HomeInterestingMa eldől a magyar egészségügy sorsa

Ma eldől a magyar egészségügy sorsa

A Szent Imre Kórház intenzív osztálya már feladta a harcot. A határidő tegnap éjféllel járt le és órákon belül kiderülhet, hogy hány orvos és hány egészségügyi dolgozó lépet átt az új szolgálati jogviszonyba. Nyilván ez azt is mutatja majd, hogy hányan fognak harcolni a harmadik hullámban.

Egyesek szerint új időszámítás köszönt be a magyar egészségügyben.

A ma napvilágot látó adatokból kiderül, hogy hányan írták alá a szerződést, mely belépteti őket az egészségügyi szolgálati jogviszonyba.

A legfontosabb kérdés, hogy marad-e elegendő orvos és egészségügyi dolgozó a harmadik hullám elleni harcra.

Aki nem írja alá a szerződést, annak automatikusan megszűnik a közalkalmazotti viszonya. Egyelőre búcsút int a hazai közfinanszírozott egészségügynek. Na persze, ettől még vállalhatnak munkát privát magánrendelőkben, csak kérdés hogy lesz-e kereslet ennyi emberre.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a koronavírus volt a magyar egészségügy átalakításának megindítója. A járvány miatt kialakult feszültséget és munkát nem lehet a mostani bérszínvonal mellett teljesíteni.

A parlament 2020. október 6-án egyhangúlag elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A törvény szövege szinte minden elemére kitért az állami ellátásnak. Azaz szabályozta a kollektív szerződések lehetőségeit, a hálapénzt, a munkaidőt és szabadságokat, a szakmai minősítéseket, a másodállások vállalásának feltételeit, és a szolgálati elismeréseket. Eredetileg január elsejével lépett volna életbe ez a kormányrendelet, de csak az új orvosi bértábla változott meg az év első napjával.

Az egészségügyi szakmai szervezetek vezetői megfogalmazták aggályaikat és félelmüket a közvélemény felé. Nincs tisztázva ugyanis, hogy:

Mekkora lesz a béremelés és úgy egyébként az orvosi fizetés a gyakorlatban? Az egészségügyi dolgozók megkapják az eddigi bérpótlékokat és plusz juttatásokat? A hálapénz eltörlése befolyásolja a szabad orvosválasztást? Másodállás? Magánpraxisok? Pihenőidő?

A kormány elmondása szerint egyetlen egy orvos vagy egészségügyi szakdolgozó sem járhat rosszabbul az új jogviszonnyal. A háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok bérét is több lépcsőben emeli a kormány.

Arra számítani lehet, hogy hálapénzt nem fogadhat el az orvos. Csak olyan tárgyat, melynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami kb. 8.500 Ft.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments