HomeAnimalsMérgező pók invázióra hívják fel a figyelmet a szakértők - Komoly következménye...

Mérgező pók invázióra hívják fel a figyelmet a szakértők – Komoly következménye lehet, ha megcsípnek

Óvatosságra intenek a szakemberek, akik szerint a „hamis özvegy” nevezetű pókok a nyári kánikula miatt egyre inkább kimerészkednek zugaikból. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban több száz pókfaj él, a hamis özvegyek kétségtelenül a legmérgezőbbek közé tartozik. Ezeknek a pókoknak olyan erős mérgük van, hogy a súlyos sérülések, gyötrő fájdalmak mellett, egyeseknek fel kell venniük a kesztyűt, hogy túléljék a találkozást.

Több, mint 150 évvel ezelőtt fedezték fel Anglia déli részén, de a népességük növekedésével megindultak az északi tájak felé. Mivel ezek a pókok szeretik a meleget, ezért a hőmérsékletemelkedés miatt gyakrabban lehet velük találkozni.

Dr. Christopher Terrell-Nield, a Nottingham Trent Egyetem entomológusa azt mondta, hogy: „A tenyészidő általában a nyári hónapokban fordul elő, amikor a hőmérséklet megemelkedik.” A nyár folyamén akár két generáció is kikelhet, mellyel igencsak megemelkedik a számuk.

A 26 éves Carl Jones még januárban ment be a kórházba, ahol megmutatta gennyes hólyaggal borított karját. A laboratóriumi technikusként dolgozó Carl sebét lekezelték, bekötötték majd a férfit útjára engedték. Öt hónap után azon kapta magát, hogy a sebe nem gyógyul sőt, el is fertőződött ezért azonnal a sürgősségire ment, ahol egyből észre vették, hogy nagyon rossz állapotban van.

„Folyt rólam az izzadság és úgy éreztem lázas vagyok.” – mondta Carl. Az orvosok kivágták sebének elfertőződött részét.

Carl

„Megvizsgáltam Milton Keynes körüli eseteket, és találtam egy cikket a hamis özvegyek számának növekedéséről a településen. Nem szeretem a pókokat, ha tehetem nem is megyek a közelükbe.” – folytatta Carl.

Mint kiderült nem Carl volt az egyedüli, akit megmart ez a fajta pók, viszont szerencsésebb volt, mint az a tizenéves lány, akinek sürgősségi műtétre volt szüksége, hogy túlélje a találkozást. A 18 éves Abbyt még májusban csípte meg mikor szülei lakóautójában aludt Walesben. A szúró fájdalom felébresztette a lányt és már csak azt látta, ahogy az ágyáról leszalad a pók. mivel félt a pókoktól ezért kiabálva szaladt ki onnan, de a borzalom csak ezután vette kezdetét. A hóna alatti fájdalmas csípés egyre rosszabb és rosszabb lett.

„Nagyon szédülten és gyengének éreztem magam, úgy éreztem, hogy a szívem ki akar ugrani a helyéről, és a duzzanat még tovább nőtt.” – mondta Abby.

„Elájultam, mikor az orvosok a műtő fele toltak. Szerencsére sikerült megoperálniuk és megmenteniük az életem. Azt mondták aggódtak mivel nagy esély volt arra, hogy szepszis alakul ki nálam, amibe akár bele is halhattam volna. Ezek után még jobban félek a pókoktól és attól is, hogy visszamenjek a lakókocsiba. Ha meglátok egy pici pókot, már attól kiver a víz.”

Az ember nem hiszi el mennyire lehet tőlük félni, míg velük nem történik ilyen szörnyűség. Szerencsére az orvosok ki tudták tisztítani a elfertőződött területet és eltávolították a duzzanatot is.

Abby szüleinek sikerült elfogni a pókot, ami még mindig a lakóautóban volt. Fotót készítettek róla, hogy be tudják azonosítani a fajtáját. Nagyon úgy nézett ki, mint egy hamis özvegy.

„Kutatást végeztem és találtam néhány embert Walesben, akiket szintén hamis özvegy csípett meg és ugyanott, a hóna alatt.”

Philip Oakley és Olivia Yip tökéletesen tudják, hogy milyen kínokkal jár a hamis özvegyek csípése, ugyanis őket többször megharapták. A problémák akkor kezdődtek, mikor átvették kelet-sussexi raktárhelyiségüket, ahova a hamis özvegy ivadékaival együtt költözött be. 5 év alatt háromszor csípte meg őket. Legutóbb Philip középső ujjára csaptak le, és a fájdalom olyan elviselhetetlen volt, hogy majdnem sírva fakadt.

Olivia ezzel szemben a lábán és a derekán szenvedett el fájdalmas csípéseket. A felépülése hónapokat vett igénybe.

Háromszor füstölték ki a raktárat, de a pókok kitartottak. A legutóbbi csípés után Philip ujját meg kellett műteni, mert félő volt, hogy elfertőződik.

„Gyötrő fájdalommal kellett elmennem a sürgősségire vasárnap éjjel. A duzzanat olyan nagy volt, hogy elmozdította a csontomat. Majdnem sírtam a fájdalomtól. Morfiumot kellett nekem adni, és bent kellett maradnom a kórházban.”” – mondta Philip.

„Az elején azt hittem egy óránál tovább ne leszek a kórházban, de tévedtem. Egy hétig kellett bent lennem és fizioterápiás gyakorlatokat kellett végrehajtanom, hogy visszanyerjem a mozgás és markolás képességét.” – folytatta.

Az Egyesült Királyságban a kinti meleg idő általában magasabb hőmérsékletet jelent az otthonokban.

„Ebben az országban nem igen használnak légkondicionáló berendezéseket” – mondja Dr. Terrell-Nield.

Ha úgy gondolod, hogy hamis özvegy van a házadban, Dr. Terrell-Nield azt tanácsolja, hogy fényképezze le a pókot, és kérj megerősítést online szakértőktől.

„Minden évben körülbelül fél tucat ember hal meg darázs- és méhcsípés által kiváltott reakciók miatt, de olyanról még nem hallottam, hogy valaki eme pók csípésébe halt volna bele.” – mondta.

Most Popular

Recent Comments