Mindenki csúfolta kinézete miatt, valójában mindenkinél szebb volt…

Vonzó volt, férjhez ment, családot alapított és nővérként dolgozott. Az esküvő után azonban elkezdett megváltozni a teste. Egy idő után elnyerte a “világ legrondább nője” címet. Feladta a méltóságát, hogy megmentse a családját.

“A külső nem számít, az a fontos, ami belül van.” – halljuk nap, mint nap a kifejezést, melyet az élet gyakran vissza is igazol. Mary Ann Bevan története is ezt mutatja, viszont amennyire megható a dolog, Mary-nek legalább annyira fájdalmas is volt.

Mary Ann Bevan rendes, vonzó, londoni lány volt. A férfiak odáig voltak érte hajdanán. 29 éves korában ment férjhez és négy gyermek édesanyja lett. Kezdetben semmi nem utalt arra, hogy egy alattomos betegség kezd kialakulni a brit nő testében.

Az akromegália (felnőttkori gigantizmus, óriások betegsége) tünetei 32 évesen jelentkeztek nála. Ettől a pillanattól kezdve az arconásai elkezdtek eltorzulni, fejfájások gyötörték, a látása meggyengült. Az akromegália a láb, a kéz, az állkapocs, a nyelv és az orr megnagyobbodását, a fogak közti részek kiszélesedését, csontfájdalmat és az arcvonások megvastagodását okozza. A nő nemcsak a kór miatt szenvedett, hanem az élet egyéb módon is belérúgott…

Csúfolták a betegei, csúfolták a kollégái. Végül a szerencsétlen nő elvesztette az állását a megjelenése miatt. Ehhez még hozzájött az is, hogy a férje idő közben meghalt, így a négy gyermeket egyedül kellett nevelnie.

Kétségbeesésében szörnyű döntést hozott. Pénzkeresés céljából részt vett egy versenyen a világ legrondább nője címért. Megnyerte és 50 fontot kapott érte.

A becsmérlő verseny csak a megalázások kezdete volt. A nő megjelenése miatt munkát ajánlottak neki az akkor nagy érdeklődésnek örvendő brit cirkuszban. Mary úgy gondolta, hogy nem fog soha fog munkát találni, így elfogadta az ajánlatot. Később az USA-ba ment, ahol a “freak show”-ban szerepelt. “Kollégái” sziámi ikrek és szakállas nők voltak.

Ez vált az életévé…

Nem csak a betegséggel járó fájdalmat, hanem a szőrnyű megaláztatást is alázatosan tűrte. Az emberek fizettek azért, hogy láthassák a világ legrondább nőjét. Az újságok is így írták meg. Szerencsétlen nőnek nem volt más választása, mint kitartani, ugyanis a gyermekeit valahogy fel kellett nevelnie. Ez volt az egyetlen módja, hogy eltartsa a családját.

A nő 59 éves korában halt meg otthonától távol. A gyerekek eleget tettek anyjuk akaratának és Angliába hozták a holttestét. Sajnos halálával sem érte megkönnyebbülés. Egyes cégek 100 évvel később is használták a képeit különböző vicces képeslapokon.

Egy holland orvos volt, aki kiált a nő méltóságáért és ezen a képeslapok értékesítését befejezték.

Nehéz elképzelni, hogy min mehetett keresztül ez a szerencsétlen nő, és eszünkbe jut, hogy az ember mennyire kegyetlen. Ez sosem fog megváltozni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!