HomeInterestingNyaralás utáni másnaposságra gyanakodott, de kiderült, hogy tüneteit sokkal komolyabb dolog okozta

Nyaralás utáni másnaposságra gyanakodott, de kiderült, hogy tüneteit sokkal komolyabb dolog okozta

A 27 éves Andrew Frost szeretett volna egy szuper nyaralást átélni Thaiföldön, mint az összes többi fiatal. Ám arra nem számított, hogy hazatérve drasztikusan meg fog változni az élete. A fiatal srác még 2019 júniusában utazott ki Thaiföldre, de mikor hazatért nagyon rosszul érezte magát. Kezdetben azt hitte csupán csak másnapos a több napig tartó bulizás miatt.

Néhány órával azután, hogy gépe az Egyesült Királyság repterén landolt, elájult. Andrew meglátogatta a háziorvosát, mert a probléma több nappal később sem szűnt meg és aggódni kezdett. Tünete mellé társult még egy kis viszketés is, ami egyáltalán nem akart megszűnni, ezért az orvos antihisztamint ajánlott neki. Andrew követte az orvos utasításait, de állapota továbbra sem javult, sőt elájult a fürdőszobában ezért családja azonnal bevitte őt a legközelebbi kórházba. Jó pár vizsgálat után kiderült, hogy mi okozta a kellemetlen panaszokat.

Az orvosok közölték a katonaságnál dolgozó fiatalemberrel, hogy Hodgkin-limfómában (NHL) szenved, ami a hatodik leggyakoribb rákfajta az Egyesült Királyságban. Ez a betegség sajnos okozhat elviselhetetlen viszketést, fáradtságot, éjszakai izzadást, mellkasi és hasi fájdalmakat valamint megmagyarázhatatlan fogyást.

Andrew, most arra figyelmeztet másokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a furcsa panaszaikat. Inkább bizonyosodjanak meg arról, hogy nincs semmi bajuk, minthogy későn derüljön ki súlyos betegségtől szenvednek. A 27 éves fiatal elkezdett pénzt gyűjteni a Macmillan Cancer Support számára.

„Nyaralás közben rengeteget ittunk és buliztunk. Gyakorlatilag a nap 24 órájában csak ezt csináltuk. Nem mentünk le a strandra, nem néztünk várost sem csak vedeltünk. Egyik nap észrevettem, hogy kiütések borították be a jobb karomat, olyan volt, mint a napkiütés. Amikor a repülőn voltunk azt mondtam a fiúknak, hogy nagyon viszket az egész testem. Ők azt mondták nyugodjak meg nincs semmi baj, csak a piától meg a napsütéstől érzem magam kicsit furán. Egész úton aludtam és mikor felébredtem, azt mondtam ez nem normális. Mikor hazaértem elájultam, de még akkor sem gondoltam semmi komolyra csak kiszáradásra és másnaposságra. Ezután a viszketés rosszabb lett. Állandóan vakaróztam, ami megőrjített. Nem tudtam semmire sem koncentrálni.” – mondta.

A Royal Logistics Corp logisztikai ellátási szakemberét három nappal később látta az orvos. Ő is eleinte azt hitte, hogy valami allergiás reakció lehet az ivástól.

„Két napig szedtem az antihisztamin tablettákat, majd hajnali 1 órakor elmentem a WC-re, és elájultam. Apám bejött hogy megnézze minden rendben van-e velem, de amikor meglátta, hogy a földön fekszem azonnal mentőt hívott. Annyi erőm nem volt, hogy lábra álljak ezért kerekesszékben vittek be a kórházba. Az orvosok bevittek a vizsgálóba, majd vérvételre küldtek és mellkasi röntgent készítettek. A felvétel szerint a mellkasomon egy 10 centiméteres fekete árnyék volt. Mivel a vérvizsgálat jó eredményeket mutatott azt hittem ez nem olyan komoly.”

Az orvosok ezt követően még egy röntgenfelvételt készítettek és az eredmény ugyanaz volt. Ezután közölték vele, hogy nagy valószínűséggel tüdőrákja van.

„Ez volt életem legrosszabb híre. Hatalmas sokkén tért. Elfehéredtem majd elájultam. Ezután további vizsgálatra küldtek és kiderült, hogy nem is tüdőrákról van szó.”

Miután elvégeztek rajta egy nyaki biopsziáját, kiderült, hogy valójában NHL-ben szenved. Mivel ez a típusú rák a nyirokrendszer rákja, ezért az először a nyirokcsomókban kezd el fejlődni. A nyirokcsomók bab nagyságú mirigyek a test különböző részein, például a hónaljban és a nyakban. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 14 000 esetet regisztrálnak, és több mint egyharmad 75 év feletti.

Miután a mellkasában és a nyakában kettes stádiumú NHL-t diagnosztizáltak egy három hónapos kimerítő kemoterápiás kezelés vette kezdetét. Miután a mellkasában és a nyakában kettes stádiumú NHL-t diagnosztizáltak egy három hónapos kimerítő kemoterápiás kezelés vette kezdetét.

„Három hónapon keresztül minden második héten kellett kemoterápiára járnom. Szerencsém volt, hogy nem kellett sugárterápiára mennem, és viszonylag hamar legyőztem a betegséget. Talán a korom lehet az oka. A kemoterápia során nagyon fáradt, morcos és éhes voltam, ezért rengeteget híztam. Már nem voltam beteg, de az utolsó kezelés alkalmával elvesztettem a hajamat.”

Andrew novemberre teljesen tünetmentes lett. Ezt követően találkozott barátnőjével, a 31 éves Indre Arbacauskaitenal. A pár rendszeresen eljárt túrázni és hegyet mászni. Andrew szerint a testmozgás nagyon sokat segített neki a felépülésben.

„Amikor befejeztem a kezelést, találkoztam a barátnőmmel, és sokat jártunk ki a természetbe. Rengeteget kirándultunk a Peak District környékén. Ő volt aki folyamatosan motivált engem. A kezelések alatt nagyon nyafka voltam, fel akartam adni minden nemű testmozgást. De ő volt, aki kihúzott ebből az állapotból.”

Andrewnál egyébként csak néhány hónappal azután diagnosztizálták a rákot, hogy szeretett nagyanyja, Jean Warson 20 évig tartó gyomorrák elleni küzdelem után meghalt. Most azon tüsténkedik, hogy viszonozza az ápolóknak azt a sok segítséget, amit a nagyanyjáért tettek. Úgy döntött, hogy egy adománygyűjtő túrát szervez, és a befolyt összeget a Macmillan Cancer Supportnak fogja adni.

„A Macmillan nővérek mindig jók voltak a nagymamámmal, és szeretnék nekik köszönetet mondani.” – mondta.

Most Popular

Recent Comments