HomeKapcsolatÍgy lehet felismerni a mérgező kapcsolatot? Íme a pszichológusok 5 tanácsa...

Így lehet felismerni a mérgező kapcsolatot? Íme a pszichológusok 5 tanácsa…

Hónapokig, akár évekig is bennmaradunk olyan párkapcsolatokban, amelyekben nem kéne, mivel nincs elég erőnk ahhoz, hogy kiszabaduljunk. Legalábbis így érezzük. De lehet, hogy csak az elhagyatottságtól és a magánytól való félelem miatt nem teszünk semmit. Olyan is előfordul, hogy észre sem vesszük, mi történik körülöttünk. Aztán, ha egy kívülálló megpróbálja felnyitni a szemünket, akkor dühvel reagálunk. Ismerős? Hogyan küzdj magadért? Hogyan lehet felismerni egy mérgező kapcsolatot?

Hogyan lehet felismerni a mérgező kapcsolatot?

Dr. Kirren klinikai pszichológus, aki nagyon aktív a TikTokon. A szakértő a közelmúltban közelebbről is megvizsgálta a mérgező kapcsolatokat, és elmagyarázta az internetezőknek, hogyan ismerhetik fel a manipulátorok cselekedeteit. Felsorolt ​​öt olyan dolgot, amire oda kell figyelnünk.

Az első figyelmeztető jel, ha a párunktól azt halljuk:

„Ezt érted teszem…”

Ezzel azt próbálja belénkültetni, hogy hálásnak kell lennünk neki.

A második figyelmeztető jel az ártatlannak tűnő kijelentés, amelyet nagyon gyakran hallunk: „túl érzékeny vagy”. Dr. Kirren úgy véli, hogy egy ilyen kijelentés használata azt jelenti, hogy a partner nem veszi figyelembe kedvese érzéseit.

Hasonló a helyzet, amikor a partner rámutat a „dramatizálásra” és a túlzásra. Ez annak a személynek a mérgező viselkedése, aki megpróbál értelmet elvenni érzelmeinkből és reakcióinkból.

Azok, akik szeretnek manipulálni, gyakran úgy teszik, hogy vita közben kifejezik érzéseiket. Ha vita vagy fontos téma közben hirtelen olyasmit hallunk, hogy „tudod, mennyire szeretlek” , ezt komoly figyelmeztető jelnek kell tekintened.

A pszichológus azt állítja, hogy van még egy módja a mérgező viselkedés felismerésének. Ha a partner megpróbálja az egész helyzetet tréfává tenni, akkor vélhetőleg ezzel védi magát attól, hogy felfedje valódi szándékait.

Mi a teendő, ha mérgező kapcsolatban élsz?

Nagyon könnyű elveszni egy mérgező kapcsolatba. Főleg, mikor még szerelmesek vagyunk és a rózsaszín köd mindent elvakít…Sok mindent nem látunk, vagy nem akarjuk látni. Egy idő után, azonban jön a felismerés, hogy a kapcsolat, amibe élünk ahelyett, hogy bátorsággal vértezne fel, csak letépi a szárnyaink.

Az első dolog a felismerés, hogy mérgező, manipuláló természetű emberrel van dolgunk. De a tudat önmagában kevés a merész döntések meghozatalához. A mérgező kapcsolatból való kilábalás összetett folyamat. Érdemes hozzánk közel állók segítségét kérni. Felbecsülhetetlen értékű lesz egy pszichoterapeuta segítsége is, aki ráébreszt, hogy miért hagyja magát manipulálni valaki. Azt is megmondja, mire kell figyelnie, hogy a jövőben ne veszítse el magát egy mérgező kapcsolatban.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments