HomeInterestingNyílvessző végzett a tudóssal, aki az őslakosok védelmére tette fel az életét

Nyílvessző végzett a tudóssal, aki az őslakosok védelmére tette fel az életét

Rieli Franciscato egy 56 éves tisztségviselő volt. A brazil kormány etnikai szakértőjeként dolgozott és az Amazonas-i törzseket tanulmányozta. A férfi egész életében az őslakosokkal foglalkozott és az ő megmentésüket tűzte ki életcélul. Támogatta őket abban, hogy megtarthassák a régi életformájukat. Segítette őket rezervátumok kialakításában. Alapított egy jogvédő szervezetet, melynek célja a természettel összhangban élő törzsek támogatása és kultúrájuk fenntartása.

Sajnos az ilyen távoli törzsek rendkívül zárt és szoros életmódot folytatnak. Kívülállókat egyáltalán nem engednek be. Életterük folyamatosan csökken a favágók és az aranybányászok miatt.

Ez okozhatta a sajnálatos balesetet, amelyben az őket leginkább védő ember hunyt el.

A Rodonia nyugat-brazíliai államban található rezervátumban találkoztak egy ismeretlen törzzsel, akik fenyegetve érezték magukat és nyílzáport zúdítottak a szakértőkre. Reili Franciscato-t mellkason találta az egyik nyíl és pár perccel később már holtan esett össze.

Paolo Ricardo Bressa rendőrtiszt ott volt a balesetnél:

„Amikor elértük a határt, a folyónál, Funai védett területénél megláttunk egy táblát, amire az volt írva, hogy „Ez egy Funai-rezervátum. Tilos az átkelés!”

Franciscato egy őslakossal az oldalán megpróbált felmászni egy domboldalon.

„Hirtelen egy süvítő hangot hallottam, majd egy nagy kiáltást. Láttam, hogy egy nyílvessző lóg ki a mellkasából. Franciscato kihúzta magából majd elkezdett felénk futni, de 50 méter megtétele után holtan esett össze. Egyből kórházba szállították, de addigra a tudós már elhunyt.” – mesélte Bressa.

Mit gondoltok az esetről? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Most Popular

Recent Comments