HomeInteresting"Látom a szívverésem a mellkasomon keresztül, mert transzplantáció során túl nagy szívet...

„Látom a szívverésem a mellkasomon keresztül, mert transzplantáció során túl nagy szívet kaptam” – Íme a videó

Cecilia Adamou felnőttként több műtéten is átesett, hogy fitt és egészséges maradjon. Alig 10 évesen szívátültetésen esett át, melynek következtében látja saját szívverését a mellkasán keresztül. Új szíve egy 30 éves férfitól származott, ami sokkal nagyobb volt, mint a kis Cecilia korábbi szíve. A 22 esztendős lány saját közösségi oldalán egy videó segítségével mutatta meg, hogyan is dobog a szíve. Ez a felvétel futótűzként terjedt a felhasználók között és rövidesen mindenki tudta ki is Cecilia Adamou.

Platformját arra használja, hogy őszintén beszéljen a szervadományozásról, miután szív- és veseátültetésen is átesett, mivel súlyos egészségi állapottal született.

Cecilia, aki a Surrey állambeli Cobhamből származik, azt mondta: „Ez mindig is nagyon különleges volt számomra, nagyon csodálatosnak tartom, hogy egy másik ember szíve dobog a testemben – annyira hihetetlen.

Régebben sokkal zavaróbb volt, mivel kisebb volt a testem, így éjszakánként nem tudtam aludni tőle. Viszont ez egy pozitív megerősítés, hogy a szívem még mindig működik, elég büszke vagyok rá!”

Cecilia olyan veleszületett szívrendellenességgel látta meg a napvilágot, melynek következtében, szíve mindkét oldalán lyukak helyezkedtek el a jobb és bal kamrák között. Mindössze hat hónapos korában kisebb műtéten esett át, majd kétéves korában elvégezték rajta az első bypass műtétet.

Cecelia nagyjából hat éven át egészséges gyermekként élhetett, de nem sokkal később szíve romlani kezdett. 2010 áprilisában szívműtétre vitték és Cecilia azt remélte, hogy jobban lesz, de nem így történt.

„Sokkal rosszabbul lettem tőle, ami majdnem az életembe került.”

Szíve egyáltalán nem reagált jól a műtétre, és a beavatkozás után szinte azonnal megállt a szíve. A szívelégtelenség végstádiumába került, és hónapokig eszméletlenül, mesterséges állapotban tartották az intenzív osztályon, míg úgy nem döntöttek, hogy szívátültetésre van szüksége.

Szülei minden este úgy mentek haza, hogy nem tudták, életben lesz-e másnap reggel. „Néhányszor kaptak olyan hívást, hogy be kell jönniük, mert közel a vég.”

Ceciliát ezután az európai szervátültetési várólistán a legsürgősebb betegként rangsorolták. Szerencsére 2010 szeptemberében találtak egy donort, majd egy 12 órás műtétre vitték, mely során újabb szívmegállást szenvedett el. Ezután újabb három hónapig volt lélegeztetőgépen. Kiderült, hogy nemcsak a szívével, hanem a veséjével is probléma van, valamint idegkárosodást szenvedett a lábán, ami miatt nem tudott járni.

A londoni St Thomas’s kórházban kezelték, és a személyzet kitolta ágyát a teraszra, hogy olyan látványosságokat láthasson, mint például a London Eye. Eközben szülei, a 63 és 65 éves Jo és Vas Adamou mellette voltak.

Cecilia mindig is reménykedett benne, hogy életben marad, holott az esélyei kilátástalanok voltak. „Barátságokat kötöttem és nevettem, életfenntartó gépen ültem, és viccelődtem. A szüleim és a kórházi alkalmazottak minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megadják nekem az élni akarást”.

2010 karácsonyára hazamehetett, de a következő néhány évben gyakori látogatója volt a kórháznak. Egyszer vissza kellett mennie, hogy az édesanyjától kapott vesét beültessék, valamint azért is, hogy egy lábműtéten essen át. Ez a beavatkozás lehetővé tette, hogy újra járni tudjon.

Néhány évvel később, 2014-ben a család úgy döntött, hogy Törökországba megy nyaralni. Cecilia azonban nagyon beteg lett, kínzó fejfájással küszködött, de az orvosa engedélyt adott neki a repülésre. Továbbra is rosszul érezte magát, ám ezt a forró éghajlat okozta kiszáradásnak tulajdonította. Sajnos a fájdalma nem szűnt meg és már odáig fajult, hogy összehányta magát. Ekkor fordult újra orvoshoz.

Először orr- és fülgyulladást diagnosztizáltak nála, de amikor állapota tovább romlott, beutalták agyi CT-vizsgálatra – és azt mondták, hogy agydaganata van.

„Nyilvánvalóan ez egy hatalmas sokk, anyukám majdnem elájult, nem tudtam, mit tegyek. Mindenkinek azt mondtam, hogy agydaganat, és ők meg azt, hogy milyen drámai vagyok!”

Ceciliát magánrepülővel repítették vissza Londonba, és az orvosok két daganatot találtak az agyában és kettőt a gerincében – ezek mindegyike az immunszuppresszív gyógyszerekkel függött össze, amelyeket a transzplantáció miatt kellett szednie.

Cecilia agyműtéten, sugárkezelésen és kemoterápián is átesett. Szerencsére mostanra már minden daganatot ellenőrzés alatt tartanak. A sok műtéttől most már gyakorlatilag mindenhol van egy hege.

A transzplantáció első és nyolcadik évfordulóján levelet írt a donor családjának, amire választ is kapott.

„Fiatalon arra koncentráltam, hogy visszamehessek az iskolába, de most nem nagyon gondolkodtam ezen. Volt egy szívem egy idegen férfitól, akiről sok mindent tudtam meg a családja által. Azt gondolom ez egy valódi csoda. Az édesapja elmondta, hogy furcsa tárgyakat szeretett gyűjtögetni, pont úgy, mint én. Ő bélyegeket, én babákat gyűjtöttem.” – mondta Cecilia.

A transzplantációt sebészek végzik, és a műtét előtt a sebész felméri a transzplantáció méretét, valamint a vér és a szövetek alkalmasságát. Cecilia számára a dobogó szíve fizikai emlékeztetője annak, hogy él. Videója alá rengeteg transzplantáción átesettől érkezett hozzászólás.

„Szeretnék több embert arra bátorítani, hogy jelentkezzenek szervdonornak, még ha ez opt-out is. Nagyon fontos, hogy elmondd a családodnak a kívánságaidat.”

@scars.and.stuff

So yeh that’s me lol 😅 ##disabilitytiktok ##disability ##learnontiktok ##BOSSMoves ##ohno ##weirdtok ##foodie ##bekind

♬ Oh No – Kreepa

Most Popular

Recent Comments