HomeInterestingMi történik az emberi testtel a halál után? - Íme a folyamat...

Mi történik az emberi testtel a halál után? – Íme a folyamat részletesen

Biztos téged is foglalkoztatott már a gondolat, hogy vajon mi lesz az emberi testtel az elhalálozás után. Ezen általában akkor gondolkodik el jobban az ember, mikor egy szerettét veszti el. Bárcsak soha senkinek se kellene örök búcsút vennie egy szeretett családtagjától barátjától, ismerősétől, de sajnos ez az élet rendje. Ez egy olyan körforgás, ami felett nincs hatalmunk.

A halál az egyik legrejtélyesebb dolog a világon, amivel mindenkinek szembe kell néznie valamilyen formában élete során. Mivel nem lehet tudni mi történik, mikor egy ember elhuny, ezért sokan félnek tőle. Az pedig még nagyobb kérdés, hogy mi történik az emberi lélekkel miután elhagyja a testét. Lehetséges lenne, hogy a halál pillanata olyan, mintha elaludnánk és utána csak a fekete semmiben lebegnénk öntudatlan állapotban? Vagy a lelkünk célirányosan elmegy egy helyre, ahol teljesen másképp, de új életet kezdhet? Ilyen és ezekhez hasonló gondolatok és kérdések kavarognak szinte mindenki fejében.

Akik olyan területen dolgoznak, ahol szemtanúi lehetnek az élet és halál közti állapotnak, azok egy idő után megszokják a látványt. Az elhunyt hozzátartozói számára még megdöbbentő lehet a látvány, viszont a szakembereknek már egyáltalán nem. Számukra könnyebb lépésről-lépésre kielemezni, kivizsgálni, hogy mi oknál fogva hagyta itt a földi világot és mi történik a testtel, ahogy telik múlik az idő.

Állítólag a testünk nem egyszerre hal meg, hanem részletekben. – mondja Dr. Jerzy Kawecki, a Wrocławi Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Orvostani Tanszékéről.

Amikor a szív abbahagyja a dobogást, az egész testben leáll a keringés. Az idő múlásával szép lassan a felsőbb testtájakból az alsóbba csordogál a vér ezzel pedig megváltozik a test színe. A halál viszont nem néhány másodperc vagy perc kérdése. Ez egy olyan folyamat, ahol a test fokozatosan alakul át.

Az első percekben megindul a sejtek pusztulása, melyek elindítják a bomlás folyamatát. Az agy 5-6 perccel az elhalálozás után áll le teljesen. Ezt követően jönnek a szervek. Nagyjából 30 perc alatt az emberi végtagok elkezdenek kékülni. Az izmok ellazulnak a szemek pedig a koponyába süllyednek.

Körülbelül 5 óra múlva megkezdődik a szövetek lebomlása és vele együtt kialakul egy kellemetlen szag is. A testen kb. 12 óra múlva jelennek meg a halál utáni jelek, mind például sápadt és vörös foltos bőr. Ezután az izmok még lazábbak lesznek a test pedig petyhüdtté válik. Ezt követően a belek és hólyagok leeresztenek, a bőr kiszárad és zsugorodni kezd. 24 óra múlva a test reagálni kezd a környezeti hatásokra, és még kellemetlenebb szagot áraszt magából.

A temetésre általában 3-4 nappal az elhalálozás után kerül sor. Pár nap múlva az elhunyt személy haja hullani, a bőre pedig feketedni kezd. Nagyjából 4 hónap múlva az emberi test csontváz lesz.

Gondoltad volna, hogy így működik az egész folyamat?

Most Popular

Recent Comments