostanra világszerte jelentettek hasonló eseteket, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a COVID-stroke esetek száma növekszik, ráadásul a fiatalok körében azoknál, akiknek nincs semmilyen más társbetegsége.

A kutatások szerint a koronavírus okozza a test kimerülését, illetve a tüdő, a vesék és a máj károsodását is. A SARS-CoV-2 által okozott betegség végül súlyosabb következményekkel jár, mint egy szívroham. Száz betegből 76-nál pedig megnövekedett a troponin nevű fehérje szintje, ami egyébként a szívbeteg pácienseknél tapasztalható.

Bár eddig úgy tartották, hogy a koronavírus kevésbé veszélyes a fiatalokra nézve, kiderült, hogy náluk is megnőtt a szívroham, valamint az agyvérzés esélye, sőt, a már bekövetkezett esetek száma is.

Az orvosok riasztó adatokat közöltek, ugyanis a COVID-stroke megöli még az egészséges embereket is. A legfélelmetesebb pedig az, hogy olyan pácienseknél is előfordul, akik tünetmentesen vészelték át a fertőzést. A Nyugati Egyetem és a kanadai Lawson Egészségkutató Intézet tudósainak tapasztalatai azt mutatják, hogy a COVID-stroke legfeljebb minden második, ötven év alatti beteget érinthet.

A legnagyobb kockázat azokat a betegeket érinti, akik fokozott véralvadással küzdenek. A radiológusok a röntgenfotók alapján megállapították, hogy a COVID-stroke és a “normál” stroke után készült röntgenképek jelentősen eltérnek egymástól. A neurológusok elmondták, látszik az artériák károsodása. Riasztó, hogy azok is közel kerülnek a halálhoz vagy meghalnak, akiknél a betegség enyhe lefolyású vagy teljesen tünetmentes volt. Az orvosok szerint, ha ezek a páciensek nem fertőződtek volna meg a koronavírussal, akkor túlélték volna az agyvérzést is.

Most Popular

Recent Comments