HomeInterestingMüller Cecília szerint elképzelhető, hogy teljesen át kell állni a digitális oktatásra

Müller Cecília szerint elképzelhető, hogy teljesen át kell állni a digitális oktatásra

A mai nap során adott tájékoztatást az operatív törzs, hogy milyen jellegű készültségre, szigorításra lehet számítani az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. Arra is kitért, hogy jelenleg hány új fertőzött van, hányan vannak kórházban és hol tart a vakcinázás.

Jelenlegi adataik alapján 4326 új fertőzött van, mellyel a beazonosított fertőzöttek száma 432.925-re kúszott fel. Müller Cecília szerint a második hullám leszálló ága nem pont úgy sült el, ahogy azt remélték, mivel folyamatosan nő a vírusvariánsok által okozott megbetegedések száma.

Szerinte most még nagyobb kihívást jelent az országokra és az emberekre nézve a járvány, és az eddigieknél még sokkal-sokkal komolyabban kell venni a helyzetet. Arról nem beszélve, hogy az egészségügyi intézmények és dolgozók már a határaikat feszegetik.

Sajnálatos módon az elkövetkezendő hetekben jelentős mértékű megbetegedésre lehet számítani és ezt alátámasztja a pénteken közzétett járványügyi adatok is. Nemcsak a fertőzöttek, hanem a súlyos esetek száma is megemelkedett. A kórházakban most 5679 Covid fertőzöttet kezelnek, és ebből 537 ember került lélegeztetőgépre. Tény, hogy egyre több a gyógyult esetek száma, de sajnos vele együtt nő az újabb fertőzötteké is.

Eddig 685.247 embert oltottak be a koronavírus elleni oltással, s ebből 251.691 fő már a második vakcináját is megkapta. Arról is beszámolt, hogy folyamatosan érkeznek az újabb oltóanyagok mind Kínából és mind Oroszországból. Céljuk, hogy minél többen megkapják legalább az első oltást, mert azzal legalább kialakul egy olyan jellegű védelem, amivel korlátozhatják a vírus terjedését.

A regisztrált embereket egyesével értesítik az épp elérhető vakcinákról, ám az azt elutasító személyek jelentős időt veszthetnek a védettség szempontjából.

Arra buzdítja az embereket, hogy a felkínált vakcinát fogadják el, mert ezzel hazánk Európa harmadik legjobban oltott nemzete közé fog tartozni. Akik a Pfizer és az AstraZeneca első oltását már megkapták, annak várniuk kell a második dózisra, mert ha először minél többen megkapnák az első adagot. Kezdetben három hét után beadták a másodikat, de most akár 35 napot is várni kell.

Szerinte, ha mindenki megkapja az elsőt, azzal nyár elejére védettséget szerez a közösségnek. A második dózist egy másik vakcinázási stratégiával fogják beadni.

Müller Cecília nyomatékosította, hogy a felajánlott oltóanyagokat fogadják el, mert ha nem teszik, akkor még szigorúbb intézkedéseket kell majd bevezetni, a rohamosan emelkedő fertőzöttek miatt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezető indítványozta a plázák és általános iskolák ideiglenes bezárását is. Szerinte kettő hét bőven elegendő idő lenne ahhoz, hogy visszaszorítsák a járvány terjedését. Így az általános iskolás tanulóknak is digitális oktatásra kellene átállniuk.

„Nem zárhatjuk ki enne a lehetőségét sem” – mondta Müller Cecília.

Merkely Béla rektor szerint a harmadik hullámban megfertőzött emberek súlyos megbetegedést tapasztalhatnak. Ha nem sikerül megfékezni a terjedést, akkor hamarosan megtelnek a kórházak és egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre. A Semmelweis Egyetem rektora elmondása alapján, a vírus mutációja leginkább a fiatal és a középkorú embereket érinti jobban. Szerinte az első adag vakcina után jelentős mértékben fog csökkenni a betegek száma, sőt kevesebben fognak megfertőződni.

Hozzátették, hogy az oltás után kapott oltási igazolványon nem fogják feltüntetni, hogy a páciens melyik oltóanyagból kapott. Persze akadnak olyan emberek, akikről lehet tudni, hogy mely vakcinával lettek beoltva. Például Orbán Viktor, a Sinopharm vakcinával lett beoltva, s elmondása szerint semmi baja ezért mások se féljenek tőle.

Most Popular

Recent Comments