HomeAnimalsÍme 7 hihetetlen dolog, amit a kutyák képesek kiszagolni

Íme 7 hihetetlen dolog, amit a kutyák képesek kiszagolni

Az embereknek nincs olyan kifinomult szaglása, mint négylábú barátaiknak, akiknek egyébként 10 000-szer érzékenyebb. Manapság egyre több négylábú dolgozik az egészségügyben és a honvédelemben, ám még egy képzetlen kisállat orra is életeket menthet.

Mivel imádjuk a kutyákat és a tudományos híreket, történeteket velük kapcsolatban, ezért ma 7 szokatlan tényt mutatunk be nektek és ráadásként kaptok még egy bónusz információt is róluk.

1, A vércukorszint változás

A kutatók vizsgálatai szerint a kutyák képesek kiszagolni a vércukorszint változásait, amit a verejték megváltozásából ismernek fel. Ez a képesség a cukorbeteg kutyatulajdonosok számára lehet nagy segítség. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a kutyák ki tudják szimatolni az emberi viselkedés változásait. (Sajnos az emberek viselkedését nagyban befolyásolja a munka és a stressz.)

Ha a kutyák kiszagolják a gazdáik vagy más emberek vércukorszint és viselkedés változásait, azonnal megpróbálják felhívni a figyelmüket.

2, Rák

Több rák kutató és tudós is elmagyarázza, hogy a rákos megbetegedés miatt a sejtek működése nagy mértékben eltér a normálistól, ezért nőhet vagy csökkenhet. A beteg sejtek speciális fehérjét termelnek, amit a kutyák képesek kiszagolni. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vizelet szaga alapján felismerik a prosztatát és hólyagrákot is. Ezen kívül arra is képesek, hogy a tüdőrákot felismerjék.

Ilyen képzett négylábúakkal, különféle rákot kezelő klinikákon is találkozhatsz. Például ha valakinek korai stádiumú emlőrákja van, akkor nagyon fontos a kutyák segítsége.

3, Személyiség

Az emberek többsége külső alapján ismeri meg rokonait, barátait, kollégáit, ismerőseit. Ezzel szemben a kutyák a szaglásukat használják, hogy megkülönböztessék az ismerős embereket az ismeretlenektől. A kutyák orrában minden egyes embernek más illata vagy szaga van ez pedig olyan azonosító nekik mint az embereknek az ujjlenyomat. Hiszen minden ember ujjlenyomata egyedi és nincs még egy ugyanolyan.

4, Epilepsziás rohamok

Tudósok alátámasztják azt a feltételezést miszerint a kutyák 45 perccel korábban képesek egy jövőbeli epilepsziás rohamot kiszagolni. Ezek a háziállatok képesek felismerni azt a bizonyos speciális szagot, ami megelőzi ezt a rohamot. Amint megérzi rögtön megpróbálja különböző viselkedési formákkal felhívni a gazdi figyelmét az esetleges veszélyre. Ha a gazdájuk görcstől esik össze, akkor ott maradnak mellettük, hogy megvédjék őket.

5, Kapcsolat a többi kutyával

A kutyák feromonokon keresztül üzennek társaiknak. A feromonok megtalálhatóak a vizeletükben, székletükben, bőrükben, szőrükben. Például ha meglátogattad az egyik barátodat akinek, van egy imádni való kutyája akkor biztos lehetsz benne, hogy mindent tud róla. Ilyenkor fel kell készülni, hogy jó alaposan meg fog szaglászni és képes lesz minden lényeges információt megtudni arról az adott állatról.

6, Terhesség

A kutya orra a legkisebb testi változást is képes kiszagolni. Például ha valaki kisbabát vár, akkor komoly hormonváltozások lépnek fel a testben. A szakértők azt állítják, hogy az ember legjobb barátja, a szag és a test enyhébb változásai révén képes felismerni a terhesség nagyon korai szakaszát. Előfordulhat, hogy a viselkedésük megváltozik, hiszen számukra ezáltal egy új ember vagy.

7, Vihar vagy hurrikán

Az állatok kezdetektől fogva közelebb állnak a természethez, mint mi emberek. Mostani megfigyelések alapján ezt az állítást az is bizonyítja, hogy a legkisebb időjárás változást is megérzik ezzel utalva akár egy nagyobb viharra vagy katasztrófára. A kutyák érzékenysége kapcsolatba kerül a geomágneses terekkel és rezgésekkel, így jóslatuk nagyon megbízható.

Bónusz: Tudományosan bizonyították, hogy a kutyák a legjobb barátaink.

Többféle okból kifolyólag választhatunk magunknak kutyát. Például ő lehet, aki eljön velünk futni a közeli parkba vagy aki, felügyeli a ház biztonságát. Bármilyen okból is választunk, a tudósok számtalan vizsgálati eredmény alapján bizonyítják, hogy a kutyák a gyerekek legjobb barátai. Ha van a családban kutya akkor az ösztönzően hathat a gyermek társadalmi életére melyben aktívabban vesz részt.

A kutyád figyelmeztetett már valamilyen egészséggel kapcsolatos dologban? Ha igen kérlek oszd meg velünk!

Most Popular

Recent Comments