HomeInterestingÍme 19 tény a nagyvilágból, ami elsőre hihetetlennek tűnik, pedig igaz

Íme 19 tény a nagyvilágból, ami elsőre hihetetlennek tűnik, pedig igaz

Mi emberek úgy vagyunk kódolva, hogy tudat alatt is szomjazzunk a tudásra. Kíváncsiságunk, érdeklődésünk szinte csillapíthatatlan ezért olvasunk rengeteget, és ezért próbáljuk kiszélesíteni tudásunkat. Az internet erre a célra egyszerűen tökéletes, ugyanis ott rengeteg összegyűjtött adat és információ birtokába juthatunk nagyon rövid idő alatt. A mostani posztunkban is igyekeztünk eleget tenni mindenki kíváncsiságának és olyan döbbenetes tényeket szedtünk össze a világról, mely után már csak ilyen cikkeket akartok olvasni.

1, A párizsi fények

Sokan nem tudják, hogy törvény korlátozza, hogy az Öreg Hölgyről, ismertebb nevén az Eiffel toronyról kivilágított állapotában készítsünk képet. Voltaképpen nem is magáról Párizs jelképről nem lehet csinálni, hanem azokról a fényekről, melyek kivilágítják. Külön engedélyt kell kérni, egy francia cégtől, a SETE-től, ha valaki éjszaka szeretne róla pár képet lőni. Szóval csak tudd, hogyha éjszakai fényében osztasz meg képet az Eiffel toronyról, azzal valójában törvényt szegsz. Bár azt meg kell jegyezni nem tudunk olyan esetről mikor emiatt valakit megbüntettek.

2, Különös fóbia

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia-nak nevezik azt a betegséget mely során az adott illető fél a hosszú szavaktól. Azok, akiknek ilyen problémájuk van egyszerűen képtelenek arra, hogy hosszú kerek mondatokban beszélgessenek másokkal. Céljuk, hogy a lényeget a lehető legrövidebb idő alatt elmondják.

3, A legnagyobb gumiabroncs gyártó

Bizonyára neked sem jutna eszedbe, hogy a bolygó egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó cége maga a LEGO. Igen, jól olvastad, a különböző építőjátékokkal foglalkozó cég, 2011-ben összesen 318 millió darabot gyártott le. Ez a mennyiség meghaladja a mindenki által jól ismert Bridgestone céget, akik egyébként ennek kicsivel több, mint a felét képesek egy év alatt produkálni. Érdekesség még, hogy a LEGO kifejezetten a saját játékaira gyártja ezeket a gumiabroncsokat.

4, A furcsa etetés

Annak ellenére, hogy a kacsacsőrű emlős az emlősök osztályába tartozik nem rendelkezik mellbimbóval úgy, mint az összes többi eleven szülő. Világra jött utódai az úgynevezett megnagyobbodott pórusokon keresztül jut az élethez szükséges tápanyagokhoz. Ha ezt nagyon le szeretnénk konyhanyelvesíteni, akkor ez úgy néz ki, mintha az állat verejték helyet tejet izzadna és azt a kicsik elnyalogatják.

5, Kettő az egyben

Kutatások révén kiderült, hogy az a bizonyos kék színű pirula, amit a férfiak juttatnak szervezetükbe, hogy jobban tudják teljesíteni házastársi kötelezettségeiket nemcsak kimondottan arra jók. Ausztrál és izrael származású tudósok arra derítettek fényt, hogy ez a „csodaszer” meg tudja duplázni a vágott növények eltarthatóságát. Ehhez nem kell mást tenni csak egy ilyen tablettát a váza vízébe dobni és kész is a varázslat.

6, A sárgarépa és titkos mellékhatásai

Még abban az esetben is ha valaki imádja a sárgarépát csínján kell bánni a fogyasztásával, ugyanis a benne található anyagok képesek iszonyatosan megemelni a szervezet béta-karotin szintjét. Ha ez bekövetkezik a bőr narancsos árnyalatot kap. De,hogy mennyi is a túlzott mennyiség? Nos, ha heti szinten 3 darab répát elfogyasztasz az már beindítja a termelést. Az egyedi szín leginkább a talpakon és a tenyereken tűnik fel legjobban, de az sem kizárt, hogy az arcbőr tündököljön ilyen színben.

7, A vidám meglepetés

A McDonald’s a világ egyik legjobban működő gyorséttermi üzletlánchálózata, amit leginkább a gyerekeknek szánt „Happy Meal” menüknek köszönhet. Ezek a menük különleges játékokat rejtenek és nincs olyan gyerek, aki ezeket ne szeretné megkaparintani. Az éves szinten elfogyasztott gyerekmenü bevétele megegyezik a teljes online kereskedelem 20%-val.

