HomeInterestingSárga hó hullott a Tátrában - Mi okozza ezt a jelenséget?

Sárga hó hullott a Tátrában – Mi okozza ezt a jelenséget?

Sárga hó esett a Tátrában, de vajon mi okozza ezt a jelenséget? A hó színe fehér, ehhez vagyunk hozzászokva, így nagyon is meglepődünk, ha megváltozik a színe.

Az Európában felbukkanó rendkívüli jelenség a hétvégén jelent meg a Tátrában és Lengyelország egyes területein. A sárga hóról készült első fotót vasárnap reggel tették közzé, de a szokatlan jelenséget több különböző régióban is lefotózták.

A turisták sárga hóban gyönyörködhettek a svájci Alpokban, ahol nemcsak a hó színe volt sárga, hanem az ég is narancssárgára változott.

Vajon honnan érkezett a színes hó?

Algériában és Tunéziában viharos széllökések vannak, amik hatalmas por-és homokfelhőket indítottak el. A Szaharában található finom homokszemek így több kilométer magasba emelkedtek.

A szél miatt pedig a Földközi-tengeren a homokszemek elérték Európát is. Összeolvadva a hóval, pedig szokatlan sárga színt eredményeztek. Hasonló jelenségre volt már példa korábban is, például 2016 márciusában, 2018 januárjában és 2019 áprilisában, amikor a por az autókra is lerakódott. Ugyanakkor esett már homokos eső is, ezekben az esetekben is ugyanaz az ok, mint most, a sárga hóval kapcsolatban.

A színes hó azonban súlyosbíthatja az allergiások tüneteit. A hó elolvad, de a homok marad, azt pedig a megerősödő szél felkapja, így a porallergiásoknak fel kell készülni tüneteik felerősödésére.

A következő napokban sarkvidéki levegő áramlik majd Európa fölé, így a sárga hó valószínűleg a vártnál tovább lesz látható. Ám csapadékban sem lesz hiány, a meteorológusok ónos esőt, havas esőt és nagy mennyiségű havat jósolnak.

Most Popular

Recent Comments