HomeInterestingKína bejelentette, hogy a vakcináik nem működnek elég hatékonyan

Kína bejelentette, hogy a vakcináik nem működnek elég hatékonyan

Hazánkban jelen pillanatban ötféle vakcinát lehet kapni. Ezek a Pfeizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik és a Sinopharm. Hírek szerin azonban hamarosan bővül a paletta a Janssen, Convidecia (CanSino) nevű oltóanyagokkal. Utóbbival a kínai hadsereg tagjait oltották be. A legtöbb oltásra regisztrált ember gyakorlatilag bármelyik vakcinát szívesen elfogadná, ám vannak olyanok is, akik fenntartásokkal kezelik az AstraZenecát a sok rossz hír miatt. A többit viszont töretlenül be merik vállalni hiszen úgy gondolják bármelyik oltás jobb, mint a betegség. Nos voltaképpen ez így is van, de nem árt figyelmesnek lenni és elolvasni, hogy ezek az oltóanyagok milyen típusúak, illetve milyen hatékonyan tudják felvenni a harcot.

Nem is olyan régen Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg használt, Sinopharm és Sinovac vakcinák nem annyira hatékonyak, mint a többi oltóanyag. A vakcinák legyengített vírust tartalmaznak. Ezt az eljárást, már több száz éve alkalmazzák oltóanyagok terén. Jelen esetben a legyengített koronavírust bejuttatják a szervezetbe ezzel mutatva az emberi sejteknek, hogy mi ellen kell ellenanyagot termelniük.

A legfrissebb hírek szerint viszont a vakcinák nem túl magas hatékonyságot tudhatnak magukénak, így a kínaiak már azon dolgoznak, hogy más technológiával működő oltóanyagot állítanak elő. A régen beadott, gyerekkori oltások is eme eljárás alapján készültek, de úgy látszik a koronavírushoz ezek nem elegendőek. Korábban a kínaiak megpróbálták lehúzni az olyan mRNS-alapú védőoltásokat, mint a Moderna, az AstraZeneca vagy a Pfeizer.

Egy másik járványügyi tisztviselő arról számolt be, hogy az új, mRNS-es technológiával működő vakcinák már a klinikai tesztelés szakaszában járnak. Ez pedig arra enged következtetni, hogy hamarosan már hazánkban is meg fog jelenni az új kínai oltóanyag.

Egyes források szerint a Sinovac vakcinája csak 50,7%-os hatékonysággal véd a koronavírus szövődményei ellen szemben a Pfeizer oltóanyagával, ami 97%-ban is képes védelmet nyújtani. Ennek tudatában úgy véljük nagyon sokan inkább a Pfeizer vakcináját választanák, hisz az voltaképpen bármely korosztálynak adható, sőt akár várandós nők is megkaphatják.

Hazánkban eddig 2.900.383-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, ezzel szemben Kínában már 65 millió fölött járnak oltakozás terén. Ebből 34 millióan már a második dózist is megkapták, így teljes a védelem.

Eddig arról szóltak a hírek, hogy egy ember csak egyféle vakcinát kaphat, tehát ha valaki elsőként Pfeizert kapott, akkor másodikra is azt kell kapnia. Most viszont már olyan hírek is felröppentek, miszerint hatékonyabb védekezést lehet előidézni két eltérő vakcina beadásával. A brit kutatók jelen pillanatban a hagyományos eljárás szerint készült AstraZeneca és a Pfizer lehetséges kombinációját tanulmányozzák.

Most Popular

Recent Comments