8, Az a bizonyos első pizza

A legelső pizzáról i. e. a 3 században írtak, és a Pompeiiben is találtak bizonyítékot arra, hogy már akkoriban is ettek az emberek pizzát. A legelső házhoz szállított pizza azonban kicsivel később ütötte fel a fejét. A legelső megrendelő maga Savoyai Margit olasz királyné volt 1889-ben. Nyilván felmerül a kérdés,hogy csupán királyi rangja miatt szállították ki a pizzát, vagy valóban terveztek már efféle szolgáltatást.

9, Az elgondolkodtató film, mely sosem kapott Oscart

Bizonyára mindenki ismeri a Stephen King által írt, és Frank Darabont által megrendezett „A remény rabjai” című művet. Annak ellenére, hogy egy zseniális filmről beszélünk, mely mélyen elgondolkodtatja az embert, mégsem ítélték oda neki soha az Oscar díjat, pedig 7-szer jelölték is rá. Több ember szerint a világ egyik legjobb filmjei közé tartozik, ezért is döbbentett meg mindenkit, hogy nem kapta meg az arany szobrocskát.

10, A katalógus

Valószínű nem vagyunk egyedül azzal a ténnyel, hogy mennyire szeretjük a népszerű svéd bútoráruház az IKEA termékeit. A cég külön katalógust is csináltatott, hogy még több emberhez eljusson mit is árulnak. Hihetetlen, hogy egyetlen évben több ilyen katalógust nyomtatnak, mint Bibliát.

11, A fára mászó hüllő

Ha valaki azt gondolta volna, hogy a fára mászás majd megvédi őket a vérengző krokodiloktól az téved. Kiderült ugyanis, hogy ezek a hüllők képesek 1-4 méter magasra mászni, még úgy is, hogy a fa függőlegesen áll. A kutatók arra is rájöttek, hogy minél fiatalabb egy krokodil, annál jobban és gyorsabban tud felmászni a fára. További tanulmányozások révén arra jutottak, hogy ezt azért csinálják, hogy közelebb kerüljenek a nap meleg sugaraihoz.

12, Nem minden az aminek látszik

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a bogyós gyümölcsök közé csak a málna, eper, megy, cseresznye tartozik, holott ez egyáltalán nem igaz. Sokkal több ilyen gyümölcs létezik például a gránátalma, paradicsom, papaya, szőlő, avokádó, guava és a datolyaszilva is ide sorolható. Botanikusok elmondták, hogy a bogyós gyümölcs nem kifejezetten a termés formájára utal, hanem inkább a benne található magokra és a lédússágra.

13, A piros tinta

Ha hiszed ha nem, a portugálok nagyon illetlennek tartják, ha egy ember piros tollal (tintával) ír levelet, üzenetet, vagy bármit egy másik embernek. Ennek tükrében nem is igazán tartanak otthon ilyen színű tollakat, mert senkit sem akarnak megbántani.

14, A rettegett vadállat

Észak-Amerika egyik legrettegettebb és leggyakoribb macskaféléje, a vörös hiúz. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindenki ismeri őt, nem igazán találkoznak egy példánnyal sem a természetben, ugyanis az emberek nagyon félnek tőle. Csak azokra a helyekre mennek, ahol tudják nem futhatnak össze vele.

15, A macskák farka

A macskák nagyon ügyes ragadozók, ugyanis képesek bárhova beszuszakolni magukat, és olyan nagyokat ugranak, hogy mindenki csak tátja a száját. Amikor átpréselik magukat egy szűk helyen, megfordul az emberek fejébe, hogy vajon gumiból vannak-e a csontjai vagy, hogy egyáltalán vannak-e csontjai. Kiderült, hogy pusztán a farkukban található az egész csontmennyiségük 10%-a.

16, A titokzatos név

Valószínű még nem igazán gondolkoztál el azon, hogy honnan is származhat az űrhajósok neve vagyis az asztronauta. Egy kis utánajárás után kiderült, hogy a görög csillag (astéri) illetve a hajós (náftis) szavak összeolvadásából jött létre.

17, A csontok és a galaxis kapcsolata

Néhány tudós kiderítette, hogy a vérünkben található vas, illetve a csontjainkban található kalcium valójában a galaxis csillagainak felrobbanásából származnak.

18, A só és a babák viszonya

Kutatások révén kiderült, hogy a kisbabák csak egy bizonyos koruk eltelte után képesek érezni a só ízét. Tudósok megállapították, hogy ez általában négy hónapos koruk után következik be.

19, A fogkefe színe

Biztos te is láttál már egy csomó reklámot a TV-ben ahol leginkább kék színű fogkeféket reklámoztak. Ez azért van, mert kutatások szerint az emberek számára sokkal szimpatikusabbak a kék színű tárgyak, (így a fogkefék is) mint a pirosak.

Te tudtál ezekről?

Most Popular

Recent Comments