HomeInterestingJövő hónaptól akár 1800 forintba is kerülhetnek a dohánytermékek

Jövő hónaptól akár 1800 forintba is kerülhetnek a dohánytermékek

Már egy ideje felröppent a hír, hogy újabb emelés várható a dohánytermékek esetében. Erről azonban még csak most jött ki hivatalos határozat, miszerint rövid időn belül megemelik ezeknek a termékeknek az árát. Decemberben az árusok már elkezdték emelni áraikat a kétlépcsős jövedékiadó emelkedés miatt. Az április elsején életbe lépő adóváltozások előreláthatóan hatással lesznek az eladásra.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal statisztikai adatai szerint minden egyes adó változás egy bizonyos fokú áremelést követelt, és ez sajnos most sem lesz másképp. Az eddigi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy áprilistól nagyjából 1700 forintot kell fizetnie azoknak, akik dohányterméket szeretnének vásárolni.

Ez azonban csak az alap, normál kategóriába eső termékekre igaz. A felsőkategóriás árucikkekért akár 1800 forintot is elkérhetnek.

Azok a fogyasztók is 1700 forintos vagy annál magasabb árra számíthatnak, akik saját maguk töltik meg cigarettájukat. Ez a 30 grammos kiszerelésű tasakokra érvényes, de exponenciálisan nő a nagyobb kiszerelés ára is. A 30 grammos kiszerelés decemberben 80 forinttal emelték meg.

Egyes források szerint külső okai vannak annak, hogy 2021-ben is kétlépcsős emelés történik, ám jelenleg is zajlik az európai uniós szabályozás újratervezése, átgondolása.

Az Európai Uniós jövedékiadó-egyenminimum egyelőre még nem teljesült, aminek az lehet az oka, hogy Magyarországon ugyan nem alacsonyabb az adóteher, mint a többi országban viszont az ÁFA szintje jelentősen eltér. – állította a pénzügyminisztérium. Mindegy, hogy az adott ország milyen magas egyéb közterheket ró ki, akkor is el kell érni a meghatározott mércét.

Ti dohányoztok? Hogy érintett titeket a hír, hogy ismételten emelik a dohánytermékek árát?

Most Popular

Recent Comments