HomeKapcsolatÍme a szerelem 7 fajtája! Te vajon átélted már a legjobbat?

Íme a szerelem 7 fajtája! Te vajon átélted már a legjobbat?

Ahhoz, hogy egy kapcsolat kiválóan működő, stabil érzelmeken alapuló viszony legyen, a feleknek rengeteg bizalmat és energiát kell a ‘másikba’ fektetniük és folyamatosan kell azon dolgozniuk, hogy ez a hétköznapokban se változzon .
Az ember társas lény, vágyik a szeretetre, önmagában egészen védtelen, magányos.

Robert Sternberg, a neves tengerentúli pszichológus szerint mindannyian másként érzékeljük és éljük meg a szerelmet.
Sternberg 1986-ban publikálta megosztó művét, a ‘Szerelem háromszög elméletét’.
Ebben az írásban azt állítja, hogy a szerelem maga, csupán három alappilléren nyugszik:
-intimitás
-szenvedély
-elköteleződés.

E három tényező keverékei határozzák meg a hét különböző szerelem fajtát!
Lássuk, melyek ezek!

1. Szimpla szeretet

Még nincs motiváció az elköteleződésre és a szenvedély is csekély, de a kölcsönös szimpátia, az intimitás már megvan. Ez a típus a korai ismerkedési fázist és a szakítás utáni pillanatokat jellemzi.

2.Rajongás

Az állapot,amikor még csak felületesen ismered a másikat, de már megfogalmazódik bennetek, hogy kapcsolatra adjátok a fejeteket. Megmagyarázhatatlan bizsergést, földöntúli vonzalmat éreztek egymás iránt, de még nem tudjátok, hogy milyen együtt eltölteni pár óránál hosszabb időt.

3. Fellobbanó szerelem

Erre a kapcsolatra valóban a lángoló szenvedély a jellemző, ez a komponens a mérvadó. Az egymás lelke iránti érdeklődés hiánya és az elköteleződés alacsony szintje miatt általában rövid életű. Ezek azok a kapcsolatok, ahol a testiség, a másik iránt érzett vágy kimagasló, de szó sincs arról, hogy életre szóló társat keresne a két fél egymásban.

4. Romantikus szerelem

Ennél a típusnál már két komponens is megfigyelhető. Az intimitás és a szenvedély érzése ismerős, csak éppen elköteleződés nincs a felek közt, valamiért nem terveznek hosszú távra, vagy nem hisznek a kapcsolat tartósságában. Kiváló példa erre, amikor ez egyik fél képtelen kompromisszumokra, nem ad fel semmit a saját életéből a kapcsolat javára, például távkapcsolat esetén nem hajlandó a költözésre, nem képes leszokni valamely kapcsolatot károsító szenvedélyéről.

5. Kihűlt szerelem

Szintén egyetlen összetevő valósul csak meg a háromból, ebben esetben ez az elköteleződés. Az ilyen kapcsolatokra mondjuk, hogy valaki beleragadt egy kapcsolatba,  szenvedély és vonzalom már nincs a felek közt, mégis kitartanak, félnek továbblépni, ‘ülnek a megszokottban’.

6. Társszerelem

Ezt a fajta szerelmet baráti/testvéri szerelemnek is nevezzük, nem másért, mert a kapcsolat valóban baráti tényezőkön alapul. Van határozott elköteleződés, az intimitás szintje magas, hiszen jól érzik magukat a másik társaságában, vágynak a másik jelenlétére, de szenvedély és testi vonzalom egyáltalán nincs közöttük. Ez jellemző lehet például régóta együtt élő párokra, ahol mondjuk férj és feleség egy aranyos, szuper párost alkot, de szenvedély tüze már egyáltalán nem lobog közöttük.

7. Beteljesült szerelem

Az igazi, mindenki által óhajtott, nagybetűs szerelem. Mindhárom alappillér jelen van, méghozzá egymással kényesen optimális egyensúlyban. Magas szintű intimitás, erőteljes kötődés, magas fokú, hosszú távú elkötelezettség. A vágy, a vonzalom kettejük közt kimagaslóan erős.

Sternberg szerint ritka, hogy valaki egy ilyen kapcsolatot megéljen, mivel ha az ki is alakul, az esetek nagy részében csak rövid távra szól, mivel a szenvedély a hosszú távú kapcsolatokban az idő múlásával csökken, és annak fenntartásán a feleknek tudatosan kellene dolgozni. Ezért halljuk annyit, hogy „Egy kapcsolatért  bizony, meg kell dolgozni!”.

Most Popular

Recent Comments