HomeInteresting10 hétköznapi dolog, ami szigorúan tilos volt a nőknek 100 éve

10 hétköznapi dolog, ami szigorúan tilos volt a nőknek 100 éve

A történelem során a nőknek mindig harcolniuk kellett az alapvető jogaikért. 100 évvel ezelőtt például nem engedték meg nekik, hogy bizonyos boltokba bemenjenek, ahogy az is illegális volt számukra, hogy nadrágban járjanak. Rengetegszer találkoztak a nemi megkülönböztetés fogalmával, ami igencsak megnehezítette az életüket. Szerencsére a feminizmussal több jogot is kiharcoltak maguknak és ma már olyan hétköznapi dolgokat is megtehetnek, mint a szavazás, vagy az ügyvédként való tevékenykedés. Mostani posztunkban bemutatjuk, hogy mi volt számukra tilos 100 évvel ezelőtt.

1, Vásárlás egyedül

A nőket 100 évvel ezelőtt nem engedték egyedül vásárolni. Volt, hogy tulajdon férjük ment el velük, de olyan is előfordult, hogy az elitebb családok esetében testőr ment az asszonnyal. Az erősebbik nem azért ment velük, hogy megvédjék őket, ám olyan is előfordult, hogy pont visszafogták őket, és nem engedték be bizonyos boltokba.

2, Nadrág viselés

A múltban a nők csak és kizárólag szoknyát viselhettek, és társadalmi szempontból elfogadhatatlan volt, hogy nadrágban jelenjenek meg. Egyes országokban illegálisnak tekintették őket, mert a nadrágot a lázadás és a férfiasság jelének tekintették.

3, Szavazás

A férfiak szerint a nőket nem arra teremtették, hogy részt vegyenek a politikában, ezért nem engedték nekik, hogy szavazzanak. Úgy gondolták, hogy a nőknek alacsonyabb az intellektusuk és szellemileg nem voltak felkészülve egy szavazásra.

4, Bankszámla nyitása és hitelkártya igénylés

Korábban a nők nem nyithattak saját bankszámlát és nem igényelhettek hitelkártyát sem, sőt kölcsönöket sem vehettek fel. Ha hajadonok voltak, akkor apjuk gondoskodott róluk. Ha a családfő engedélyezte a bankszámla nyitást, akkor az ő aláírására volt szükség.

5, Katonasághoz való csatlakozás

Annak idején ritkán vonultak be a nők a katonasághoz, sőt voltak helyek ahol nem is engedték, hogy belépjenek. A nőket csak akkor sorozták be, ha arra tényleg szüksége volt az országnak, ilyen volt például egy háborús időszak.

6, Nem lehettek tagjai az esküdtszéknek

A nőket nem kérhették fel, hogy legyenek esküdtszéki tagok egy tárgyalás során, sőt nem is lehettek bent a tárgyalóterembe csak akkor ha tanúként hallgatták ki őket, vagy ők voltak a vádlottak. A férfiak túl törékenynek és empatikusnak tartották őket ahhoz, hogy részt vegyenek ilyen súlyos esetekben.

7, Fogamzásgátló gyógyszerhez való könnyű hozzáférés

A születésszabályozás csak a 20. században vált legálissá a világon, és ez is első körben a házas nők körében. A hajadon hölgyeknek még pár évet kellett várniuk, mire ők is hozzáférhettek a tablettákhoz.

8, A házas nőknek nem volt saját útlevelük

Ha egy nő hozzáment egy férfihoz, akkor közös útlevelük volt a férjével. Ezt azért vezették be, mert akkoriban nem volt elfogadott, hogy a házas nők férjeik nélkül utazgassanak országon kívül.

9, Terhesség alatt nem dolgozhattak

A nőket nagyon sok nemi megkülönböztetés érte a múltban. Ilyen volt például, hogy ha teherbe estek, akkor vagy nem kaptak munkát, vagy kirúgták őket a munkahelyükről. Az Egyesült Államokban csak 1978-ban fogadták el törvényt ennek szabályozására.

10, Ügyvéddé válás

A nőknek ugyan megengedték, hogy jogi iskolába járjanak, viszont ügyvédként nem dolgozhattak az iskola befejeztével.

Te mit gondolsz, pozitív irányba terelődött a nők élete?

Most Popular

Recent Comments