HomeInteresting12 hasznos trükk, amit minden sofőrnek ismernie kell

12 hasznos trükk, amit minden sofőrnek ismernie kell

Vannak olyan trükkök, amiket nem minden ember ismer, ám ezért is annyira csodálatos az internet, hiszen ott rengeteg érdekes és hasznos trükköt lehet megtanulni. Ilyen például, hogy a kocsi ujjlenyomatos, zsíros szélvédőjét mosogatószerrel kell lemosni, vagy, hogy a dugóban keletkezett kellemetlen szagot, egy gombnyomással el lehet tüntetni. Mostani posztunkban úgy döntöttünk, hogy ilyen és ehhez hasonló trükköket mutatunk be nektek, amiket tuti, hogy egy életre meg fogtok jegyezni.

1, Használd a „keringetőgombot” a dugóban a szennyezett levegő keringetéséhez.

Az autó műszerfalán van egy gomb, amit az emberek java része teljesen elfelejt. Ezt recirkulációs gombnak hívják, ami egy nagyon hasznos dolog. Amikor dugóba kerülsz és sokáig kell egy helyben állnod a többi autó között, akkor a kipufogógáz bekerülhet az autódba, ami nagyon nem tesz jót a szervezetednek. Annak érdekében, hogy ne kelljen ezt a levegőt szívnod, meg kell nyomni a fent említett gombot, ami keringeti neked a levegőt a kocsiban.

2, Takaríts meg üzemanyagot azáltal, hogy eltávolítod a nem kívánt súlyt az autóból.

Fogadjunk, hogy egy csomó embernek tele van a kocsija olyan vackokkal, amikre egyáltalán nincs szüksége az adott út vagy nap során. A probléma az, hogy minél több súly van a kocsiban annál több az üzemanyag fogyasztás. Ez azért van, mert a kocsinak több üzemanyagot kell elégetnie ahhoz, hogy gyorsuljon. Ennek orvoslása érdekében pakold ki azokat a holmikat, amikre nincs szükséged.

3, Használj mosogatószert a zsír eltávolításához.

A mosogatószer nagyon jó és olcsó megoldás, abban az esetben ha el akarod tüntetni a kocsidról a makacs, zsíros szennyeződéseket. Ezen kívül a cigarettafüsttől, az ujjlenyomatoktól és a kutyanyáltól is megszabadítja a szélvédőt. Sajnos ezeket egy jó minőségű ablaktisztító sem tudná letakarítani, ezért van szükség a mosogatószerre.

Fogj egy darab nedves mosókendőt, amire egy csepp mosogatószert öntesz, majd kezdd el mosni vele az ablakokat. Ezt töröld le majd mosd le a szokásos ablaktisztítóval.

4, Használj mozgatható árnyékolót a szélvédőn, hogy tompítani tudd a nap sugarait (ez egy kísérleti trükk!).

A nap néha olyan erősen tud belesütni a szemünkbe, ami fejfájást idéz elő, a könnyezésről már nem is beszélve. Szerencsére van egy olcsó és bevált módszer a probléma orvoslására, ez pedig nm más, mint a mozgatható árnyék. Ezt a trükköt a pilóták gyakran szokták alkalmazni, repülés közben. Ez egy olcsó és jó megoldás, ami csökkenti a nap által okozott kellemetlen érzést.

5, Zokni a szélvédőlapátokra

Stresszes tud lenni, amikor reggel elalszol és rohannod kell, hogy beérj a munkahelyedre, de a kocsid, sőt még az ablaktörlőlapátod is le van fagyva. Annak érdekében, hogy ezt orvosold, húzz előtte való éjszaka zoknit az ablaktörlő lapátra. Ez megóvja őket a jégtől, hótól, esőtől.

6, Jelöld meg a kocsid a GPS-alkalmazásba, hogy emlékezz rá hova parkoltál.

Tuti te is jártál már úgy, mikor egy idegen városba mentél, hogy nem emlékeztél rá, hova parkoltál a kocsiddal. Annak érdekében, hogy ezt a problémát elkerüld, jelöld meg a GPS-en, hova álltál. Így nem kell órákon át keresned a városban.

7, Tisztítsd meg a fényszórók speciális tisztítóval

Nincs olyan autó, aminek a fényszóró burkolata ne homályosodna el egy bizonyos idő után. Ez csökkenti a fényszóró hatékonyságát, ami veszélyes lehet.

Először is vannak fényszóró tisztító készletek, melyek segíthetnek:

De ha már nagy a probléma, akkor érdemes polírpasztához és megfelelő puhaságú csiszolópapírhoz vagy speciális géphez nyúlni:

Egy erre alkalmas vegyülettel és a képen látható eszköz segítségével meg kell tisztítani a felületet, majd szépen letörölni.

8, Használj konyhai pumpát a horpadásokhoz

A pumpák valójában nagyon hasznosak mind a konyhán belül, mind a konyhán kívül. A kis és közepes méretű horpadásokat könnyedén ki lehet egyengetni, ha a képen látható módon használod a pumpát. Addig kell pumpáló mozdulatokat alkalmazni, ameddig ki nem jön a horpadás.

9, Távolítsd el a rozsdát Coca-Colaval.

Ha akarod ha nem a koksz mindenütt megtalálható, de a szénsavas üdítőitalok remek megoldást kínálnak a probléma orvoslására. A bennük található foszforsavnak köszönhetően könnyedén el lehet távolítani a rozsdát a fém alkatrészekről.

Csak permetezzen be a kívánt rozsdás felületet kokszolással, majd egy kefével (vagy egy fogkefével, ha a terület kisebb) széthasítsa. Vigyen fel és dörzsölje le, ha szükséges. Ne felejtse el tisztítani a súrolt területet vízzel, miután elkészült.

10, Az autó távirányítóját tartsd távol a kulcsoktól.

A legtöbb autó modern riasztóberendezéssel rendelkezik, ami megakadályozza az autó ellopását. Viszont vannak olyan módszerek, amikkel még jobban bebiztosíthatod a járműved, ilyen például, ha távol tartod a kocsikulcsod a kocsinyitótól. Így ha még el is hagyod a kocsikulcsod, nem fogják tudni kinyitni a kocsit a nyitó nélkül.

11, Télen ne indítsd el az autót.

Az autó akkumulátora nem igazán kultiválja a hideg és fagyos időjárást, ezért előfordulhat, hogy ez a hőmérséklet sokkal többet árthat a kocsidnak, mint gondolod. Mielőtt elindítanád az autót először melegítsd fel a motort, ehhez pedig be kell kapcsolnod a fényszórót. Miután vártál néhány percet, elindíthatod a kocsit.

12, A műszerfalon látható üzemanyag ikon mellett van egy nyilacska, ami megmutatja, hogy melyik oldalon van a tank.

Ha nem akarsz a benzinkúton rossz oldalra állni, akkor érdemes a műszerfalra pillantanod, hogy megtudd melyik oldalon is van a tank. Ehhez az üzemanyag jelző ikon melletti nyilacskát kell figyelned ugyanis az mutatja meg, melyik oldalon található a tankod.

Hasznosnak találtad a cikket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments