HomeInterestingOrbán Viktor rádióinterjúban mesélt bővebben a szigorításokról: "A virágárusoknak csak kedden kell...

Orbán Viktor rádióinterjúban mesélt bővebben a szigorításokról: „A virágárusoknak csak kedden kell bezárniuk”

Orbán Viktor miniszterelnök minden pénteken rádióinterjút ad, amiből a legfontosabb információkat, intézkedéseket, újabb szigorításokat és azok kimenetelét lehet megtudni. A mai nap sem volt kivétel, így a tegnap meghozott szigorításról kérdezték őt bővebben, amire válaszolt is.

Az első és legfontosabb kérdés most az oltással kapcsolatban volt, ugyanis felröppent a hír, hogy problémák vannak a hétvégi tömeges oltással, ám az erről szóló információt rövid időn belül el is távolították. Orbán Viktor szerint tény és való, hogy akadnak technikai jellegű problémák, amik meggátolják a tömeges oltást.

Például eddig a háziorvosok ismerték a betegeiket, hisz egy adott körzeten belül dolgozta, ahol korlátozott volt a betegvállalás. Most viszont az adatalapú oltásokra kellett átállni, ám ha egy adat nem stimmel, akkor semmi se. Volt már rá példa, hogy olyan embert hívtak be, aki már megkapta a legelső oltását, de olyanról is beszámoltak, hogy a lakóhelytől egy nagyon távoli rendelőbe hívták be a pácienst.

Ennek tükrében nem volt más lehetőség, mint leállítani a rendszert.

A járványügyi korlátozásokkal folytatta mondanivalóját.

„Nem volt más választásunk, ezek járványügyi szakkérdések. Ahhoz, hogy nyithassunk, először zárni kell. A második hullám erősebb volt, mint az első, és a harmadik erősebb lesz, mint a második.” – nyilatkozta.

Sajnos a koronavírus brit mutációja miatt a betegség sokkal gyorsabb ütemben terjed – egyre több a fertőzött és a kórházban fekvők száma is.

A két hetes szigorítással, bezárással kapcsolatban nincs egyértelmű adat. Egyes szakemberek szerint elegendő 10-12 nap, mások szerint viszont még két hét után is nagyon körültekintően kell eljárni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor akár a negyedik hullámot is elindíthatjuk és ezt senki sem szeretné.

Arról is kérdezték a miniszterelnököt, hogy mi lesz most a virágárusokkal, hisz március 8-tól lép életbe a korlátozás. Elmondása szerint ők ezen a napon még kinyithatnak és a nap végéig nyitva is maradhatnak. keddtől viszont be kell zárniuk. Azoknak a vállalkozásoknak, üzleteknek…stb, akiknek eme időre be kell zárniuk bértámogatást kapnak.

Az óvodákat és az iskolákat is bezárják, viszont arról egy szó sem esett, hogy mi lesz a bölcsődékkel. A vizsgálatok alapján azok az intézmények még nyitva maradhatnak, ám ha a helyzet megkívánja akkor azokat is bezárják.

Arról, hogy miként nyisson majd az ország, március 15-ig folynak majd tanácskozások. De csak utána fogják véglegesíteni, hogyan történjen a nyitás menete.

Arról is kérdezték, hogy hogy állunk most az országba érkező oltóanyagokkal. Orbán úgy nyilatkozott, hogy a kínai vakcina a vártnál jóval korábban megérkezett. Az oroszokra jelen pillanatban is nagy nyomás nehezedik mert sok európai ország szeretne tőlük vakcinákat. Hozzátette, eddig hazánk mindig megkapta a szükséges adagot.

Természetesen nem mehettek el amellett, hogy megérdeklődjék, hogyan is érzi magát miután megkapta a kínai oltóanyagot. Mivel sok kérdés kering még mindig eme vakcina körül, így nem csoda, hogy sokan kíváncsiak a válaszára.

„Bementem dolgozni. Lehet, hogy stimulálja az embert.” – válaszolta Orbán.

Az interjú vége felé közeledve Orbán arra kért minden magyar állampolgárt, hogy most hanyagolják egy ideig az egzotikus utakat, külföldi kirándulásokat, nyaralásokat…stb. nehogy ismeretlen mutáns vírus jöjjön az országunkba.

Egy kis statisztikára is kitértek és közzétette a friss adatokat:

A mai napra 6369 új fertőzöttet regisztráltak.

Az elhunytak száma újabb 143-mal nőtt.

677 embert kellett lélegeztetőgépre tenni és 6867 beteget kezelnek a vírusfertőzés miatt.

Hozzátette, hogy a kórházi tevékenységekbe és ellátásba bevonják a végzős rezidenseket valamint medikushallgatókat.

Most Popular

Recent Comments